Klik hier om deze pagina uit te printenPrint deze pagina.

WONEN IN DE FILIPIJNEN

Ik zal hier korte anecdotes zetten over gewone dingen die niet in een reisgids staan vermeld. Als iemand enkel maar positieve dingen wil lezen over de Filipijnen, moet hij dit niet lezen, maar naar een reisburo gaan waar hij folders kan krijgen waarin enkel maar staat dat de bevolking zooooo vriendelijk is en de toeristische attracties zooooo mooi. Ik zet hier zowel positieve als negatieve onderwerpen neer om een weerspiegeling te geven van de realiteit hier die niet in alfabetische volgorde staan, maar gewoon onderaan geplaatst worden als ik iets nieuws heb. Regelmatig zet ik hier nieuwe onderwerpen neer over het gewone dagelijkse leven hier in de Filipijnen wat voor sommige mensen misschien veel interessanter is dan foto's en gegevens van toeristische attracties. Ik heb ook geprobeerd om een beetje een vrolijke noot toe te voegen aan het geheel, er word toch al zo weinig gelachen tegenwoordig, zeker als je werkt in nederland en al die (rooie) uienschillen in je loonzakje ziet zitten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Misschien vraagt iemand zich af wat ik zo de hele dag doe in de Filipijnen.

Om te beginnen het belangrijkste :
1-Niet werken !
2-Héééééééél weinig belasting betalen.
3-Elke dag uitslapen.
4-Me rot lachen om alle a-sociale gebeurtenissen in Nederland waar ik niks meer aan bijdraag, zoals o.a 7 ton achterstallige WAO voor een moordenaar.
Hoewel zoiets meer om te janken is als je daar nog voor een happekrats gaat werken of van een gedeeltelijke WAO in de bijstand gegooid bent. Maar het is en blijft tenslotte nederland, alles wat super a-sociaal is kun je daar verwachten.
5-Me absoluut nergens druk om maken.
6-Me nooit haasten.
7-Geregeld naar trouwfeesten en verjaardagsfeesten gaan (in T-shirt en korte broek en slippers wat hier normaal is !)en mijn maag volproppen waar ik in nederland nooit aan toe kwam vanwege de vele uren die ik er maakte. Kost ook elke keer een kado, maar dat compenseert met een volle maag. Het is hier al gebeurd dat ik 2 trouwfeestjes per dag had, kunnen ze beter verdelen over 2 dagen zodat ik 2 x mijn maag kan volproppen.
8-Af en toe naar het strand gaan als ik daar zin in heb.
9-Verder vul ik de dagen op met televisie kijken, deze computer en 2 websites te onderhouden.
10-Als ik al een karweitje heb van 10 minuten, beschouw ik dat als een volledige dagtaak.

Het enige wat hierbij ontbreekt is :
1-Een uitkering.
2-Dat ik vlakbij een drukke weg woon zodat ik anderen zich s'avonds zie haasten van hun werk op weg naar huis.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ik wil hier eerst even vermelden dat mocht iemand een algemene negatieve indruk krijgen van het leven in de Filipijnen wat ik hier ga omschrijven, dat hij/zij de hele text en de bedoeling van deze pagina helemaal verkeerd begrepen heeft. Wat ik hier plaats is alles uit eigen ervaring en wat interessant is voor anderen. Dat sommige dingen lokaal kunnen verschillen en niet iedereen hier hetzelfde is, hadden jullie zelf al wel begrepen dacht ik. Het is dus mogelijk dat er meer negatieve onderwerpen staan dan positieve, dat komt dan omdat jullie het positieve zoals mooi weer en mooie stranden en vriendelijke en gastvrije bevolking etc zelf ook kunnen waarnemen en ik die hier niet steeds opnieuw moet vermelden. Wat er onderhuids leeft en je allemaal kunt tegenkomen als je hier gaat wonen en er mee geconfronteerd word heb ik hier dus geplaatst. Kom je hier op vakantie, dan ben je in vakantiestemming en zie je de meeste van zulke dingen niet omdat je gewoon andere interesses hebt op dat ogenblik.

De Filippijnen is een FANTASTISCH land om te wonen met een zeer relaxte sfeer en vriendelijke bevolking in tegenstelling tot het gestresste (werkend deel van de bevolking) nederland en zeker niet te vergeten natuurlijk het warme weer en ook de mooie stranden en de ongerepte natuur hier. Vooral de vrouwelijke natuur op 2 benen is iets waar je al van geniet als je het enkel maar ziet lopen. Wat is de natuur toch mooi !!! Er zijn echter dusdanige grote cultuur en andere verschillen tussen nederland en de Filipijnen dat iemand die hier onvoorbereid komt wonen flink zijn/haar kop kan stoten en zijn/haar gedrag zal moeten aanpassen en de levenswijze hier zal moeten begrijpen om geen hoge bloeddruk te krijgen en zich hier toch een beetje thuis te voelen.

Vandaar dat ik hier alles uit eigen ervaring wat enigzins als advies voor anderen kan dienen plaats. Mocht er dus de indruk ontstaan dat er meer negatieve dan positieve dingen te melden zijn, dan is dat dus gewoon een misverstand. Voor mij is dit een fantastisch land om te wonen en nederland niet meer dan een open strafkamp voor werkwilligen en een paradijs voor parasieten.

De taal die ik gebruik is gewoon duidelijk zonder er een ander minder hard klinkend woord voor te zoeken zodat iedereen meteen begrijpt wat ik bedoel. Ik behoor niet tot het gedeelte nederlanders dat volgens de laatste mode het woord "suicide" gebruikt i.p.v. "zelfmoord". Het betekent allebei precies hetzelfde, maar bij het eerste wat zachter klinkt moeten de meesten eerst nadenken wat het betekent en bij het tweede weten ze het meteen. Dat is wat ik dus bedoel met duidelijke taal. Ik ben er zelf ook niet van gediend dat ik een woordenboek nodig heb om te weten wat ik lees omdat men alles "correct" wil omschrijven, en dat wil ik jullie ook niet aan doen.

Zo komt het woord "parasiet" ook voor op deze pagina en wat ik daarmee bedoel is een persoon die gezond is, kan werken, waarschijnlijk ook wel werk kan krijgen als hij tenminste de moeite neemt om erachter te zoeken en het gewoon niet doet omdat hij/zij er te lui voor is en i.p.v. daarvan zijn/haar leven lang probeert om uit een ander zijn loonzakje te vreten. In nederland hebben ze daar andere omschrijvingen voor zoals o.a "een deel van de sociale-dienst clientele" of "langdurig uitgesloten van het arbeidsproces" of "minder gemotiveerd om gepaste arbeid te aanvaarden" of zoiets omdat zulke daar op alle fronten beschermt worden, ik noem het beestje hier gewoon bij zijn naam.

De filipijnse bevolking bestaat voornamelijk uit zeer vriendelijke en gastvrije mensen waarvan :
*Een deel (meestal lage of geen scholing) dat ontzettend hard werkt om hun kinderen te laten studeren zodat ze een goede toekomst hebben.
*Een groot deel dat gewoon normaal werkt.
*En nog een bepaald percentage die bij het horen van het woord "werken" allergieverschijnselen krijgen en waar de meeste waarschuwingen die je zult lezen dus voor bedoeld zijn. Percentage daar van mag je zelf bepalen, dat doe ik niet.
Die laatste soort is in NL ook niet geheel onbekend, met dat verschil dat het hier in de Filipijnen enkel een inheemse soort betreft.
Hou dus die 3 categorieen even uit elkaar a.u.b. !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Je kunt op de links van de verschillende onderwerpen klikken om er heen te gaan of gewoon de hele pagina scrollen.

. Organisatie Onderhoud Carrolling Bedelen Geografie
Sloppenwijken Scholing Criminaliteit Helpers Auto
Filipijnse Feesten Karaoke Pawnshops Vuurwerk Verkeer
Winkels Kopen Fruit Stroomuitval Bescherming
Grote gezinnen Salaris Soapseries Disco Credit cards
Banken Marmer Zaken Politie "Ananasjes"
Bedelende straatkinderen Geld lenen Texttelefoon Bouwen Bouwmaterialen
Vakmanschap Hollowblocks Kruiwagens Internetcafes Prijzen levensonderhoud
Armoede Sari-Sari store Taxi Vrienden Bloed
Drugs Kennissenkring Hond Meenemen Kantoorsnelheid 1 & 2 November
Bijgeloof Rekeningen Financieel beleid Muziek Gemakzucht
Meubels Rashond kopen in Phil. Chat Lawaaioverlast Logica
Zin & Onzin Samenvatting Negatieve indruk ?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopOrganisatie

Dat is een woord wat ze hier niet kennen. Als bv in een winkel een artikel bijna op is word er nog niks besteld, eerst moet het op zijn en dan bestellen ze het pas. Zolang het niet binnen is krijgt de klant "Out of stock sir ! " te horen en moet hij het maar ergens anders gaan kopen. En toch zie je soms een goede organisatie, maar dan op plaatsen waar het zonder ook kan draaien als men wat meer flexibeler zou zijn. Bv in de zeer kleine computerwinkel waar ik mijn eerste pc kocht werkte 1 verkoper, 1 die belast was met klantenservice, 1 voor administratie, 1 om de telefoon op te nemen en dan 1 monteur en 1 chauffeur/hulpmonteur. Resultaat is dat ze 95 % van de tijd uit hun reukorgaan zaten te consumeren.

Bij een grote winkel is zo'n taakverdeling normaal door het grote aantal klanten dat men heeft, maar in zo'n klein winkeltje kan het ook zonder dacht ik. In Nederland zou zo'n winkeltje waarschijnlijk draaien met slechts 1 verkoper en 1 om de administratie te doen en de telefoon op te nemen. Die laatste zou dan ook bij afwezigheid de verkoper vervangen en de klantenservice doen en de verkoper zou ook wat meer taken op zich nemen zoals de telefoon oppakken etc. Hierbij nog 1 of 2 monteurs en het zaakje loopt gewoon. Maar dit systeem zie je meestal hier dat ieder zijn eigen taak heeft. Dit computerwinkeltje heeft zo ook niet lang gedraait met de paar klanten die ze maar hadden, werd snel door grotere winkel opgeslokt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopOnderhoud

Dat is ook een onbekend woord hier, als er iets kapot is word het vaak gewoon niet meer gebruikt i.p.v. het te vervangen. Als bv de wc niet meer doorspoelt omdat het binnenwerk verrot is, word dat niet vervangen, maar zetten ze er gewoon een emmer naast om door te spoelen. Met waterkranen hetzelfde, die worden vaak gewoon niet meer gebruikt als ze kapot zijn. Enorm veel vrachtauto's en andere voertuigen zie je kapot staan langs de kant van de (of midden op de ) weg omdat ze gewoon blijven doorrijden zonder onderhoud te plegen tot hij vanzelf stopt. Meestal hebben de huizen een dak met gegalvaniseerde golfplaten ivm het geringe gewicht ervan en die worden meestal niet geschilderd zodat ze 4-5 keer zo lang mee zouden kunnen gaan.

Ze wachten hier gewoon tot de gaten er in gerot zijn en als het dan gaat lekken zetten ze eerst nog lange tijd een emmer er onder om het water op te vangen. Pas zodra er meer lekken in zitten dan ze emmers hebben worden de golfplaten vervangen. Het valt hier echt op als iemand net als ik vooraf het zaakje onderhoud voor het te laat is. Ik heb hier huizen gezien die bij elke flinke stortbui water in de kamer krijgen omdat ze de beganegrond vloer beneden het maaiveld gemaakt hebben, maar i.p.v. het op te lossen door buiten een betonnen verhoging te maken, zitten ze meestal gewoon te wachten op de volgende stortbui.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopCarrolling

In de USA is het een gebruik dat kinderen op kerstavond langs de deuren gaan om te zingen waar ze dan iets voor krijgen. Hier in de Filipijnen is dat ook met het verschil dat het volwassenen zijn die muziek maken en zingen voor elke deur en dat begint begin december en duurt tot half januari waarbij ze na afloop nog steeds "Merry christmas and happy new year " roepen. Sommige zijn absoluut niet om aan te horen, zo vals als ze spelen en zingen, je zou zulke geld geven om ze te laten stoppen. Ik geef zoals de meesten hier aan geen enkele iets, want ze blijven komen en ze hebben allemaal 2 handen en 2 voeten waar ze ook gewoon mee kunnen gaan werken. Ook gewoon op straat word je soms benaderd door parasieten die "Happy newyear !" naar je roepen en vervolgens hun hand ophouden omdat ze daar een fooi voor verwachten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopBedelen

Het gebeurt ook geregeld dat gezonde volwassenen (meestal moslims) die te lui zijn om te werken om eten of geld komen bedelen aan de deur, die zouden zich in Nederland goed thuis voelen bij de a-sociale dienst ! Meestal met smoesjes na een grote brand ergens dat hun huis afgebrand is of na overstromingen ergens dat hun huis weggespoeld is. Aangezien het meestal vrij jonge gezonde personen zijn met 2 handen en 2 voeten die ook gewoon zouden kunnen gaan werken geeft bijna niemand iets. Omdat ik een wit vel heb gaan ze soms op straat voor mijn hek zitten wachten tot ze wat(hopen te) krijgen. Zodra ik het geschooi en gezeik beu ben pak ik mijn Bouvier bij zijn halsband en open het hek. Wat je dan vervolgens ziet aan accerelatievermogen kun je vergelijken met als de a-sociale dienst in Nederland 3 maanden zou sluiten en ineens open zou gaan ! Het brave beest zou ze helemaal niet aanvallen, al gaf ik opdracht er toe, enkel de grootte van de hond is al genoeg om ze bang te maken.

Ik heb er ook al eens aan gedacht om een stukje zeep aan mijn hek te hangen zodat ze er met een wijde boog omheen zouden lopen omdat ze daar duidelijk allergisch voor zijn. Een bijbedoeling van zulke personen is vaak om te kijken of er iemand thuis is en zo niet of ze iets kunnen jatten.

Zo kwamen er laatst om 7 uur in de morgen weer een stelletje door de straat hier bedelen om geld en/of eten. Bij de buren kregen ze eten en wat er gebeurde weet ik niet, maar ineens een groot smoelwerk van die 2 schooiers en ze smeten hun eten over straat en gingen weg. Een andere jonge meid met vuile vieze kleren aan en een baby op haar arm (extra medelijden wekken) kwam door de straat en heeft enkel bij mij aan het hek al 5 minuten geroepen van "Sir, Sir, money please !" tot ze het op den duur opgaf. Een uur later zag ik haar samen met een vieze vent zitten bij de sari-sari store een eindje verderop met allebei een fles bier in de hand en een sigaret in hun bek, die hadden dus een sponsor gevonden die er medelijden mee had.

Bij 1 van onze buren die weg waren kwamen er ook zulke langs en toen de buren bijna thuiskwamen, kwamen ze iemand tegen met hetzelfde type televisie als zij hadden bij zich. Zonder daar verder bij na te denken gingen ze naar huis en binnengekomen bleek dat die televisie dezelfde was als voorheen bij hun in de kamer stond. Ze zijn nog er achteraan gegaan, maar de vogels waren al gevlogen. Daarom zie je hier ook hoge muren met glasscherven bovenop en hoge hekwerken om de huizen.

Het percentage parasieten hier in de Filipijnen zal niet groter zijn dan in nederland, of misschien wel, ik heb ze nog niet geteld en ben het ook niet van plan, er is hier echter wel 1 heel groot verschil. Hier word het beoogde slachtoffer persoonlijk benaderd door zo'n parasiet die gewoon te lui is om te werken en maakt hij zelf uit of hij er geld aan geeft als hij met van die droevige frikandelhondogen aangekeken word. In nederland hebben de linkse partijen daar in het verleden de a-sociale dienst voor opgericht als buffer waar zulke parasieten met 100% succes geld kunnen halen wat vervolgens door de regering via de loonbelasting bij het werkende slachtoffer word gestolen of hij/zij het nou wil of niet. Het enige wat je er daar aan kunt doen als werkend slachtoffer om het te voorkomen is je huis verkopen en zelf ook je handen op gaan houden bij de soos.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopGeografie

Ik heb hier zelf enkele malen meegemaakt dat iemand aan mij vroeg waar ik vandaan kwam en als ik dan Nederland zei kwam de volgende vraag : "In welk deel van Amerika ligt dat ?". Velen hier denken dat er maar 2 landen ter wereld zijn : Filipijnen en Amerika. Ouderen die de oorlog nog meegemaakt hebben weten dat Japan er ook nog is en sommige die familie ergens in Europa hebben weten ook dat er meerdere landen zijn. Heel Engeland word hier ook vaak aangeduid als :"London" . Er is ook niemand geinteresseerd in een landkaart, als je laat zien waar Nederland, Duitsland e.d ligt kijken ze gewoon de andere kant op en praten met iemand anders. Enkel degenen die internationale connecties hebben en diegene die een hoge opleiding volgen of gevolgd hebben zijn op de hoogte van het bestaan van meerdere landen. Elke buitenlander met een wit vel word hier dan ook :"americano" genoemd.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopSloppenwijken

Hier beter bekend als :"squatter area". Het word ook wel eens aangeduid als ::"U.S.A. =United Squatter Area:". Volgens sommigen die de Filipijnen nog niet eens aan kunnen wijzen op de kaart, is de oorzaak van zulke armoe duidelijk : "Dat komt omdat de regering daar corrupt is !". Dat er corrupte personen zijn is mogelijk, maar dat is niet de oorzaak dat velen zo wonen. De oorzaak dat vele mensen in zulke krotten wonen weet ik wel omdat ik dat hier zelf zie. De oorzaak is bijna altijd een karaktertrek die in Nederland word beloond met huursubsidie, gratis televisie, vloerbedekking e.d van de a-sociale dienst, vrijstelling van gemeentelijke belastingen en nog een vette uitkering toe, en die karaktertrek heet :LUIIGHEID, PURE LUIIGHEID ! Waarom zou je moeten gaan werken als je genoeg rijst voor een hele week in huis hebt, als je baas je dan na een week afwezigheid niet meer kan gebruiken en het een paar weken kan duren voor je weer een beetje geld verdiend is veel te ver over nagedacht.

Als je soms mocht denken dat ze nog haast hebben ook om in dat geval weer werk te vinden en de hele dag op pad zijn om het te vinden : NEE ! Het enige wat dan in ze opkomt is op de (versleten) bank of op de vloer liggen en wachten tot er familie werk komt aanbieden en om te kijken of een ander drank en sigaretten heeft omdat ze dat zelf niet meer kunnen kopen en als tijdens zo'n drink/rook sessie toevallig naar boven komt dat er ergens misschien werk is voor ze, gaan ze er de volgende dag even kijken als ze tenminste tijd hebben tussen het drinken en roken in.

Ook nog dankzij die gok, rook en zuipgewoonte in het weekend/de week van de echtgenoot er bij gerekend is het resultaat dat ze daar wonen in een krot waar in nederland nog geen varken in mag verblijven. Tevens heeft het tot resultaat dat er geen kleren, schoolboeken e.d meer gekocht kunnen worden voor de kinderen, dus die gaan in het vervolg maar tussen de vuilnis zoeken naar eten of bij de stoplichten tussen de auto's om geld bedelen i.p.v. naar school te gaan. Als die opgroeien doen ze precies hetzelfde als hun ouders omdat ze dat geleerd hebben en gaan dus ook in een krot wonen.

Af en toe zie ik hier eens iemand die op jonge leeftijd eens nagedacht heeft dat hij zo niet wil gaan leven later en naast zijn werk avondstudie volgt om zo toch in het bezit van diploma's te komen. Ik ken er zo 1 die als bewaker werkte en na vele jaren van avondstudie advocaat geworden is. Maar in het algemeen genomen gaan de kinderen dezelfde weg als hun ouders. Nu zijn er ook mensen uit de provincie die daar een gewoon huis hebben en in de stad gaan werken om meer te kunnen verdienen. Die kunnen geen 2 de huis aanschaffen en gaan ook in de squatter area wonen, maar hun stulpje ziet er wel netjes en onderhouden uit en de kinderen gaan naar een goeie school.

Om aan te tonen wat het karakter van velen in een sloppenwijk is, het volgende :

Een voorbeeld dat ik zelf in elkaar gezet heb wat er zou kunnen gebeuren als een dochter uit zo'n gezin dat in een sloppenwijk woont met een (echte) buitenlandse miljonair zou trouwen die medelijden zou hebben met zijn schoonfamilie die in de squatter area wonen :
Stel dat hij zijn schoonfamilie een bungalow van 5 miljoen peso, een nieuwe mercedes van 3 miljoen, allemaal nieuwe meubels zou geven en ook nog een bedrag van 10 miljoen peso op een bankrekening zou zetten voor hun waar ze voor de rest van hun leven ruim voldoende aan zouden hebben als ze zouden oppassen. Het volgende scenario is dan goed mogelijk :
*Zodra de buitenlandse miljonair vertrokken is begint het feesten, drank, sigaretten, gokken en heel veel familie die ook van de partij zijn.
*Die komen al zodra ze het gehoord hebben en 99% er van vraagt meteen of ze geld kunnen lenen, ze betalen het allemaal zo snel mogelijk terug. De 1 P100.000, de ander P200.000 enz. enz. enz. Het is hier vrij normaal dat ze geld meegeven aan familie als ze het hebben, omdat velen dat zelf ook overal proberen.
*Die 10 miljoen peso zou dan na enkele maanden(als het al zo lang duurt !) tot bijna 0 kunnen zijn gedaald.
*Dan moet er natuurlijk weer geld komen voor drank, sigaretten en gokken en gaan ze de meubels stuk voor stuk verkopen voor een klein bedrag, als ze maar weer geld hebben, dat is het belangrijkste.
*Als die dan allemaal weg zijn gaat ook de mercedes van 3 miljoen peso weg naar de eerste de beste die een paar honderdduizend peso laat zien.
*Als dat ook op is, gaat de bungalow in de verkoop voor elk aannemelijk bedrag, als iemand een paar honderdduizend contant laat zien is dat al aannemelijk voor ze !
* Dat is na ruim 1 week ook al weg omdat ze nog steeds geld meegeven aan familie die komt "lenen".
*Na enkele maanden zouden ze dan weer terug in de squatter area een afdak in elkaar zetten waar ze onder gaan wonen.
*En bijna iedereen in het buitenland die ze op tv zouden zien zouden er medelijden mee hebben.

Dit is misschien niet voor te stellen voor een westerling die er al rekening mee houd dat er volgende maand een rekening komt voor electriciteit, water, kabel tv, krant, hypotheek of huur als hij zijn salaris binnenkrijgt op zijn bankrekening, maar zover gaat de gedachtengang hier bij velen niet ! Velen hebben maar 1 ding in hun kop en dat is drank, sigaretten en gokken en al de rest zoals werken en scholing voor de kinderen en fatsoenlijke kleren enz enz is onbelangrijk.
*Ik ken hier een voorbeeld van enkele zusters die in het buitenland hard werkten en geld stuurden naar hun ouders om een paar hectare grond te kopen in de bergen wat toen voor een prikje te koop lag omdat er terroristen in de buurt waren en iedereen daar zijn grond kwijt wilde. Als je zoveel grond hebt hier, kun je nog makkelijk jezelf bedruipen door groente zelf te kweken en een paar koeien, varkens en kippen te houden. Toen ze hier kwamen hadden hun ouders net genoeg grond gekocht om een klein huisje op te kunnen zetten (wat er niet stond !) en de rest van het geld was direkt opgefeest. Hun commentaar :"Dat geld heb je toch aan ons gegeven, dan kunnen we daar mee doen wat we willen !". Ze snapten niet dat hun dochters daar woest om werden. Ook al het geld dat ze opgestuurd hadden om hun jongere broers en zusters naar school te kunnen sturen was allemaal opgefeest en die broers en zusters waren gewoon niet naar school gestuurd en konden de verwachte diploma's dus niet aan hun zusters laten zien toen ze op vakantie kwamen.

Nu zijn ze hier niet allemaal zo, ik weet niet hoeveel procent omdat ik niet verder dan Cebu kom, maar ik denk zelf van wat ik zie dat het rond de 20% zal zijn, hoeveel het over heel de Filipijnen gerekend is durf ik niet te zeggen. Percentages die ik hoor van de lokale bevolking hier die gewoon werken zijn meestal rond de 70-80%, dus het ware percentage zal er wel ergens tussenin zitten. Er zijn hier ook ouders zoals o.a mijn schoonouders die zich rot werken om genoeg geld te verdienen om hun kinderen naar een goede prive school/universiteit te kunnen sturen. Het resultaat is ook vaak dat ze hun kinderen ongemerkt te veel verwennen waardoor die zich overal als rijkeluiskinderen voordoen en gewoon verwende misbaksels worden die enkel aan zichzelf denken en hun ouders later ook niet zullen ondersteunen als ze met pensioen gaan wat hier normaal is. Stront voor dank dus ! Voorbeelden genoeg daar van !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopScholing

Als hier iemand ergens gaat solliciteren naar een hogere functie, word er gevraagd naar zijn diploma's en tevens word er gekeken op welke school hij die gehaald heeft. Er is namelijk nogal verschil in het onderwijs op staatsscholen of prive scholen en daarom sturen veel ouders hun kinderen naar een dure prive school. Onder die prive scholen zit ook nog verschil in kwaliteit van het onderwijs en daarom heeft hetzelfde diploma van verschillende scholen verschillende waarde. Zo kan het gebeuren dat iemand met hetzelfde diploma, maar van een beter aangerekende school de vacature kan opvullen. En dat kan per cursus verschillen, voor de ene cursus is school A beter dan school B en voor de andere cursus is het juist andersom. Zo is hier ook de Don Bosco school die o.a in Belgie ook in Halle (ook dezelfde bouwstijl) staat en naar ik gehoord heb in Antwerpen ook te vinden is.Die school word hier ook hoog aangerekend.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopCriminaliteit

Dat is iets wat hier veel voorkomt en daarom zie je in bijna elke winkel een bewaker met revolver en/of riotgun staan. Bij banken kun je er soms een stuk of 5-6 zien. En ze aarzelen niet net als de politie in nederland om de trekker over te halen. Laatst was op het nieuws een bank te zien waar iemand had geprobeerd om de riotgun van de bewaker af te pakken, die lag even later dus in een grote plas bloed op de vloer(te zien op het nieuws)na enkele voltreffers ontvangen te hebben. Wat hier ook verschilt met Nederland is dat de daders en slachtoffers s'avonds op het nieuws te zien zijn in 1 kamer op het politieburo waarbij ze beide geinterviewd worden. Het gebeurt geregeld dat het slachtoffer van bv een verkrachting de dader dan plotseling aanvalt en het enige wat de politieagenten dan doen is even kijken en net als anderen genieten daar van en pas na een tijdje als de verkrachter genoeg knallen voor zijn kop gekregen heeft, het slachtoffer er voorzichtig zonder te beschadigen afhalen, mooi om te zien ! Ook de namen van de daders worden gewoon in beeld gebracht.

Ze genieten hier dus niet zo'n bescherming net als in Nederland. Hetgene waar ik zelf het meeste van genoten heb was toen er een kinderverkrachter te zien was die eerst door de moeder van het slachtoffertje aangevallen werd en daarna achter de tralies gestopt werd. Zodra de deur op slot ging kreeg hij van links en rechts enkele harde knallen in zijn gezicht van andere criminelen die er al zaten. Prachtig om te zien !!! Zal ook wel een kalmerende injectie krijgen zodat de maatschappij er van verlost is.

Vanavond was er op het nieuws weer 1 te zien op het politieburo met zijn stiefdochter die hij vanaf haar 7 de tot nu op haar 14 de jaar misbruikt heeft en waarvan ze nu aangifte gedaan heeft. Het commentaar van de politiechef was heel duidelijk, doeltreffend en goedkoop voor de samenleving en luidde als volgt :"Die gaat voor de rechtbank en dat zal een lethal injection worden !". Mooie oplossing voor zulke smeerlappen vind ik !

De belangrijkste reden dat er hier zoveel criminelen zijn is de familiebescherming waar meer over te lezen is op deze pagina. Als een kind iets heeft uitgevreten, zullen in de meeste gevallen de ouders en alle andere familie direct het kind beschermen en "onschuldig" verklaren. Zodoende krijgen zulke een dikke kop en kunnen doen en laten wat ze willen omdat ze toch door hun familie worden beschermt. Wat dan begonnen is met een kleinigheid stelen of iets vernielen eindigt dan met een roofoverval en/of moord waarbij de hele familie ze nog steeds "onschuuldiiiiiiig" verklaard.

Drank en drugs zijn en blijven het grootste probleem hier in de Filipijnen en veroorzaken de meeste criminele handelingen omdat met het gebruik van die middelen alle remmen losgaan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopHelpers

Het is hier in de Filipijnen zo dat hoe meer helpers ze in huis hebben, hoe meer aanzien ze (denken te) hebben. 1 helper voor de was,1 voor in de keuken ,1 voor schoon te maken en nog een "yaya"(kinderoppas) erbij voor de kinderen. Als je hier geen helper hebt word je door zulke "rijke" als arm beschouwd. Ik ben dus arm ! Ik heb wel mijn vrouw gezegd dat ze een helper van een jaar of 20 met een flinke bos hout voor de deur kan gebruiken, maar ze wil er niet aan, waarom weet ik ook niet.
Intussen werd het werk in huis teveel voor haar alleen, dus ging ze op zoek naar een helper die te vertrouwen is waar het soms ook nog al eens aan ontbreekt tegenwoordig. Daarom vragen velen die een helper zoeken ook om info op het politieburo om te voorkomen dat ze bestolen worden, of als er nog geen registratie heeft plaatsgevonden van de helper, word dat dan eerst gedaan zodat ze later makkelijker terug te vinden is als ze wat gestolen mocht hebben en verdwenen mocht zijn. Ik zal hier dus onze ervaringen plaatsen.

We haalden er dus 1 in huis (zonder flinke bos hout voor de deur !) en die werkte inderdaad prima, opgejaagd werd ze helemaal niet, uit zichzelf deed ze haar werk gewoon goed, kon rusten wanneer ze wilde. Ze kon ook gewoon met ons mee eten aan tafel en werd gewoon behandeld als familie, daar ontbrak het niet aan. Maar al snel rinkelde de telefoon de hele dag en werd er naar haar gevraagd. Wij dus aan haar gevraagd hoe iedereen ons nummer wist, dat had zij niet gegeven beweerde ze steeds, degene die allemaal opbelden beweerden van wel. Na enkele dagen hebben we gezegd dat het klaar moest zijn met die telefoon en gooiden we gewoon de telefoon neer als er iemand naar haar vroeg. Ook na 2 dagen al een telefoontje van haar moeder dat haar vader in het ziekenhuis lag en dringend geld nodig had voor medicijnen en ze vroeg ons of ze geld kon lenen er voor.

Omdat ik het hele zaakje niet vertrouwde deden we dat niet. Ze ging naar het ziekenhuis toe waar hij helemaal niet was en het bleek inderdaad zoals ik al dacht gewoon een smoes van haar moeder te zijn om geld los te krijgen. Ze had ook maar enkele kleren en enkel 1 stel kapotte slippers en mijn vrouw gaf haar een spijkerbroek en een paar zo goed als nieuwe schoenen en kocht zelf andere. Zondags gaat ze naar haar familie en komt terug zonder die spijkerbroek en schoenen, had ze maar even weggegeven aan iemand die er om vroeg. Enkele dagen later vroeg ze of ze geld kon lenen om een paar nieuwe schoenen te kopen, NEE dus. Wat ons opviel toen ze haar eerste loon kreeg was dat ze zondags uitging en na enkele uren terug kwam en niks meer overhad, omdat dat onze zaken niet zijn bemoeiden we ons daar niet mee.

De 2de maand weer hetzelfde met het verschil dat 2 dagen voor ze haar loon kreeg de telefoon continu roodgloeiend stond omdat ze al aan iedereen die er naar vroeg verteld had op welke datum ze haar loon kreeg en die wilden het vervolgens allemaal als eerste compleet inpikken omdat ze allemaal wisten dat ze zo gestoord was dat ze direkt haar loon aan een ander gaf. Later kwamen we erachter wat er precies gaande was. Ze had een drugsvriendje en bracht daar direkt al haar loon naartoe (pech voor de anderen die er ook om schooiden) inclusief de losse munten en moest een km of 4 te voet terug lopen omdat ze geen geld meer had voor een jeepney te betalen wat maar enkele pesos is. Op den duur liep het bloed langs haar benen en vroeg ze aan mijn vrouw of ze maandverband had voor haar. We hadden net een flink pak gekocht in de Makro, maar ze kreeg er niet 1 van ! Zij haar hele maandloon zo snel mogelijk naar haar drugsvriendje brengen en wij alles voor haar kopen, we zijn wel goed, maar niet gek !

In de derde maand gingen wij zondags ook de hele dag weg, maar omdat zij al om 6 uur terug zou zijn, zorgden we dat we al thuis waren, een sleutel er aan geven mag je nooit doen hier. De maandagmorgen er op ging de telefoon om 9 uur dat ze er aan kwam en bij aankomst kon ze meteen haar spullen pakken en oprotten omdat het genoeg was voor ons intussen. Ze zat ook flink onder de drugs aan haar pupillen te zien. Later hoorden we van de buren dat zodra wij vertrokken hier toen ze nog in huis was, een kwartier later of haar drugsvriendje aan het hek kwam of zij de deur uitging en aan de weg er op wachtte. Wat die kwam doen kunnen we enkel maar speculeren, we hebben het sterke vermoeden dat ze kleine hoeveelheden rijst en andere etenswaren stal en er aan gaf, voor niks zal dat drugsfiguur hier zeker niet heengekomen zijn.

Waar we ook achter kwamen toen ze al weg was, was het feit dat als voor ons (inclusief haar zelf) ze eten ging kopen een eind verderop in een restaurantje, ze er ook iets voor zichzelf bijrekende. Daar kwamen we snel achter omdat we er zelf om gingen en de prijzen hoorden. Waarschijnlijk zal dat drugsvriendje die enkele tientallen pesos die ze in eigen zak stak ook opgehaald hebben hier toen wij even weg waren. We zijn er in elk geval nog goed van af gekomen. Voor hetzelfde geld kom je thuis en is je computer en stereo en tv en nog veel meer verdwenen.

Nu 4.5 jaar later was ze op tv met Police Patrol. Er werd een foto getoond van haar die genomen was in het huis waar ze werkte als helper, reden was dat ze een flinke som geld gestolen had en er mee verdwenen was en nu dus gezocht werd door de politie.

Na die ervaring hadden we meteen genoeg van een helper in huis en deed mijn vrouw alles weer zelf. Ik ben ook geen gemiddelde nederlander en dus niet bang van een wijf en weiger gewoon om een afwasborstel of dweil vast te houden. Maar na een maand of 4 werd het toch weer te veel en hebben we een zogenaamde werkstudente in huis genomen (ook al zonder flinke bos hout voor de deur !). Een werkstudente is hier een dochter van een stel ouders die of zoveel kinderen hebben dat ze geen school kunnen betalen er voor, of enkel denken aan drank, sigaretten en gokken en de kinderen gewoon thuis laten omdat er geen geld voor de school is. Zoals bij deze meid ook het geval is.

Even de situatie uitleggen waar die meid vandaan komt. Haar vader en moeder die nog maar begin de 40 en 100% gezond zijn, zijn enorm lui en denken enkel maar aan de hele dag drinken, roken en gokken. Niemand van de buren daar nodigt hen uit op een feest vanwege hun luiigheid. Af en toe ontbreekt het zelfs aan een paar peso voor de jeepney zodat de kinderen niet naar school kunnen gaan. Ook vaak hebben ze zelfs geen korreltje rijst in huis en als ze het ergens gekregen hebben, geven ze het om 10 uur s'avonds aan hun kinderen zodat ze geen hongerig gevoel hebben en tenminste kunnen slapen.

Waar ze wonen in een houten varkenskot zonder electriciteit en water (de enige daar in de buurt) is er niemand in de buurt die iets verkoopt van groente, bananaQ of BBQ of iets anders, dus mogelijkheden genoeg om geld te verdienen daar. Als ze s'morgens naar de Carbonmarkt zouden gaan om een voorraad groente en het daar in een kraampje zouden verkopen, en s'middags bananaQ en s'avonds BBQ, zouden ze meer dan genoeg verdienen om al hun kinderen naar de school/universiteit te sturen. Haar vader mag zelfs bij zijn eigen ouders niet meer binnenkomen omdat hij enkel maar wil mee eten en geld probeert te lenen wat hij nooit terugbetaalt omdat hij gewoon aartslui is. Als hij soms eens ergens gaat werken en iemand geeft hem een opdracht om iets te doen, pakt hij meteen zijn jas en is al weg, meneer wenst niet gecommandeerd te worden.

Toen deze meid verder wou leren was er geen geld voor en moest ze gaan werken en stond haar moeder te wachten aan de poort op de dag dat ze haar loon kreeg en pakte alles af. Haar zuster was daarom al naar Manilla gevlucht zodat ze haar loon zelf kon houden en komt niet meer thuis. Deze meid wilde toch graag verder leren en zodoende hebben wij haar als werkstudente in huis genomen zodat ze haar loon zelf kon gebruiken om de school te betalen. Vanaf de eerste dag hebben we haar voorzichtig gezegd om haar loon te sparen omdat na 4 maanden als de klas begon, ze flink geld nodig had voor de boeken e.d. In plaats daar van haastte ze zich elke maand naar haar ouders om een flink deel van haar loon te brengen en kocht voor zichzelf totaal niks geen kleren terwijl ze daar zoveel gebrek aan had.

Ze zat ook dagelijks te klagen dat haar ouders aartslui waren en probeerden om alles af te pakken van haar. Toen de school begon kwamen de problemen natuurlijk en na 1.5 maand had ze geen geld voor de jeepney meer omdat ze bijna alles naar haar aartsluie ouders gebracht had. Toen komt ze op een punt dat ze zegt dat ze naar haar ouders om geld gaat voor de jeepney. Daar krijgt ze te horen dat ze niks hebben en zei het maar goed heeft hier omdat ze voldoende eten heeft en ze zelf niks hebben en broodmager zijn. Ze moest maar stoppen met school en ergens gaan werken zodat ze haar loon helemaal af kon geven was het antwoord op haar simpele verzoek om enkele pesos per dag voor de jeepney. Toen hebben wij dus omdat we haar wilden helpen elke dag net genoeg gegeven voor de jeepney wat dan later van haar loon af ging. Zou je voor een hele week tegelijk geven, zou ze het ook meteen naar haar aartsluie ouders brengen, zo gestoord blijft ze gewoon. Na enkele weken zegt ze naar haar oma te gaan om geld te vragen voor de jeepney.

Dan volgt nu even een voorbeeld van mijn zeer realistische kijk op de handelwijze van parasieten en degene die (geheel vrijwillig) het slachtoffer zijn er van : Ik zeg tegen mijn vrouw dat als haar oma geld zou geven, de moeder gegarandeerd er een deel van zou inpikken. Mijn vrouw zegt dat ze dan wel compleet gestoord is als ze dat doet. Nadat ze dus geld gekregen had van haar oma zat ze enkele dagen later weer te klagen dat haar ouders zo enorm aartslui zijn en dat haar moeder een flink deel van het geld van haar oma had opgeeist en ze dat gegeven had zodat ze weer konden zuipen, roken en gokken.

Ongetwijfeld heeft haar oma haar diverse malen verteld om niks aan haar luie ouders te geven, maar dat had ze net zo goed tegen de tafel kunnen zeggen. En zo zijn er hier velen van hetzelfde kaliber. Je zou het ook net als in nederland "minder gemotiveerd om te gaan werken" kunnen noemen, maar voor mij zijn het gewoon parasieten. Intussen is ze na 3 maanden naar school geweest te zijn ook ineens vertrokken omdat ze zaterdags om 12 uur i.p.v. op haar vrije zondag al naar huis wou om haar salaris weer af te geven aan haar aartsluie ouders terwijl ze het zelf helemaal nodig had om de school te betalen.

Omdat dat niet door ging zaterdags, heeft ze s'maandags toen ze terugkwam meteen haar spullen gepakt en is vertrokken. Dat was dan tevens omdat ze geen centabo meer had voor de school te betalen. Die zal dus weer gaan werken in een vuil fabriekje en haar moeder zal weer aan de poort staan om haar salaris in te pikken en zo snel mogelijk samen met de vader in drank en sigaretten om te zetten en de rest te vergokken. Zo zie je maar dat ondanks dat zo'n meid alle kansen krijgt om diploma's te behalen, toch zelf er voor kiest om in de armoe te blijven de rest van haar leven. Overal krijgen ze medewerking, van degene waar ze als helper in huis zijn, van de scholen die speciaal er voor een schema opstellen zodat ze s'middags en s'avonds erheen kunnen en die de prijzen zeer redelijk houden. Maar de medewerking van zulke personen zelf ontbreekt er nogal eens aan. Toch zijn er zo ook al velen hoger opgeklommen en hebben een hoge positie behaald er mee of tenminste toch een fatsoenlijke baan.

Intussen 2 maanden later na diverse telefoontjes van medestudenten is dus gebleken dat ze overal geld leende en niet terug betaalde, dezelfde streken als haar vader dus. Het viel ons toch al op dat ze af en toe zonder geld zat en dan ineens weer met een volle plastic tas met chips etc thuiskwam terwijl er geneog koekjes in huis waren, maar mevrouw had nog een speciale smaak ook. Dat had ze "geleend" van haar medestudenten dus.

Een halfjaar na vertrek zien we hier iemand die haar kent en die vertelt het volgende wat er gaande was/is : Ze had een baantje gevonden in een winkel in Cebu waar ze het naar haar zin had en daar werd ze ontslagen om de doodeenvoudige reden dat ze geregeld niet verscheen op het werk. De reden was zoals ik al voorspelde dat haar moeder haar complete salaris opeiste om zo snel mogelijk in drank en sigaretten om te zetten en de rest te vergokken. Omdat ze dan dus geen paar pesos meer had voor de jeepney om weer geld te verdienen op haar werk, bleef ze gewoon thuis. Nadat ze daar ontslagen is, heeft ze een baantje als helper gevonden in Domaguete op Negros Island zodat haar moeder haar salaris niet in kan pikken. Zal ze toch wel een flink gedeelte er van zelf vrijwillig er heen brengen, twijfel ik helemaal niet aan.

Dan is er natuurlijk nog de vraag hoe iemand zo stom kan zijn om zich te haasten om zijn complete salaris af te gaan geven aan parasieten terwijl ze er zelf continu over zitten te klagen dat ze aartslui zijn en ook continu het advies krijgen om eerst eens aan zichzelf te denken omdat ze zelf voor dat geld gewerkt hebben. Hou dat maar gewoon op een ontzettend zware storing, ik weet er ook geen andere oorzaak van. Ik weet wel dat er hier in de Filipijnen veel rondlopen met zo'n storing omdat er gewoon veel meer parasieten zijn. Is er in sommige families 1 zo'n gestoord figuur, dan blijft de rest van de familie vaak gewoon thuis zitten om van die ene gestoorde persoon zijn salaris te leven. Ze hebben dan net genoeg om te overleven en kunnen geen nieuwe kleren etc meer kopen, maar dat is beter dan zelf te gaan werken en fatsoenlijk eten op tafel te hebben, nieuwe kleren te kunnen kopen en alle kinderen naar school te laten gaan.

De algemene behandeling die helpers hier krijgen van filipino's waar ze in huis zijn is belabberd. Sommigen hebben een hele goeie baas getroffen, maar vaak worden ze als minder dan de hond behandelt. We zien dit vaak als we naar Jollibee of McDonalds gaan waar de helpers de kinderen moeten voeren, hebben de kinderen honger, krijgen ze nog een hamburger er bij, geen probleem. De helpers krijgen normaal niks en dienen enkel als slaaf. Hoe je iemand zo kunt behandelen snap ik dus niet, maar dat zal wel aan mij liggen. Ze worden soms afgeblaft in huis en het eten wat ze voor zichzelf mogen klaarmaken is het goedkoopste wat er is, mee eten met de rest is er niet bij. Wel het luxe eten voor het gezin klaarmaken, dat moeten ze wel doen. Gevallen dat ze pas een paar dagen na afgesproken datum hun salaris krijgen horen we ook wel eens. Degene die iemand zo behandelen, moesten zelf eigenlijk ook eens enkele maanden zo'n behandeling krijgen zodat ze weten hoe het voelt om als minderwaardig mens behandelt te worden.

Nog even een voorbeeld van een helper dat op tv kwam, laatst was er in Lapu-lapu een vrouw die om een behoorlijk bedrag naar de bank moest voor de aankoop van een stuk grond om later een huis op te bouwen. Haar man werkte in Saudi Arabie en komt maar 1 maal per 2 jaar thuis en wilde een goede toekomst voor zichzelf en vooral voor zijn kinderen. De helper die al over de 40 was en ook getrouwd en kinderen had, hoorde van dat geld en belde haar zuster op die ook al over de 40 was en getrouwd was en kinderen had en ook ergens in Cebu als helper werkte. Samen hebben ze eerst het jonge dochtertje van die vrouw vermoord en daarna die vrouw zelf en zijn er met het geld vandoor gegaan. Ze zijn vrij snel opgepakt met bijna al het gestolen geld op zak, maar waren ook "onschuldig" net als iedere crimineel die hier familie heeft. Vandaar dat het oppassen is !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Top Auto

Er rijden hier ook vele auto's met 3 banken rond en vele van de eigenaren er van menen tot een hogere kaste te behoren en praten niet met buren en anderen die geen auto hebben. De ene dag praten ze dan nog volop met hun buren en de volgende dag hebben ze een OTO en lopen er met opgetrokken neus aan voorbij. Als een ander een duurdere auto koopt worden ze ook jaloers, dat is dus niet alleen in Nederland zo. Bij het eerste huis wat ik hier kocht had ik een buurman die vanaf de eerste dag dat ik er woonde nooit 1 woord tegen mij gezegd heeft, waarschijnlijk omdat zijn auto 3 banken had en al op behoorlijke leeftijd was en ik een nieuwe lite-ace en dat huis contant had gekocht. De auto's gaan hier wel veel langer mee dan in Nederland, 20 jaar is normaal. Je ziet hier dan ook veel oude types mercedes van ruim 30 jaar(dubbele bumper) oud rijden en kevers zie je ook nog volop. Een buurman van me heeft 33 jaar geleden een nieuwe Renault 8 gekocht die hij nog steeds heeft. Er zit nog geen spatje roest op, maar hij is wel 3 keer opnieuw gespoten omdat de lak dof werd. Nu is de motor kapot en heeft hij een andere motor voor de onderdelen gekocht.

In Nederland kun je op zaterdagmorgen altijd dezelfde mensen met hun vaste ritueel bezig zien, de auto wassen en schoonmaken. Dat is nog niks vergeleken met hier, hier doen ze dat elke morgen waarbij de helpers en/of eigenaren zelf om 6 uur s'morgens al volop staan te poetsen aan hun statussymbool zodat hij schoon de weg op gaat. Tussen de middag ook nog eens als ze dan thuiskomen. Mijn auto van nu 4 jaar oud ziet er meestal het vuilste uit omdat auto wassen mijn hobby niet is. Komt ook omdat hij contant betaald is denk ik, auto's met 3 banken word normaal het meeste aan gepoetst. Wat hier wel opvalt en behoorlijk hinderlijk kan zijn is dat ze dag en nacht voor hun poort op hun claxon blazen omdat de helper of hun vrouw de poort moet opendoen. Meestal is de poort zo hoog dat iemand van binnen hem wel moet openmaken. Ik had zelfs een buurman die altijd om half 10 s'avonds thuis kwam en het presteerde om een half uur op zijn claxon te blazen tot zijn vrouw eindelijk de poort open kwam doen. Die is maar 1 meter hoog en kan hij makkelijk zelf opendoen, maar als je de status van autoeigenaar hebt kun je dat gewoon niet maken ! De benzine is hier maar ongeveer 19 peso(fl 1.10)--juli 2001-- voor 1 liter super.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopFilipijnse Feesten

Als er hier een feest is voor een verjaardag of wat voor reden dan ook, staat de tafel vol met allerlei gerechten en er is genoeg voor iedereen. Normaal is er nog eten over omdat ze niet graag zouden hebben dat iemand met een halfgevulde maag buitengaat.(Behalve bij degene met een auto met 3 banken) Ik ben in Nederland eens op een feest geweest bij mensen die zich tot een hogere kaste rekenden en daar was alles dus afgemeten en hebben we thuisgekomen eerst van de honger 3 kilo mossels die voor de volgende dag bedoeld waren gekookt en opgegeten met zijn tweeen. De financiering van de "OTO" moet toch ergens vandaan komen. Ik hoorde wel andere gasten zeggen dat er zóóóóóóóveel eten was. Wat die dan thuis gewend zijn weet ik niet. Volgens mij heeft mijn bouvier beter en vooral meer eten dan zulke personen. Hier geven ze geen feest als ze geen fatsoenlijk eten op tafel kunnen zetten. Zelfs bij de meeste mensen in de squatter area staat meer eten op tafel dan bij zulke "rijke" in Nederland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopKaraoke

Dat is in heel Azie schijnbaar populair, dus hier in de Filipijnen zie je het ook overal. Bijna overal staat er een "singalong"(karaokeset) in huis en bij elk feest of vaak gewoon als tijdverdrijf zit men mee te zingen en ze hebben niet allemaal dezelfde kwaliteit van stem als Elvis. Vaak zitten ze alleen thuis mee te zingen en hoe zatter ze worden, hoe valser ze gaan zingen. Bij sommige heb ik altijd het vermoeden dat ze enkel bezig zijn om de kakkerlakken te verjagen, zo vals klinkt het. Op de kabeltelevisie zijn 2 kanalen die continu karaokevideo's uitzenden. Op feestjes zouden ze bijna gaan vechten om de microfoon vast te kunnen houden. Als je de microfoon weigert aan te pakken als ze die geven aan je, worden sommige nog sagereinig ook. Ieder zijn hobby, ik kan me er in elk geval niet mee bezig houden.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopPawnshops

Je ziet hier op elke straathoek wel 1 of meerdere pawnshops die soms 24 uur per dag open zijn en waar de mensen hun juwelen kunnen belenen als ze dringend contant geld nodig hebben. Een groot deel van de bevolking vertrouwd geen enkele bank en als ze willen sparen kopen ze gouden juwelen die ze thuis bewaren. Die zijn hier in vergelijking met Nederland veel goedkoper en normaal 24 karaats (ook andere zijn verkrijgbaar). Het kan wel eens gebeuren dat iemand direct geld nodig heeft, b.v als ze ineens in een prive ziekenhuis opgenomen moeten worden en waar ze eerst een borg moeten betalen voor er een dokter naar de patient omkijkt. Het gratis staats ziekenhuis is meestal behoorlijk druk en vaak zijn de juiste medicijnen er niet en ook heeft elke dokter een dusdanige hoeveelheid patienten dat er te weinig tijd is om een patient goed te onderzoeken. Ook als iemand s'avonds dringend geld nodig heeft om drank en sigaretten te kopen, of geld om te gaan vergokken is zo'n pawnshop een uitkomst !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopVuurwerk

Dat is hier het hele jaar te koop en mag ook het hele jaar worden afgestoken, maar op kerstdag en oudjaar word het massaal afgestoken waardoor het soms lijkt of er een mist hangt van de rook. Het begint al enkele weken van te voren en eindigt enkele weken later in het nieuwe jaar. Vuurwerk word hier gewoon in kraampjes op straat verkocht zonder enige veiligheid in acht te nemen. Het aantal decibels is ongelimiteerd, dus het maakt enorm veel lawaai, zeker als je bedenkt dat hier open jalouzieramen zijn.

Deze foto is genomen op 25 Dec. om 1 uur s'morgens.
Deze foto is op 25 december om 1 uur s'nachts genomen vlak na het bombardement.

Deze hoeveelheid vuurwerkpapier is niet duidelijk te zien op de foto, maar achteraan ligt het zeker 7-10 cm dik. Dat is dan allemaal afkomstig van 1 buurman, de rest koopt bijna of geen vuurwerk. Dit alles is dan afgestoken op 4-6 meter afstand van mijn huis, leek het Tora-Bora gebergte in Afghanistan wel. De volgende morgen zijn er 3 cementzakken mee gevuld. Zo heb je dus enig idee hoe dat hier kan gebeuren. Nieuwjaar weer hetzelfde. Intussen is hij verhuist en hopen we een oorlogsgeluidvrije kerst en jaarwisseling te krijgen dit jaar. Voor de rest geen enkel probleem er mee, hij bemoeide zich niet met ons en wij niet met hem. Af en toe eens een praatje, verder ging het niet. Waren ze maar allemaal zo.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopVerkeer

Dat is hier een grote chaos vergeleken met Nederland. Alles rijd hier door elkaar : auto's, motoren, fietsen, brommers, tricycles en paard en kar er ook nog bij. Spiegels en richtingaanwijzers zitten op de auto's, maar waar ze voor dienen weten de meeste chauffeurs niet. Jeepneys stoppen overal, soms midden op de weg om passagiers in en uit te laten stappen en als ze vertrekken is dat normaal zonder in de spiegel te kijken. Enorm trage zondagsrijders die alles op houden en gewoon links op de baan blijven rijden waardoor je gedwongen word om rechts in te halen (P200 boete) is ook normaal. Motorrijders die als idioten overal links en rechts tussendoor scheuren en die je geregeld ziet liggen op straat, taxichauffeurs die als idioten rijden als ze een klant hebben en overal links en rechts proberen in te halen en voor te dringen. Als ze geen klant hebben rijden ze meestal stapvoets, trappen geregeld op de rem als ze een potentiele klant waarnemen en houden al het verkeer op. Zien ze een klant aan de andere kant van de weg, keren ze met 4-5 x heen en weer te steken en zo beide rijstroken te blokkeren.

Rotondes waar normaal het verkeer soepel op moet verlopen, zitten hier continu vast. I.p.v vooraf op de buitenste ring te gaan rijden om zo af te slaan, blijven ze tot het laatste ogenblik op de binnenste ring rijden en dan steken ze haaks over. Invoegen op de rotonde hetzelfde, haaks oversteken i.p.v. soepel invoegen. Daarom zit het verkeer steeds vast. 1 ding wat in nederland heel normaal is en waar je je daar niet kwaad om mag maken en voor eigen rechter gaat spelen wat wel in je opkomt, heb ik hier nog niet meegemaakt en dat is als je ergens je auto wilt parkeren en al een tijdje staat te wachten en zodra er een plaats vrij is, er een klootzak ineens voor je neus inschiet en je in je gezicht uitlacht. Dat zou je hier juist wel verwachten met al die haast op de weg, maar dat doen ze nu net niet, ze wachten gewoon op hun beurt tot er een plaats vrij is.

De grootste idioten in het verkeer hier zijn de buschauffeurs die met grote bussen tussen diverse steden rijden. Ik ben er tijdens een vakantie 1 keer mee meegeweest, maar nooit meer ! Ik reed vorig jaar met mijn auto naar Toledo wat 1.5-2 uur rijden is en daar heb ik die buschauffeurs stunten uit zien halen waarbij we gewoon op een flinke klap zaten te wachten wat gelukkig niet gebeurde. Inhalen vlak voor een heuvel of scherpe onoverzichtelijke bocht was heel normaal. Een wonder dat er geen ongeluk gebeurde. Er rijden meerdere firma's op dezelfde route en die chauffeurs ervan proberen elkaar steeds te passeren om de klanten op te kunnen pikken. Er gebeuren ook geregeld zware ongevallen met die bussen door hun rijgedrag.

Er zijn ook vele voertuigen waarvan de verlichting niet in orde is of die zelfs geheel zonder verlichting rijden in het donker. Degene die hier met de snelheid van een slak rijden zijn opa's van 90 jaar oud en jonge vrouwen en homo's. Als je achter ze staat bij een stoplicht kun je ze herkennen. De opa's vertrekken langzaam tegelijk met de rest van het verkeer en hebben meestal een oud model auto. De jonge vrouwen en homo's geven volgas en als de rest van de auto's al zo'n 300 meter verderop zijn zie je hun auto heel langzaam in beweging komen tot ze aan hun maximum snelheid van 15-20 km/uur zijn. Als ze 300 meter verderop iets zien bewegen aan de kant van de weg branden hun remlichten al ! De garages zullen blij zijn als ze weer eens langs komen nadat ze hun koppeling lang genoeg verkracht hebben en de drukgroep en/of koppelingsplaten weer vervangen moeten worden.

Het meest idiote geval dat ik heb meegemaakt was een jonge vrouw die (waarschijnlijk een automaat) continu met 1 voet op de rempedaal reed, de lichten branden continu. Heel af en toe gingen ze eens uit. Ze was waarschijnlijk bang dat in een noodgeval met 15 km per uur haar voet niet snel genoeg op de rempedaal zou zijn om te stoppen. Dat heb ik intussen al vele malen gezien hier. Wat soms ook bijzonder irriterend is als je erachter rijd is dat ze op een lege weg met 2 rijstroken in 1 richting precies in het midden blijven rijden met 20 km/uur en of je nou op je claxon drukt of niet, ze blijven gewoon zo doortuffen omdat ze niet snappen dat ze aan de kant moeten zodat je passeren kunt. Soms lijken ze bezopen door hun geslinger en zodra je dan een kans hebt om te passeren kun je zien dat ze hun verslaving(texttelefoon) tegen hun oor hebben of een SMS bericht zitten te lezen tijdens het rijden, zover gaat die verslaving hier. Ook de meest idiote dingen zoals de alarmlichten aanzetten als ze van rijbaan veranderen i.p.v. de richtingaanwijzers kun je hier zien.

Fietsers hier lijken wel op asielzoekers in Nederland die pas hun kameel voor een fiets hebben omgeruild, ze hebben 2 meter ruimte nodig door hun geslinger. In het algemeen moet je hier van 1 ding uitgaan als je in een auto rijd, iedereen met welk voertuig dan ook kan op elk ogenblik zonder signaal of richting aan te geven of te kijken of de weg wel vrij is alle kanten uit schieten, stoppen, starten, links, rechts, dat moet je constant in gedachten houden ! En wat hier een algemene gedachte lijkt te zijn is de "Ik ben alleen op de weg !" gedachte. Er word absoluut geen rekening gehouden met andere weggebruikers en iedereen inclusief fietsers en tricycles en trage brommers nemen een complete rijstrook in beslag, ze blijven gewoon in het midden rijden i.p.v. een beetje naar rechts te gaan zodat anderen kunnen passeren.

Vlak na een drukke kruising bv staat een stopverbod, maar de jeepneydrivers trappen daar gewoon op de rem om passagiers in en uit te laten stappen zodat heel de krusing achter hun vast staat. Ergens staan wachten of hun auto parkeren midden in een smal straatje en zodoende al het verkeer vastzetten kan ook gebeuren. Dan zijn er nog de superluie passagiers in een jeepney die niet uitstappen als een ander 10 meter voor hun huis uitstapt, ze laten de jeepney gewoon 10 meter verder weer stoppen om uit te kunnen stappen, je zou ook moe worden van 10 meter te lopen ! Zit je daar achter met je auto en je kunt niet passeren, gaat zulk gedrag na een halfuur wel op je zenuwen werken. Je hoort de meeste filipino's/filipina's hier ook klagen over zulke luie figuren die het zaakje onnodig ophouden.

De reden dat velen niet weten hoe ze met een auto moeten rijden en hoe zich te gedragen in het verkeer is heel simpel : Als je hier om een rijbewijs gaat wat naar ik hoorde P350 kost, krijg je een mondeling examen omtrent je kennis van verkeersregels, praktisch examen is er niet. Doe je echter P800 tussen je papieren i.p.v. P350, dan word zelfs dat mondelinge examen nog overgeslagen en ben je al bij voorbaat geslaagd. Dit krijg ik overal te horen dat het zo gaat, dus zal het wel kloppen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopWinkels

Personeel dat in een winkel werkt is vaak totaal niet geinteresseerd in hun werk en weet meestal niet wat er allemaal verkocht word. Als je ergens naar vraagt en ze moeten teveel zoeken naar het artikel in de catalogus die ze gebruiken, dan kan het gebeuren dat ze gewoon zeggen dat ze het niet hebben. Ik vroeg zo eens duidelijk verstaanbaar naar 2 gallon "red lead primer" (menie) wat ik al eerder in die winkel had gekocht en het antwoord was : "we have latex glossy sir !". Vervolgens : "Ik moet geen latex glossy, ik moet red lead primer !", antwoord :"We have latex glossy sir ! ". Daarna :"Ik moet geen latex glossy, ik moet red lead primer !!", antwoord : "We don't have that, but we have latex glossy sir !". Intussen was er al een tweede persoon bijgekomen die het ook niet kon vinden in de catalogus en ook zei dat ze het niet hadden, ik zei dus dat ik het al eerder had gekocht en ze het wel hadden. Toen heb ik een stuk papier gepakt en "red lead primer " opgeschreven en toen ik het overhandigde kwam de volgende reaktie : "Aaah red lead metal primer , we have that sir !

Op de bus staat overigens gewoon :"red lead primer ", vandaar dat ik daar om vroeg. Je moet soms stalen zenuwen hebben. Ik heb voor mijn eerste huis een keukenblok en kasten gemaakt en vroeg aan een meid die er al jaren werkte om houtlijm en het antwoord was dat ze dat niet hadden en iedereen gewone lijm gebruikte. Toen ik mijn bungalow hier kocht precies hetzelfde en nu wil het toeval dat ik later in de winkel kwam en op een andere plaats aan de balie stond waar ik 3-4 verschillende merken houtlijm op een schap zag staan. Als je van een artikel b.v 3 stuks bestelt en in het engels en in hun eigen taal aanspreekt zodat het toch duidelijk moet zijn dacht ik, gebeurt het meestal nog dat ze maar 1 artikel noteren inplaats van 3. Totaal niks geen interesse in hun werk, hun gedachten zitten continu ergens anders.

Later kom in in diezelfde winkel en bestel ik Latex Glossy (glanzend) en ik zeg het 2 x duidelijk er bij dat het Glossy moet zijn en geen Flat (Mat). Kijk ik wat ze geven en is het Flat i.p.v. Glossy. Dus weer even iets bijbetalen en wachten tot ze een bus glossy uit het magazijn gehaald hebben.

En vooral kalm blijven !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopKopen

Als ik en mijn vrouw b.v mango's willen kopen en op straat een kraam zien waar ze die verkopen loopt mijn vrouw een eind voorop en ik passeer gewoon zonder om te kijken. Als ik er bij mocht staan is het normaal dat de prijs i.p.v. 40 peso ineens 100 peso per kilo is. Als ze er later achter komen dat ze met een buitenlander getrouwd is kijken ze meestal kwaad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopFruit

Ik eet gewoon het lokale fruit omdat de import veel te duur is. Een appel (meestal droge uit amerika) kost hier normaal ongeveer 18 peso (fl 1) per stuk ! Een sinaasappel hetzelfde en die zijn ook allemaal droog. Druiven ook van hetzelfde. Nu is hier in Cebu dan ook de Makro waar ik bijna alles koop en waar ze wel fatsoenlijke geimporteerde appels en sinaasappels verkopen tegen een meer redelijker prijs.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopStroomuitval

Dat is hier een vaak voorkomend verschijnsel, vooral als er een flinke stortbui is wil het nogal eens voorkomen. Daarom heb ik ook een UPS-backup accu voor mijn computer staan zodat ik hetgene ik gedaan heb nog in een file kan steken. Op tafel staat ook altijd een dikke kaars met een doosje lucifers erbij voor als het gebeurt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopBescherming

Het is hier vrij algemeen dat de hele familie elkaar beschermt. Als ze horen dat een familielid word opgepakt wegens iets, roept de hele familie meteen dat hij onschuldig is, ook al weten ze niet waarom hij gearresteerd is en zijn alle bewijzen zoals vingerafdrukken en DNA tegen hem en zijn er 10.000 ooggetuigen die het gezien hebben en staat het nog op video ook, en dat blijven ze hun leven lang volhouden dat hij onschuldig is. Zo kreeg mijn vrouw in Nederland eens een telefoontje van verre familie die daar ook woont met de boodschap dat haar 2 broers (met een flink strafblad) hier in Cebu opgepakt waren wegens diefstal, maar ze waren onschuldig omdat " iemand iets in hun zak gestopt had ".

Nu had mijn vrouw eerder toevallig een kort telefoongesprek gehad met haar moeder die had gezegd dat die 2 ergens een varken hadden gestolen en onderweg naar huis in de jeepney opgepakt waren ermee. Het commentaar van mijn vrouw tegen haar familielid was dus :"Aha, iemand heeft dus een varken in hun zak gestopt !", waarna er even stilte volgde met een ander onderwerp. Later bleek dat ze een varken en een geit hadden gestolen. Die 2 komen er elke keer met een voorarrest vanaf omdat hun "rijke" zusters in het buitenland elke keer geld opsturen waar het slachtoffer mee omgekocht word zodat ze de aanklacht intrekken.

Het is zelfs gebeurd dat diezelfde "rijke" zuster hier op vakantie kwam ("gesponsord" door de bank !) en o.a nieuwe schoenen voor ze meegenomen had die ze dezelfde dag nog hebben verkocht. Een cassette met bestek van enkele honderden guldens die ze meegenomen had voor haar moeder was de volgende dag leeg omdat die 2 alle messen, vorken en lepels er uit gehaald hadden en verkocht zodat ze weer drugs konden kopen. En dan blijft diezelfde "rijke" zuster ze nog beschermen. Die 2 hebben het zelfs geflikt om de trouwring van hun moeder te stelen die ze even op tafel had gelegd. Een paar dochters hadden gezien dat hun broers hem hadden gepakt, maar kregen de volle laag toen ze het vertelden tegen hun moeder die haar zoontjes beschermde en vervolgens beweerde dat het iemand van buitenaf geweest was. Dit gedrag is hier vrij normaal, maar gelukkig zijn ze hier niet allemaal zo gestoord.

Het schijnt hier wel zo te zijn dat als je op het politieburo informeert of iemand een strafblad heeft en dat inderdaad het geval is, je een hele lijst met alle misdrijven die ze gepleegd hebben mee kunt krijgen. De criminelen worden hier dus niet zo beschermt als in Nederland. Zulke figuren kunnen ook nergens meer werk krijgen (als ze dat al zouden willen !) omdat de werkgevers eerst informeren op het politieburo voor ze aangenomen worden.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopGrote Gezinnen

Het komt hier onder de minder (of helemaal niet) geschoolde nog steeds voor dat ze een stuk of 12 kinderen hebben omdat dat hun toekomstig pensioen is. Omdat die kinderen zeer waarschijnlijk ook een lage of helemaal geen opleiding zullen krijgen en daarom ook een laag loon, moeten er meerdere zijn om toch genoeg eten voor hun ouders te kunnen kopen als ze op hogere leeftijd komen. Degene met een redelijke of hogere opleiding, maken hier ook maar enkele kinderen zodat ze die naar een dure prive school kunnen sturen waardoor ze later ook een goed salaris zullen hebben als ze gaan werken. Er is hier ook de mogelijkheid dat de mannen gratis gesteriliseerd worden op kosten van de staat. Maar daar moeten ze helemaal voor naar het ziekenhuis, dat is te veel gevraagd van de meeste. Het is makkelijker om een stuk of 12 kinderen groot te brengen. Moesten er nu als beloning voor vrijwillige sterilisatie 5 flessen drank en 10 pakjes sigaretten tegenover staan, dan zou er waarschijnlijk wel een wachtrij van een kilometer lang kunnen staan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopSalaris

Het verschil in salaris tussen personen die geen of een lage opleiding hebben genoten en de hoger geschoolden is hier groot. Zo heeft een timmerman b.v afhankelijk van zijn snelheid en ervaring 160 tot 300 peso per dag. Mijn zwager die maar een gewone verkeerspoliteagent is waar je al goeie diploma's voor moet hebben heeft b.v 440 peso per dag en moet zich niet moe maken, enkel rondrijden in een auto met aircon en indien nodig even eruit. Als je hogere functies neemt word het verschil nog veel groter.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopSoapseries

Dat noemen ze hier : "drama series" en dat is elke middag/avond een half uur per serie hetzelfde gejank en geruzie tussen dezelfde personen. Altijd dezelfde ingredienten : Een lief knap meisje met een bloemetje in het haar waar de serie naar genoemd is, een vuile teef met een gemene grijns op haar bek die continu iedereen uitkaffert en een paar criminele helpers heeft. Zodoende continu beledigingen en heel veel gejank en dat is elke avond hetzelfde. Velen zijn er zwaar aan verslaafd en kunnen geen dag missen net als sommige vroeger in Nederland bij GTST. Voeg er nog aan toe dat de meeste van die drama's uit zuid-amerika komen en nagesynchroniseerd zijn en het geluid dus niet gelijk loopt met het bewegen van hun lippen wat helemaal storend is om naar te kijken. In de filipijnse films en drama's zijn er acteurs bij die bijna niet moeten praten, enkel maar janken. Veel van die misdaadfilms van filipijnse makelij zijn even belachelijk als die drama series.

De slechte erin schreeuwen altijd i.p.v. praten en de goeie praten normaal. Altijd dezelfde ingredienten , een bende, een kidnapping en een held die het oplost. Iedereen kan karate en per vuurgevecht met pistoolmitrailleurs worden er ongeveer 40.000 kogels afgevuurd waarbij de held het altijd wint met enkel 1 pistool wat meestal op het einde leeg is en waardoor de overwinning met een man tot man gevecht komt. Echt belachelijk ! Soms worden er een stuk of 5 machinegeweren tegelijk leeggevuurd op de held die op 20 meter afstand op een open plek staat en hele verhalen staat af te steken zonder geraakt te worden. Ook zo veel mogelijk effecten zoals ontploffende auto's er nog bij en de film is weer compleet. Er is hier ook zo'n held die tegelijk met in elke hand een pistool links en rechts van hem schiet zonder te kijken met enkel voltreffers.
Tijdens het kijken naar zulke onzin staat het geluid bij de meeste op vol vermogen.

1 ding is precies hetzelfde als in NL hier en dat is dat in elke film/Tv serie van eigen makelij minimaal 1 vrolijke jongen moet zitten. Enkel lopen ze hier dan nog met roze krulspelden in het haar rond en een schoudertasssssssssss er bij etc om toch extra duidelijk te maken dat die soort niet vergeten is. Meestal hebben ze de grootste bek ook nog in zo'n film/serie.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopDisco

Hier hebben ze openluchtdisco's op vaste plaatsen gewoon tussen de woonhuizen. Met het volume op vol vermogen is dat elk weekend een hoop lawaai tot middernacht als je er toevallig naast woont.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopCredit Cards

In de winkels word er normaal 2% bijgerekend als iemand met een credit card betaalt, vandaar dat je bijna niemand een credit card ziet gebruiken. Bijna alles word contant betaalt. Ook rekenen sommige banken 5% als een toerist traveller cheques inwisselt. Toeristen kunnen beter een credit card meenemen omdat er bijna overal geldautomaten staan bij grote shoppingmalls e.d. Je moet wel kijken of het logo van mastercard of visa of een ander logo op de credit card ook op de geldautomaat staat omdat niet elke bank elke credit card steunt. Ook heb ik het meegemaakt dat bij een afgelegen bank een waarschuwing verscheen dat er 5% gerekend werd als ik geld opnam met de mastercard (wat normaal niet gedaan word) ondanks dat het logo op de automaat stond.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopBanken

Het schijnt hier zo te zijn dat elk filiaal van een bank een bedrijf apart is en ik had bijvoorbeeld een credit card van mijn bank om geld uit de muur te halen en dat kon ook enkel maar bij dat filiaal, bij een ander filiaal werkte die kaart niet. Intussen heb ik een andere bank en dat om de volgende reden : We stapten er op vrijdagmiddag binnen om er geld uit de machine te halen omdat we iets moesten gaan kopen in de naastgelegen SM shoppingmall. Zoals vaak het geval is, was de machine weer eens kapot. Wij dus naar de balie om geld te halen en we kregen te horen dat we geld uit de machine moesten halen. We zeiden dat die kapot was en wij geld nodig hadden zodat zij het moest geven. Het antwoord was nadat de cassiere diverse personen gesproken had :"Dat is veel te veel werk !". We zeiden ze meteen dat het voor ons niet teveel werk was om de maandag er op onze bank/spaarrekeningen bij hun op te zeggen en naar een andere bank te gaan wat we ook deden. We werden vreemd aangekeken de maandag er op, maar dat is onze zorg niet. Nu hebben we dan een bank waar we bij de meeste machines in de stad geld kunnen halen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopMarmer

Dat is hier ivm met Nederland spotgoedkoop en ik heb dan ook in mijn huis en in mijn bungalow een marmeren aanrecht aan laten brengen. Er lopen hier genoeg vakmensen rond die dat netjes kunnen aanbrengen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopZaken

Ik heb er even aan getwijfeld of ik het volgende hier zou zetten, maar mochten degene die dit zelf ook ervaren hebben dit lezen, laat hun ervaring een waarschuwing voor anderen zijn om er niet aan te beginnen !

Er word mijn vrouw en ik van alle kanten hier gevraagd wat voor zaak we hebben en als we zeggen "Geen", dan volgen er meerdere vragen o.a waar we van leven e.d. (Bij filipina's die met een buitenlander getrouwd zijn en hier op vakantie komen weet ik dan meteen hun belabberde financiele situatie en zeer waarschijnlijk ook flink schulden zoals een auto van de bank, Wehkamp en Neckermann e.d) Tevens komt van alle kanten het advies om een zaak te beginnen met geld uit te lenen omdat daar een enorme winst op zit ! De banken geven hier niemand geld zonder dat ze een onderpand hebben.

Zodoende zijn er vele officiele en niet-officiele zaken die geld uit lenen tegen een hogere winst omdat die personen toch nergens anders terecht kunnen. De winst is ongeveer 10% op kwartaalbasis wat dan betekent dat ALS (!) iedereen netjes op tijd zou aflossen, een netto winst van 30-40% op jaarbasis mogelijk is. Ik zet er duidelijk bij "ALS", want aan het betalingsbedrag van sommige "luie" personen hier mankeert meestal wat, vooral als ze een "witte americano" moeten terugbetalen. Poeslief als ze er heen gaan om geld te lenen en als ze de aflossing niet komen betalen en de uitlener er zelf heen gaat om zijn geld, grove taal of medelijwekkend en altijd uitstellen, "volgende week heb ik geld" enz.

Ik ken zo enkele buitenlandse personen die dachten hier de rest van hun leven goeie zaken te doen en een luizeleventje te hebben die zo op korte tijd al hun geld kwijt waren en terug konden naar het land van herkomst om weer een overall aan te trekken, wat een afgang !!!! De officiele zaken kunnen de politie inschakelen en een zaak aanspannen (die makkelijk een jaar of 8 kan lopen !)tegen degene die het geleende geld niet aflost, wat overigens niet betekent dat je het geld terug krijgt. Het gebeurt ook vaak dat sommige personen plotseling verdwenen zijn. De niet-officiele zaken hebben geen poot om op te staan en zijn alles kwijt.

Er gaan vele verhalen de ronde hier over buitenlanders die een zaak begonnen. Ik weet van 1 dat hij een zaak in 2dehands auto's begon en voorzover ik begrepen heb liep het zaakje goed. Maar het probleem was zijn schoonfamilie die zoals velen hier maar al te blij waren met een "americano" (dollars) in de familie. En zo gebeurde het dat hij met zijn vrouw op vakantie ging en de zaak aan zijn zwagers toevertrouwde. En toen hij terugkwam waren inderdaad alle auto's verkocht, prima gedaan zou je zeggen ware het niet dat zijn beide zwagers met het geld verdwenen waren en pas thuis kwamen toen het op was en het feest dus ook voorbij was. Direkt daarop begon de vrouw van die buitenlander haar beide broers nog te beschermen ook (zie "bescherming" hierboven) omdat het :"goeie jongens" waren en het zo kwaad niet bedoelden ! Dit gedrag is hier vrij algemeen.

Ik ken ook een buitenlander hier die hier kwam wonen en van plan was om eerst een huis contant te kopen en verder te leven van een uitkering die hij achteraan gestuurd kreeg vanuit het land van herkomst. Er werd hem echter van alle kanten aangeraden om eerst een zaak te beginnen van zijn geld en later van de winst een huis te kopen waar hij en zijn vrouw naar luisterden. Ze begonnen dus een zaak(geen financieringen). Ik denk niet dat ik de afloop ervan nog moet noemen als je het voorgaande gelezen hebt. Het resultaat : eeuwig een huis blijven huren en al het geld waar hij contant een mooi huis voor had kunnen kopen weg !! De eerste keer dat ik hem en zijn vrouw ontmoette kreeg ik al meteen het (onnodige) advies om niet te luisteren en vooral geen zaak te beginnen !

Het laatste extreme geval wat mij verteld werd door de vrouw van een nederlander hier klinkt ongelofelijk, maar omdat ik het betalingsgedrag van sommige (en vooral als ze een "witte americano" moeten betalen) ken en dat in combinatie met een goedgelovige buitenlander sta ik er niet van te kijken.

Die vrouw had een goeie vriendin die met een buitenlander van een jaar of 50 getrouwd was en een eigen zaak had. Ze besloten om de zaak te verkopen en hier op het gemakje in de Filipijnen te gaan leven ervan. Zo gezegd, zo gedaan ! Zijn zaak leverde na verkoop het netto bedrag op van ongeveer 20 miljoen peso (ruim 1 miljoen gulden !) en als je dan rekent dat je op dit moment hier voor 2 personen ongeveer 20 duizend peso per maand nodig hebt om lekker te leven als je tenminste je huis en auto contant betaalt hebt, kun je met 1 miljoen gulden het hier de rest van je leven wel volhouden dacht ik zo ! Dan krijg je zelfs meer aan rente dan hetgeen je gebruikt elke maand ! Ik heb even snel gerekend, als hij 2 miljoen had uitgegeven voor een huis, meubels en het eerste jaar levensonderhoud had hij tegen 7% elk jaar 1.260.000 peso rente gehad wat neerkomt op 100.000 peso per maand waar dan nog een klein beetje belasting afgaat.

Maar ze kregen ook van alle kanten het advies om i.p.v. eerst een huis te kopen, direkt een zaakje te beginnen in geld uitlenen en pas later van de winst een huis te kopen waar ze nog in trapten ook. En de zaken gingen zo goed, de klanten stonden bijna in een rij, behalve met terugbetalen. Door de vele klanten die er kwamen hadden ze het zo druk dat ze zelf geen tijd hadden om de aflossingen op te halen en op den duur waarschijnlijk door de vele bomen het bos niet meer zagen. Het resultaat was dat na 8 MAANDEN ze nog genoeg geld over hadden om 2 vliegtickets te kopen en hij met zijn vrouw naar zijn land van herkomst terug kon om te gaan werken. Dit klinkt ongelofelijk, maar als die persoon goedgelovig genoeg was en iedereen vertrouwde die geld kwam lenen, is dat realistisch hier.

Ik weet hier ook nog het geval van een buitenlander die een boerderij had gekocht op flinke afstand van zijn huis in de stad en het runnen er van overliet aan schoonfamilie die hij 100% vertrouwde. Het volgende zal je misschien al verwachten : De hele oogst hadden ze verkocht en de opbrengst opgefeest en als klap op de vuurpijl kwamen ze ook nog zonder enige schaamte aan zijn deur om hun achterstallige salaris vragen.

Mocht je soms denken dat ik die zulk gedrag zelf zie ook geld uit leen aan anderen : Nog geen peso !!!! Al smeken ze me op hun knieen en verzuipen ze in hun eigen tranen ! Het gebeurde in het begin regelmatig dat er verre familie (1.5 uur rijden !) die enkel maar komen als ze wat nodig hebben, bij mijn schoonouders aan de deur klopten om mijn adres te vragen omdat ze geld willen lenen van mijn vrouw die tenslotte met een "americano" getrouwd is die volgens hun allemaal schatrijk zijn. Ze worden al door mijn schoonmoeder teruggestuurd met de boodschap dat ze geen peso van me zullen krijgen omdat ik niet jarenlang gezweet en gezwoegd heb om hun maag te vullen. Het nieuws ging snel dat ik "gierig" ben omdat ik ze geen geld leende en na ongeveer 1 jaar kwamen/belden ze niet meer !

De volgende omschrijving heb ik niet van mezelf, maar die geeft in elk geval duidelijk advies aan iedereen met een wit vel die hier komt wonen :

"Het lijkt er wel op dat sommige buitenlanders zodra ze uit het vliegtuig stappen in de Filipijnen door de hitte bevangen worden en zelfs niet meer eenvoudig kunnen hoofdrekenen. Denk eerst eens na eer je geld geeft/uitleent aan een filipino of je dat in NL wonende ook zou doen als een persoon er om komt vragen !
Is je antwoord daarop NEE, doe het dan hier ook niet, zo simpel is dat !"

Daar heb ik niks aan toe te voegen.Voor diegenen die nog meer van zulke zaken en ook andere verhalen willen lezen, heb ik een Investerings Verhalen Pagina gemaakt omdat deze pagina anders veel te lang zou worden.


Het is 1 keer gebeurd dat een verre familie die piloot is, maar zijn werk kwijt was doordat Philippine Air Lines (P.A.L=Practical Always Late) bijna failliet was, aan mijn deur kwam om geld te lenen en zelfs zijn title (eigendomsbewijs) van zijn huis wou achterlaten als borg. Dat maakte overigens geen verschil, hij vertrok net als de rest zonder geld ! Die heeft dus later een neef van hem zo gek gekregen dat hij wel zijn spaargeld meegaf er aan zonder die title achter te laten. Moest die jongen zelf een halfjaar later ineens met spoed gaan trouwen omdat hij raak geschoten had en aangezien die ander nog geen peso terugbetaald had, moest hij zelf elders geld lenen terwijl er genoeg spaargeld op zijn bankrekening gestaan had. Nu na dik 3 jaar heeft hij nog steeds geen peso ontvangen van zijn eigen neef en dat zal hij nooit van zijn leven krijgen ook !.

De reden dat ik me niet met zulke zaken in laat is :

1 Omdat ik het resultaat als ik het wel zou doen al weet !
2 Ik het hier nog vele jaren vol kan houden als ik me gewoon blijf gedragen.
3 En last but not least : Er zouden teveel personen en vooral degenen die ik onder vuur neem in diverse documenten op deze site, teveel van genieten als ik na enkele jaren weer terug in het "Paradijs" (Nederland) zou komen omdat mijn geld op was en ik weer zou moeten gaan werken (wat ik toch niet meer zou doen omdat er genoeg geld bij de a-sociale dienst ligt en ik nu ook allergisch ben voor werken !) en dat plezier gun ik zulke figuren absoluut niet !

Ik wil hier ook nog even er op wijzen dat ook vaak de filipijnse vrouw van de buitenlander de oorzaak is dat het geld vrij snel op is. Speciaal als ze uit een luie familie komen gaan ze zich vaak gedragen als miljonairsvrouw omdat ze met een buitenlander getrouwd zijn. Dan dragen ze enkel nog dure kleren uit een boetiek en kopen niks meer op de markt, maar in de duurste supermarkten waar de groente en het fruit 2 keer zoveel kosten. Als het kan 3 helpers in huis en geregeld nieuwe meubels en dat alles om een ander de ogen uit te steken. Als ze volwassenen zien waar ze vroeger als kind samen mee in de vuilnis zaten te wroeten naar eten en lege flessen e.d kijken ze daar op neer en lopen ze er met opgetrokken neus voorbij. Gelukkig straft zulk gedrag zichzelf vrij snel af en kunnen ze weer inpakken om in het vaderland van de echtgenoot weer te gaan werken.

Voor wie ondanks alles wat hij hier gelezen heeft toch denkt dat hij met een zaakje te beginnen hier binnen enkele jaren miljonair kan worden, zal ik hier 2 mogelijkheden plaatsen om een zaak op te starten. Om te beginnen kun je hier als buitenlander niet een zaak op je eigen naam zetten, dit is hier niet mogelijk, kan nog veranderen. Wat wel kan is op 60/40 basis een zaak opstarten waarbij iemand met een filipijnse nationaliteit op papier 60% en de buitenlander 40% van het geld om de zaak op te starten invoert in de zaak. Dat is normaal dan de buitenlander en zijn filipijnse vrouw. Hier heb ik geen ervaring mee, maar het schijnt iets langer te duren en iets meer werk te zijn dan de volgende mogelijkheid. De gemakkelijkste manier is om de zaak op naam van de filipijnse vrouw van de buitenlander te zetten wat al bij elkaar op 4 weken rond kan zijn. Op die manier kan de buitenlandse echtgenoot een werknemer of bedrijfsleider worden. Moet overigens niet opgegeven worden voor de belasting omdat dat normaal niet betaalt moet worden door die persoon, wel bedrijfsbelasting. Enkel als het nodig is voor een visa of iets dergelijks is het een mogelijkheid.

Tevens vermeld ik hier even dat iets verkopen hier niet hetzelfde is als in nederland. Als iemand in nederland iets wil kopen en je verkoopt een goed product tegen een concurrerende prijs, dan is het maar een peuleschil om die persoon te overtuigen dat product bij jou te kopen. Ze kunnen altijd nog eens elders gaan kijken, maar komen dan toch terug bij jou als jouw aanbieding en/of service beter is. Hier kijken velen naar de prijs en niet naar hetgene wat ze er voor krijgen. Ik zal hier een overdreven voorbeeld van geven om het duidelijk te maken. Stel : Iemand wil hier een computer kopen en jij hebt een 2Ghz met 256 RAM en 19" monitor en 40GB harddisk in de aanbieding voor een scherpe prijs. Een andere winkel levert voor 20% minder een 450 Mhz met 64 RAM en 4 GB harddisk en 14" monitor. Dan zijn velen hier sterk geneigd om daar direkt tot aankoop over te gaan ondanks dat beide computers totaal niet vergelijkbaar zijn. Voor hun is dat ook een computer, enkel goedkoper dan bij jou in de winkel. Dit is dus iets overdreven om het duidelijk te maken.

Wat ik dus gewoon bedoel is dat velen hier kijken naar de prijs en niet wat ze er voor krijgen. Hetzelfde met een huis, staat er 1 te koop wat in topconditie is en een ander veel kleiner huis met ontzettend veel achterstallig onderhoud wat goedkoper is, dan zullen velen dat eerder kopen. Dat er dan achteraf zoveel aan reparatiekosten bijkomt dat ze op dezelfde prijs als dat grotere huis in topconditie terecht komen, rekenen ze niet naar op dat moment. Wat telt bij de aankoop is de prijs en niet de totale kosten. Heb je dus een winkel en je wilt een klant overtuigen om bij jou iets te kopen, moet je dus niet denken dat het zo makkelijk is als in nederland.

Tevens zit je hier nog met de voor ons enorm ouderwetse gewoonte om als het mogelijk is iets te kopen bij een zaak waar een familielid werkt, prijzen vergelijken word dan nauwelijks of helemaal niet gedaan. Daarom kun je bv hier ook vaak horen : "Daar werkt een neef van me, we zullen daar eens gaan kijken !". In de familie hier zit er ook 1 die een computer wilde en ik zeg dus dat in de SM net enkele scherpe aanbiedingen zijn op dat moment. Maar hij had een kameraad die in een andere winkel werkte zodat hij korting kreeg op een computer als hij hem daar van kocht. Later zie ik die computer en kijk wat er in zit, die zogenaamde "korting" was een extra toeslag voor zijn kameraad denk ik, in de SM was hij 10-15% goedkoper uitgeweest als hij dezelfde pc die ook in de aanbieding was daar had gekocht.

Dan ook nog eens het feit dat iets op afbetaling kopen omdat ze iets nieuwer of duurder dan familie/buurman willen kopen hier ook heel veel voorkomt. Postorderbedrijven heb ik hier nog niet gezien. Daarbij zal de winkel die het makkelijkst krediet verleent (en het meeste risico loopt) het snelst iets kunnen verkopen, goedkopere/betere aanbiedingen en betere service in een andere winkel kunnen daar niet tegenop omdat ze gewoon het contante geld er niet voor hebben. Over het algemeen komt hier krediet voor op "installment" basis, dat wil zeggen, de helft contant betalen en de rest in termijnen. De winkels die makkelijk krediet verlenen zetten dat dan ook duidelijk in hun reclamefolders om klanten te lokken. Zo is hier 1 computerwinkel die vrij goed floreert, aan hun prijzen ligt het niet, vrij duur. Ook hun artikels die ze verkopen is niet de oorzaak van hun succes, ik was aan het rondkijken waar een 19" monitor het goedkoopste was en daar kreeg ik te horen dat ze geen losse onderdelen verkochten, enkel complete PC sets. Was ook te zien in de winkel, geen accessoires te zien daar. Wel werd in grote letters de kredietmogelijkheid getoond voor complete PC sets.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopPolitie

Er zijn hier 3 soorten politie :
*Philippine National Police (PNP) die alle grote en kleine zaken behandelt.
*C.I.T.O.M wat de verkeerspolitie is.
*Barangay Police die in het leven geroepen is om kleine tijdrovende zaakjes zoals burenruzies op te lossen en zodoende de PNP te ontlasten. Alle burenruzies worden in max 3 sessies geprobeerd bij te leggen op het Barangay Police station in aanwezigheid van beide partijen. Lukt dit niet in 3 keer, word het pas naar de PNP doorverwezen. Deze Barangay police heeft bijna of geen politieopleiding genoten, maar mag wel vuurwapen dragen.

*Daarbij is er nog de N.B.I (National Bureau of Investigation) wat dus de landelijke recherche afdeling is die met de nationale veiligheid etc belast is.

Ik heb hier 2 zwagers die bij de P.N.P zitten en als ik ze vertel dat de politie in Nederland (Europa) zich met bakstenen laat bekogelen en "Dank uw wel" moet zeggen i.p.v ze overhoop te schieten, lachen ze zich rot hier ! Als iemand hier probeert om een steen of iets anders naar de politie te gooien, is de kans dat hij vervolgens als schietschijf dient bijna 100 %. En ze zullen bij zulke figuren hun handen niet vuil maken aan eerste hulp en haast om een ambulance te bellen hebben ze helemaal niet. De bevolking heeft dan ook nog altijd respect voor de politie in tegenstelling tot Nederland waar ze uitgelachen worden en als pispaal dienen en enkel maar criminelen mogen beschermen i.p.v. ze hard aanpakken. Mijn ene zwager moest eens naar een bar waar onenigheid was en daar binnengekomen werd hij door een zatte duitser voor rotte vis en arme Filipijn e.d uitgemaakt. Daarop kwam een snelle reactie van mijn zwager die de kolf van zijn Colt AR-15 (M-16) flink in de maag van die zatlap stampte waardoor hij plotseling heel rustig werd. Als een nederlandse agent zoiets moest doen zou hij zelf op het matje moeten verschijnen en zouden waarschijnlijk maatregelen volgen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Top"Ananasjes"

Hier volgt een leuk verhaal dat ook werkelijk gebeurd is. 1 van mijn zwagers die bij de politie is kwam op een dag eens thuis met een nieuw attribuut in de strijd tegen terroristen die toen actief waren in de omgeving. Elke politieagent die langer dan 1 jaar in dienst was, werd er mee uitgerust. Het betreft 6 handgranaten die ze mee kregen met de opdracht er bij om ze tussen terroristen te gooien als er geen onschuldigen door getroffen kunnen worden mocht de situatie zich ooit voordoen. De standaart uitrusting is al een vuistvuurwapen (De meesten hebben een prive vuurwapen bij zich, kaliber . 45 is erg populair bij de politie), een Riotgun en een Colt AR15 (M 16). Nu zit mijn schoonfamilie een week later s'avonds te eten en mijn schoonmoeder was erg actief geweest met de slaapkamers schoon te maken.

Ze vraagt vervolgens onder het eten aan haar zoon wat voor een rare "ananasjes" dat zijn die op zijn buro lagen. Ze had die netjes opgepakt, afgestoft en weer terug gelegd. Ze kende enkel maar de steelhandgranaten die de Jappen hadden tijdens de 2de wereldoorlog toen de Filipijnen bezet waren. Toen ze hoorde wat ze vast had gehad schrok ze toch wel even, mijn schoonvader heeft vervolgens gezegd dat hij elk nieuw attribuut dat hij in huis brengt eerst moet laten zien aan de familie zodat ze weten wat er in huis is. Hij heeft vervolgens wel een slot op zijn slaapkamerdeur gemonteerd zodat niemand er nog in kon.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopBedelende straatkinderen

Het is altijd meelijwekkend om in Nederland op televisie bedelende straatkinderen in bv de Filipijnen te zien en sommige zitten er waarschijnlijk ook bij te janken en de regering van dat land voor corrupt uit te maken e.d. Ik kan over heel dat verschijnsel kort zijn. Het feit dat kinderen met kapotte kleren aan en ongewassen op straat leven en bedelen is in de eerste plaats de schuld van de ouders die enkel maar denken aan sigaretten, drank en gokken en geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ze blijven kinderen maken zonder dat ze die eten kunnen geven. Het enige wat ze genoeg krijgen is kletsen voor hun kop als hun vader bezopen is wat meestal is. Er zijn dan ook vele kinderen thuis weggelopen en leven op straat. Mocht iemand al eens op vakantie geld aan bedelende kinderen gegeven hebben in de Filipijnen, dan is de kans groot dat of 1 van de ouders een eindje verderop stond te kijken en het geld direkt afgepakt heeft en in drank heeft omgezet, of het geld is in plaats van eten te kopen direkt omgezet in een plastic zakje met lijm er in waar ze dan aan liggen te snuiven. Er zijn personen die een gallon lijm kopen en vervolgens dat verkopen aan de kinderen in plastic zakjes.

Het is ook vrij normaal dat als zo'n bedelend kind eten word aangeboden, ze dat hardnekkig blijven weigeren en om geld blijven vragen. Duidelijk voor lijmsnuiven dus. Hier in Cebu is ook een avondklok voor kinderen, als die ingegaan is worden ze door de politie opgepakt en bij diverse weeshuizen afgeleverd waar ze elke dag eten krijgen en naar school kunnen zodat ze later een goede baan kunnen vinden. Het enige waar de meeste aan denken is zo snel mogelijk ontsnappen omdat ze niks liever willen dan op straat leven. Ik heb hier enkele Zwitserse en Duitse meisjes als buren die in een uit Duitsland gesponsord weeshuis werken, en daar zul je dezelfde verhalen van horen en die kunnen het toch weten dacht ik. Meestal ontsnappen de kinderen die daar door de politie gebracht worden en dan gaan de begeleiders die vervolgens weer zoeken om ze toch overtuigen om in het weeshuis terug te komen en te blijven. Nu hebben ze een limiet ingesteld dat ze enkel kinderen tot 12 jaar proberen terug te halen omdat de oudere overtuigd zijn dat ze hun hele leven op straat willen doorbrengen en alle energie die ze daar aan besteden weggegooid is.

Volgens die meisjes is de kans op succes slechts 50%, een druppel op een gloeiende plaat als je over heel de Filipijnen kijkt. Maar die paar kinderen zijn in elk geval verzekerd van een goeie toekomst en van het straatleven verlost. Ze worden in dat weeshuis zelfs naar dure prive scholen en universiteiten gestuurd als ze goed kunnen en willen leren. Maar de meisjes die de kinderen begeleiden hebben een zwaar en vaak ondankbaar werk. De onverantwoordelijke luie en meestal bezopen ouders van de kinderen die zo opgevangen worden lachen zich rot, het beetje geld dat ze uit zouden moeten geven aan eten(enkel rijst) voor hun kinderen, kunnen ze nu ook in drank en sigaretten omzetten. De "americano's" zorgen er wel voor dat hun kinderen goed verzorgd worden en diploma's halen, zodat zodra die werk hebben ze snel aan hun deur kunnen kloppen om ze kaal te plukken wat zonder enige twijfel bij het merendeel ook zal lukken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopGeld lenen

Het is hier vrij normaal dat (altijd dezelfde) iemand bij familie geld gaan lenen omdat hij/zij b.v een rekening gekregen heeft die hij/zij niet betalen kan of voor welke ander k.u.t. smoes dan ook. Dat ze datzelfde bedrag vele malen per maand uitgeven aan drank en sigaretten en misschien ook aan gokken zien ze zelf niet. Degene die zo stom is dat hij/zij inderdaad geld meegeeft ziet dat ook niet of wil dat niet zien en ziet zijn geld nooit meer terug. Wat ze wel terugzien is diezelfde persoon die een maand later weer om geld komt bedelen omdat hij weer een rekening gekregen heeft. Er zijn zo figuren die daar dan toch medelijden mee hebben en elke keer geld meegeven wat ze nooit terugzien.

Ik ken hier zo ook een meid die een getrouwde broer heeft die elke maand terugkomt om geld te lenen om de electriciteit te betalen. Dat hij genoeg geld heeft om de hele maand bezopen rond te lopen en sigaretten in zijn bek te steken let ze niet op, ze werkt er er elke maand bijna een week voor om dat verdiende geld aan hem te geven.

Een vrijwel altijd gebruikte opmerking bij een poging geld los te krijgen is : "Pay back tomorrow !" of "Pay back next week !". Mijn vrouw werd ook eens benaderd door familie met het verzoek geld te lenen omdat ze iets wilden kopen en "Pay back next week !" was er ook bij. Vervolgens antwoordde ze dat ze dan beter konden wachten tot volgende week met dat product te kopen omdat ze het geld dan zelf hadden. Waarom gaan jullie dan eerst nog schuld maken als het geld toch al onderweg is ?
Hun eigen truc om geld los te krijgen werd ineens tegen hun gebruikt. Dat werd dus niet gewaardeerd.

Als ik hier zeg dat in de meeste gevallen waarin iemand met "Pay back tomorrow !" of "Pay back next week !" benaderd word om geld te lenen en die persoon zo stom is dat hij/zij er in trapt, dat betekent "Hartelijk bedankt, het feest kan beginnen !" en/of "Je kan fluiten naar je geld !" zodra het geld in hun zak zit.

Het lijkt hier een nationale hobby waar een behoorlijk deel van de bevolking aan deelneemt.

(Even voor (extreem)linkse "negroide " en "getinte huidskleur" beschermende wereldverbeteraars die er zelfs nu na het verschijnen van Fortuin en Wilders etc. nog steeds schijnen te bestaan in NL, " een behoorlijk deel van de bevolking " betekent dus niet " IEDEREEN " , ook niet " BIJNA IEDEREEN ", ook word er geen percentage genoemd, het betekent enkel maar dat er heel veel van rondlopen hier.

Er is wel een verschil met je eigen land, als je dat overkomt in je eigen land, zal heel de omgeving die A-sociale parasiet/crimineel of hoe je het ook noemen wilt aankijken voor wat hij/zij gedaan heeft.
Hier in de Filipijnen niet, vrijwel iedereen zal jouw aankijken omdat je zo stom geweest bent om dat geld te geven, c.q. daar in te trappen.

Dat is 1 van de (vele) cultuurverschillen.

Iets om over na te denken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopTexttelefoon

Het is op dit ogenblik in de Filipijnen een enorme rage om met een teksttelefoon (SMS)op zak te lopen en er continu op te lopen kijken. Hele horden jonge meiden en getrouwde vrouwen (ook homo's, die rekenen zichzelf tot dezelfde categorie) zie je er op straat continu op kijken om te laten zien dat ze toch genoeg geld hebben om aan de laatste mode mee te doen. En niet enkel op straat, in winkels, shoppingmalls, achter het stuur in de auto of op de motor en ik hoorde zelfs in de St Nino kerk tijdens een dienst staan/zitten ze er nog continu op te kijken. Ook op feestjes als iemand tegen hen praat, of zelfs nog tijdens het dansen in een bar of op een feest kijken ze continu op hun texttelefoon en lezen en zenden sms'jes i.p.v. op hun danspartner te letten. Het lijkt wel of er hier een besmettelijk texttelefoonvierrus rondgaat, je moet het echt met eigen ogen gezien hebben om een voorstelling van de verslaving aan die rage te hebben.

Je ziet ook overal winkeltjes verschijnen waar ze alle merken en typen zaktelefoons verkopen, in de shoppingmalls soms diverse winkels naast elkaar. Ik ben benieuwd hoelang deze rage gaat duren en er weer iets nieuws komt waar ze weer allemaal op springen. Het laatste wat ik hoorde was dat er op het gemeentehuis geen jaarlijkse bonus werd uitgereikt aan het personeel omdat het aantal uren dat men op deze texttelefoons zit te kijken enorm is, de klanten moeten gewoon nog even langer wachten. Of het enkel een dreigement was weet ik niet. Ook word er in sommige kerken al een waarschuwing opgehangen dat texttelefoons uitgezet moeten worden bij het betreden er van.

Het lijkt wel een soort van besmettelijke ziekte wat hier heerst, overal op feesten, straat, in winkels, achter het stuur etc etc zit/staat/loopt men continu op texttelefoons naar sms berichten te kijken, ik vraag me wel eens af of tijdens het produceren van een baby de dames ook nog op dat rotding liggen te kijken. Ik en mijn vrouw moeten zo'n rotding in elk geval nooit hebben, al kregen we het gratis met een gratis levenslang abonnement er ook nog bij. Als iemand ons wil bereiken, belt hij maar als we thuis zijn.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopBouwen

Ik zal hier het 1 en ander zetten over de manier waarop ze hier een huis e.d bouwen.
Om te beginnen is het overal ter wereld bekend dat er hier in de tropen tijdens een typhoon een enorme hoeveelheid regen valt waardoor er soms plaatselijk een halve meter of meer water kan staan, afhankelijk van de lokatie. Dan zou je dus als je even nadenkt bij een nieuw huis de beganegrond vloer op veilige hoogte boven het maaiveld plaatsen om te voorkomen dat er water binnenkomt in huis. Hier lijkt het wel of ze eerst een kuil graven om er zeker van te zijn dat de beganegrondvloer beneden het maaiveld komt en ze dus elke keer een indoor zwembad hebben als het regent. Hoe je nu zo stom kunt zijn om dat zo te bouwen, zal ik nooit begrijpen. Het is maar zeldzaam dat bij een nieuw huis de beganegrondvloer hoger gemaakt word. Een welstandcommissie (bestaat hier niet) is de oorzaak er niet van omdat elk ontwerp wat ingediend word automatisch word goedgekeurd als de materialen en constructies in het plan sterk genoeg zijn.

Inmiddels ben ik door navraag aan bouwlui erachter gekomen waarom ze de beganegrondvloer bijna altijd beneden het maaiveld maken i.p.v. van op veilige hoogte. Dat is omdat het teveel kost om die hoger te maken. De stenen die ze gebruiken om die ruimte op te vullen kosten teveel. Alle geld wat ze besteden aan een huis voor stevigheid en praktische redenen is weggegooid geld volgens de meesten hier. Enkel aan dingen waar ze de buren de ogen mee uit denken te steken spanderen ze een (bijna) ongelimiteerd bedrag. Zoals marmer of tegels tegen de buitenmuur, zoveel mogelijk krullen in de inbraakwerende smeedijzeren tralies voor de ramen en een zo moeilijk mogelijk model dak met zoveel mogelijk kans op lekkage.

Ook is het hier geen zeldzaamheid dat een nieuw huis na 2 jaar al half of helemaal opgevreten is door de termieten. Hele delen van het dak vervangen na 2 jaar gebeurt hier geregeld. Als je dan even nadenkt, gebruik je bij een nieuw huis enkel maar hollow blocks, beton en wapeningstaal en staal/aluminium voor ramen/kozijnen en stalen dakspanten zodat dat je leven lang meegaat. Hier denken ze meestal niet na en gebruiken gewoon hout met de nodige problemen en reparaties achteraf.

Af en toe zie ik nu op een bouw een stalen dakconstructie verschijnen i.p.v. hout, sommige openen hun ogen al. Ook zuinigheid speelt vaak een rol tijdens een bouw, in een betonvloer/hollowblockmuur veel te dun en/of veel te weinig of zelfs helemaal geen wapeningstaal gebruiken om geld uit te sparen is normaal. En dat speelt bij alle materialen een rol bij sommige personen die goedkoper uit denken te zijn. Hier waar ik woon hebben ze nu een betonnen weg gelegd op een stuk prive weg waar wij allemaal gebruik van maken en die wij dus als bewoners hier betaald hebben en die zit na enkele maanden al vol met grote scheuren die ze dicht gieten met mastiek. Een ruimte van 1 meter tussen het 10 mm dik wapeningstaal beschouwen ze als meer dan voldoende, als iemand net als ik van te voren al zegt dat dat veel te weinig is, lijkt het wel of ze gewoon lachen om die opmerking.

Als ze een beetje meer uitgeven aan wapeningstaal met een tussenruimte van 30 cm, komen er geen of maar hele kleine scheuren in, maar zover kunnen ze niet nadenken. Het feit dat ze op dat moment goedkoper uit zijn door op materialen te bezuinigen is belangrijker. Wat ook een rol speelde daarbij is dat velen hier ook tot over hun oren in de leningen/afbetalingen zitten en ik de enige was die mijn deel in 1 keer betaalde aan de eigenaresse van de weg. Het kostte de eigenaresse van de weg enkele weken om de rest te overtuigen om ook mee te betalen aan de weg wat ze nu dan per maand aflossen. Was dat bedrag nog verder omhoog gegaan was er zeer waarschijnlijk geen nieuwe betonweg gekomen.

En dat geld zowel bij particulieren als de overheid. Er is hier een paar jaar terug naar Toledo een nieuwe betonweg aangelegd van zeker 20 cm dik beton, dan zou je denken dat er de eerste 50 jaar geen omkijken naar is volgens nederlandse normen. Hier hebben ze maar helemaal verzuimd om er wapeningstaal in te steken en nu zijn er stukken van soms enkele vierkante meters groot gewoon afgescheurd en 10-30 cm weggezakt en moet je er over heel de weg langzaam slingerend er tussendoor rijden, soms over de andere weghelft omdat het aan je eigen kant niet meer berijdbaar is. Als je nu mocht denken dat ze bij een volgende weg er wel wapeningstaal in zullen steken : Nee !
Intussen weet ik ook hoe dat komt. Ik was op het kantoor waar ze die wegen etc. voor de overheid ontwerpen en daar hoorde ik dat er vanuit Manilla een bepaald bedrag voor een bepaald aantal kilometers beschikbaar gesteld word. Wapeningstaal past niet binnen dat budget. Na 10 jaar weer een nieuwe weg leggen met hetzelfde resultaat past daar wel in.

Wij leren van onze of iemand anders zijn fouten, hier blijven ze gewoon op dezelfde manier bezig. Ook is het hier zo dat als er bv net als in mijn huis een binnengoot in de mode is, ze dat allemaal doen terwijl dat de stomste constructie is die er bestaat. Nadenken wat ze ontwerpen/bouwen en wat de gevolgen kunnen zijn doen ze (ook architecten !) niet. Dat is voor later als het opgeleverd is. Zo kun je de timmerman wel aan het werk houden. Ook zie je overal enorm dikke en hoge horizontale betonnen draagbalken, als je daar nu een stalen IPE balk van 1/4 of 1/2 van die omvang voor neemt, heb je dezelfde draagsterkte en spaar je toch wel enorm veel uren en geld uit aan bekisting/wapening maken en beton storten dacht ik. Volgens mij is dat ook wel iets beter tegen een aardbeving bestand, beton brokkelt daar gewoon bij in stukjes.

Nog 2 voorbeelden van zuinigheid tijdens de bouw :

Voorbeeld 1: Waterleiding is hier gegalvaniseerde pijp met bochtjes en sokjes etc en dat word met schroefdraad in elkaar gezet. Nu is daar speciale dikwandige en zowel van binnen als van buiten gegalvaniseerde stalen pijp voor te koop. Maar er is ook dunwandige en enkel aan de buitenkant gegalvaniseerde stalen pijp te koop wat bedoeld is om electriciteitsdraad door te trekken. Als je daar schroefdraad op tapt aan het einde, zit je soms al door de wand heen, zo dun is het. Maar het is goedkoper en daarom nemen velen dat als waterleiding, dat het dan vrij snel gaat roesten en lekken omdat het van binnen niet is gegalvaniseerd en vervangen moet worden, maakt niet uit. Tegels uitbreken om er bij te kunnen etc er ook nog eens bij. Maar dat maakt allemaal niet uit, op dat moment zijn ze iets goedkoper uit.

Voorbeeld 2 : Mijn schoonvader moest vinyl tegels plakken bij een klant op de vloer, dat gebeurt met kontaktlijm, hier ook wel "rugby" genoemd. Daar zijn diverse merken van te koop en het ene is wel geschikt om plastics en vinyl mee te plakken en het andere niet. Dus de klant gaat mee om die kontaktlijm te kopen en kiest de goedkoopste. Mijn schoonvader zegt meteen dat hij dat niet kan gebruiken omdat het niet geschikt is voor vinyl wat op de bus vermeld stond, dat was niet waar volgens de klant, alle lijm was hetzelfde. Bovendien was dit misschien 10% goedkoper dan de lijm die wel geschikt was er voor. Het resultaat kun je wel raden, de vinyltegels blaasden gewoon op door de reactie van de lijm op het materiaal. De klant overstuur, "Hoe kan dat nou ???", mijn schoonvader antwoordde dat dat nu het resultaat was van bezuinigen op goede materialen.

Zo maken bewoners van een huis aan de kust vaak een zeewering als het water te dicht bij hun huis komt. Dat word dan om de prijs te drukken gedaan van stenen die ze oprapen op het strand en die ze in een laagje specie leggen, daarover weer een laag specie waar weer stenen in gelegd worden enz tot ze op de gewenste hoogte zijn. Dat is op zich helemaal geen verkeerde constructie mits daar wapening in de specie gelegd zou worden wat dus niet gedaan word. Zo zijn zulke zeeweringen na enkele tientallen jaren (kan ook enkele jaren zijn) helemaal kapotgeslagen door de stormen die het zeewater er tegenaan gebeukt hebben.

Deze foto is genomen in het Palm Beach Resort/Minglanilla/Cebu Island
Zo ziet het er dan uit.
Let op de ankerkabels aan 1 kant van de mast die al ruim een halfjaar geleden losgeslagen zijn uit de zeewering waar ze in verankerd waren.
Niemand heeft er nog aan gedacht om die opnieuw vast te zetten.
Bij de eerste typhoon die komt ligt die mast van 30-40 meter hoog omver.

2 jaar terug waren we weer op die plaats en de mast lag plat op de gond zoals voorspeld, het huis was er niet door geraakt. Helaas had ik geen camera bij me op dat moment.

Ik kwam laatst bij iemand thuis en die hadden ook net zo'n zeewering gemaakt. Ik vroeg dus of ze er wapening in gedaan hadden, maar dat kon absoluut niet zei hij omdat dat ging roesten door het zoute water. In plaats daarvan hadden ze er bamboe in gedaan wat wel goed was. Ik weet dus dat bamboe na enkele maanden in de beton te zitten al helemaal weggerot is, dus ik leg voorzichtig uit dat in nederland de zeeweringen wel met wapening in de beton gemaakt worden omdat de wapening een cm of 5-6 vanaf de buitenkant moet zitten zodat het niet kan roesten. Dat was dus niet waar volgens die persoon waarna ik het er maar bij gelaten heb. Hier nemen ze namelijk moeilijk iets aan van een "americano" en als je toch probeert om ze te overtuigen dat het beter is, word dat als zeer opdringerig beschouwt hier, dus laat ik ze gewoon zo bezig.

Zo ging ik op zoek naar witte verf voor op mijn dak wat ik al in de roestomvormer(zuur) en de menie had gesmeerd. Dan kom ik dus tot de ontdekking dat er door alle fabrikanten enkel maar donkere kleuren dakverf gemaakt worden hier terwijl een zeer lichte kleur toch logischer is omdat het de hitte weerkaatst en het binnen niet zo warm word. Dus heb ik gewoon de goedkoopste witte hoogglanslak die er was gekocht en er op gesmeerd.

Wat hier vaak gedaan word is om bij het ontwerpen van een nieuw huis, het klein te houden en zodra het is opgeleverd en de gemeente het gekeurt heeft verder uit te breiden. Dit is dan omdat er voor een verbouwing geen vergunning aangevraagd moet worden waar net als bij de nieuwbouw de prijs van de materialen de leges voor de gemeente bepalen. Inmiddels heb ik gehoord van de overheidsinstantie zelf dat het wel vereist is, schijnbaar doen de meesten het dan illegaal.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopVakmanschap

In nederland en andere westerse landen, kun je er vanuit gaan dat als je een timmerman of loodgieter etc inhuurt, hij toch wel over de nodige vakkennis beschikt om het werk fatsoenlijk af te leveren omdat ze dat op school geleerd hebben. Hier gaan ze niet naar een school om een bouwvak te leren, dat doen ze op jonge leeftijd in de praktijk en zodoende nemen ze ook alle fouten van hun leermeester over. 1 voorbeeld daar van is duidelijk als je sommige deuren eens bekijkt hier. Normaal in nederland doe je op 10 cm van de boven en onderkant een scharnier en ook 1 in het midden. Hier zie je bij veel deuren op 10 cm van de bovenkant een scharnier zitten, daarna 1 op ongeveer 50 cm van de bovenkant en dan de derde op 10 cm van de onderkant, in het midden niks. Waarschijnlijk is er ooit eens iemand mee begonnen om op zo'n stomme manier een deur af te hangen en daarna heeft zijn helper dat overgenomen en iedereen die het zag ook maar meteen. Als je vraagt hier waarom dat zo stom gedaan is, is het antwoord :"dat is hier de gewoonte !" of zoiets.

Daarbij zijn er automatisch van die leerlingen die enkele weken meelopen met iemand en dan al voor zichzelf beginnen en zichzelf al specialist noemen en als je die per ongeluk in huurt, kun je het resultaat van hun werk wel raden. Ik vermoed dat degene die de tegels in mijn huis hier gelegd heeft bij de bouw er van ook zo 1 was, velen liggen los en/of zijn gescheurd omdat er overal lucht onder zit.

En dan komt er nog eens bij : Als je iets laat bouwen/verbouwen aan je huis, moet je er continu bij blijven en er geen seconde vandaan gaan, want dan ga je het schip in ! De meesten zijn zo dwars als een kapmes en je moet ze er geregeld op wijzen hoe ze iets moeten doen en hoe je het wilt hebben. Laat je je rug zien, dan denken ze :"stik maar !". Het is ook heel normaal dat ze gewoon 1 of meerdere dagen niet verschijnen op hun werk als ze geen zin hebben of zelfs ineens helemaal wegblijven omdat ze ergens anders beginnen. Ik had dat ook met 1 persoon die na 1 week weer terug wilde komen omdat dat andere karwei al klaar was, dat was dus niet nodig ! Ik betaalde ze zelfs nog meer dan als ze voor een filipino zouden werken, daar lag het ook niet aan. Zo is er dus een bepaald percentage gewoon onberekenbaar op het gebied van betrouwbaarheid. Je moet hier gewoon keihard wezen als je personen inhuurt voor een karwei/verbouwing, anders lachen ze met je !

Zo liet ik een scheidingsmuur zetten en na 50 cm stond die al 5 cm scheef. Ik wees ze er op dat dat recht moest zijn en ik moest helaas een halve dag weg. Toen ik terug kwam, waren ze al op een hoogte van 1 meter en stond de muur al 10 cm uit het lood. Aangezien de muur 2 meter hoog moest worden, zou hij als ik ze bezig moest laten 20 cm uit het lood staan. Het commentaar toen ik ze er bij haalde :"Als hij klaar is vullen we het verschil wel op met specie !". Ze dachten nog dat ik daarmee akkoord ging ook, met veel morren hebben ze de volgende dag met stutten de muur rechtgezet en eerst de betonnen palen ertussen gestort zodat het recht bleef staan voor ze verder metselden.

Ik liet een douchecel bouwen en heb er zelf de betonvloer van uitgemeten door latten aan de muur te bevestigen om de vloer af te reien. Dat kende die timmerman met 30 jaar ervaring al helemaal niet, dat gaat normaal op het zicht. Ik gaf er op 2 meter 2.5 cm afloop in naar de afvoer toe wat die timmerman ook prima vond. Toen hij het ging afwerken met tegels, moest ik enkele andere continu in de gaten houden omdat die tegelijkertijd ook bezig waren in huis. Deze persoon kon ik volgens insiders bezig laten omdat het de beste was van het bedrijf waar hij jaren had gewerkt. Toen hij klaar was met tegels zetten, had hij de vloer weer gewoon vlak gemaakt met specie omdat hij er nog nooit van had gehoord om tegels af te snijden om het verloop weg te werken. En dat was dan de beste van die firma waar hij jaren had gewerkt, had ik 1 van zijn excollega's gehad, dan had die misschien de deur in het plafond geplaatst !

Ik liet een WC plaatsen en betegelen tegelijkertijd en een wasbakje ophangen. Hoorde ik al een tijdje een hoop lawaai van een beitel en een hamer waar ze mee aan het kappen waren, op den duur ging ik kijken. Had de loodgieter de afvoer van het wasbakje in een gleuf naar de WC afvoer gedaan zodat alle zeep in de septic tank kwam en ik die om de paar maanden kon laten leegmaken. Wasbakje zat op halve meter van de buitenmuur waar een goot naast lag en 1 gat in de muur was voldoende geweest om even een pvc pijpje door te doen met elleboog aan de buitenkant en stukje pvc pijp naar beneden, was zo gebeurt geweest.

Ik liet dat dus direct verwijderen die afvoer naar de septictank en gaf opdracht om een gat in de buitenmuur te maken waar de afvoer door moest. Had ie duidelijk geen zin in, want zijn methode was de beste zei ie, maar ik zei daarop dat ik hem niet zou betalen als hij het niet snel oploste zoals ik zei. Dus deed ie dat maar.

Ook beton maken ze hier waterdun waardoor het na te drogen allemaal scheurt. Ik zag dat en vertelde meteen dat het zo niet hoort omdat hoe meer water er in zit, hoe meer het krimpt en scheurt. Draai je echter je kont om, dan is het weer waterdun, het zijn vaak net kleine kinders waar je niet vandaan kunt. Neem er nog bij de luiigheid van sommigen die continu zich proberen te drukken en staan te roken, dan kun je wel nagaan dat mijn schoonvader die hele werken aannam, af toe overstuur raakte.

De timmerman had ook 1 kilo betonspijkers en een bolletje draad nodig om het wapeningstaal waar de hollowblocks over geschoven worden overeind te houden. Ik heb vanaf het begin gezegd dat dat niet nodig was, maar iedereen wist het beter omdat dit hier de methode was. Ik luisterde er gewoon niet naar, toen de muur gezet moest worden heb ik gewoon de plaatsen van de betonijzers afgetekend en een gat in de vloer geboord van 10 mm waar ik het betonijzer met een hamer in vast sloeg zodat het overeind bleef staan. Daar moesten ze toch wel even van achter hun oren krauwen, zoiets hadden ze nog nooit gezien. En dat is nu wat ik bedoel met eerst nadenken voor je bouwt.

Zo staan er hier ook overal appartementgebouwen die verhuurd worden. Als je dan kijkt naar het dak er van, zie je dat de tussenmuren boven het dak uitsteken, het dak zit tussen de muren in. Dat is nu toch wel de stomste constructie die er bestaat, je weet al van te voren dat het water door de muur binnendringt in het gebouw. Soms doen ze gegalvaniseerde plaat over die muur om het water tegen te houden. Als ze nou gewoon het dak boven op de muur leggen is het helemaal opgelost, maar dat dringt nog niet tot ze door. Ik had datzelfde bij mijn keuken en heb 3 keer moeten uitleggen dat die dakplaat bovenop de muur moest komen, toen het zover was wilden die timmerman met 30 jaar ervaring die mijn uitleg begrepen had de dakplaat toch naast de muur leggen. Nogmaals uitgelegd hoe het moest en er bij gebleven.

Ik ben overigens niet de enige die denkt het beter te weten wat sommige bouwmethodes hier betreft. Mijn jongste zwager is (bijna cum laude) afgestudeert civil egineer met apart behaalde staatsvergunning (boardexam) om zelfstandig te mogen werken en zijn handtekening onder een door hem gekeurd bouwplan te mogen zetten (naast die van de architect) waardoor hij wettelijk verantwoordelijk is. Vanwege zijn werk kijkt hij dus automatisch ook vaak naar de manier waarop anderen aan het bouwen zijn en schud ook vaak met zijn hoofd en draait zich om. Dat zegt genoeg dacht ik. Mijn schoonvader die dik 20 jaar in de bouw gewerkt heeft en hele werken aannam precies hetzelfde.

Wat je hier ook ziet is iets wat in NL en Belgie een jaar of 50-60 terug ook nog zo was en dat is dat men voor alles wat er verbouwt moet worden volledig vertrouwt op degene die ze inhuren. Wat de timmerman ook doet, ze gaan er meestal gewoon mee akkoord zonder tegen te stribbelen. Wij in het westen zijn wat breder opgeleid op school en de meesten zijn doe-het-zelvers, dus enige kennis is er wel aanwezig. Hier heeft ieder zijn eigen vak en weet men van een ander vak niks af en zodoende kunnen de bouwvakkers knoeien wat ze willen bij prive projecten. Lekkages enkele dagen na het opleveren van het werk als gevolg en dan mogen ze weer terug komen om het te zien op te lossen tegen betaling. Zo blijven ze aan het werk.

Even voor diegenen die niet weten wat Civil engineer inhoud : Dat is degene die (na het ontwerp van de architect)of bij een aannemer of als zelfstandig werkende de sterkte/dikte/lengte/soort van alle gebruikte bouwmaterialen in een bouwplan moet bepalen en/of controleren op de bouw of ze moet goedkeuren in een bouwplan of controleren op een bouw als hij bij die betreffende instantie werkt. De opleiding daarvan duurt een stuk langer en is ook veel pittiger dan die van architect wat mijn zwager eigenlijk wilde worden. Vanwege zijn hoge I.Q wat bij een test op die universiteit bleek is hij op de cursus van Civil engineer gewezen wat daar beter bij paste.

Als je alles zo leest, vraag je je misschien af waarom ik alles zelf niet doe omdat ik denk beter te weten hoe het moet. Ik huur daar anderen voor in omdat het hier veel te warm is om te werken, en zij zijn dat gewend. Bovendien is het loon hier laag en met meerdere personen is het werk ook veel vlugger klaar zodat ik weer kan relaxen waar ik in nederland nooit aan ben toegekomen omdat ik daar voor alle zieke en nooddruftige en parasiterende dieren moest zorgen.

Nog een gebruik wat hier vrij algemeen is, is dat bouwvakkers die je inhuurt vaak te veel materiaal kopen en dat oftewel meenemen zonder dat je het weet of aan het einde van het karwei proberen of ze het gratis mee kunnen krijgen omdat je het toch niet meer nodig hebt. Op een volgend werk verkopen ze dat dan voor extra inkomen. Daarom altijd opletten dat er niet teveel ingekocht word en zelf ook opmeten eer je materiaal inkoopt.
Voorbeeld : Electricien moest hier flexibele pvc pijp hebben om hoofdkabels door naar het meterkastje te leiden. Hij ging meten en had 30 meter nodig, Ik vertrouw het helemaal niet en meet zelf ook en kom op iets minder dan 20 meter uit. Meer dan 20 meter werd er dus niet gekocht en ik had nog 1.5 meter over, duidelijk voorbeeld dacht ik, je maakt mij niet wijs dat je 10 meter mis bent met opmeten.
De neef van mijn vrouw die bij mij P25.000 wou lenen terwijl hij me in de kou had laten staan met een karwei, heeft later zo eens voor een oom en tante van hem waar hij aan het werk was en die hem vertrouwden 300 hollow blocks besteld en betaald van hun geld terwijl er maar 100 op de plaats van het werk afgeleverd zijn en de rest bij hem thuis.

Ze vertrouwden het niet en telden achteraf het aantal hollow blocks na op het karwei omdat ze 300 op de rekening wel wat veel vonden. Er werd geen aangifte gedaan bij de politie wat wel kon omdat ze de bewijzen hadden "omdat het familie is". Zo kan ie dus blijven stelen zonder in de bak te raken, zo lang het maar bij familie is. Later spraken ze hem er nog eens over en hij wou het wel regelen, hij zou zelf nieuwe hollowblocks maken en zij zouden ze kopen, dacht nog dat ze daar intrapten ook de idioot/oplichter. Ze hebben het wel overal rondgebazuind en hij krijgt nergens in de buurt nog een karwei en moet nu soms een uur rijden met de jeepney naar een werkje elders waar ze hem niet kennen. Of hij blijft gewoon op zijn luie kont zitten en laat zijn vrouw werken en schuift bij zijn bejaarde vader aan de tafel aan terwijl het juist andersom hoort te zijn hier.
Wat voor mij dan onbegrijpelijk is, maar hier heel normaal, is het feit dat die oplichter af en toe gewoon weer bij die oom en tante binnen zit met een fles bier in zijn hand. Dat komt dan door de nauwe familieband hier denk ik.

Ik zal hier nog even ter verduidelijking zetten als het niet begrepen mocht zijn, dat ze niet allemaal hetzelfde zijn. Er zijn ook allround bouwvakkers die zelf enkel maar goed werk willen afleveren en nadenken eer ze iets doen (en je dus als goeie vakman kunt beschouwen) zodat ze later weer terug mogen komen als de opdrachtgever weer een karwei heeft. Ze zitten niet allemaal met hun gedachten bij 5 uur en de drank en sigaretten en gokken. Het probleem is meestal dat zulke personen vaak al lang van te voren volgeboekt zijn, dus je geduld moet hebben eer ze beschikbaar zijn. Bij een haastkarwei moet je dus degene inhuren die op dat moment beschikbaar is. De samenwerking verloopt vaak ook niet erg prettig met degenen die de boel verzieken wat te begrijpen is. Ik heb dat zelf ook 15 jaar meegemaakt, dus weet hoe dat gaat.

Een officieel bouwbedrijf inhuren word enkel maar gedaan voor grote projekten. Het is nogal vrij duur omdat de baas er dan ook van moet mee eten en er ook belasting (wat een akelig woord !!!!) over betaalt moet worden. Wat ik zelf ook 2x meegemaakt heb was dat ik iemand inhuurde die nog aan een ander werk bezig was. Zodra ze klaar waren zouden ze bij mij beginnen. Toen ze al 2 weken klaar waren op dat andere werk, bleek dat ze de schakelaar omgezet hadden van werken naar drank en sigaretten en gokken en daar al 2 weken de tijd mee vulden. Al zouden ze willen, die moesten dus niet meer komen ! 1 (volle neef van mijn vrouw) er van was zelfs nog zo zwaar gestoord dat hij later aan mijn schoonfamilie om mijn nieuwe adres vroeg wat hij niet kreeg omdat hij P25.000 van mij wou "lenen". Al ligt hij en heel zijn gezin te kreperen op straat, ik geef dan nog liever eten aan een straathond, die kwispelt tenminste nog met zijn staart uit dankbaarheid ! Er hebben er in nederland al genoeg uit mijn loonzakje gevreten !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopBouwmaterialen

Over het algemeen is de kwaliteit van bouwmaterialen die hier lokaal gemaakt zijn slecht tot zeer slecht. Dat is niet alleen mijn mening, maar ook van alle bouwvakkers hier. Ze praten allemaal over "Philippine quality". Als je in Nederland bv een nieuw huis bouwt, dan gaan de stopkontakten die je er in steekt normaal gesproken net zo lang mee als het huis zelf. Hier hebben ze amerikaanse stekkers met 2 platte pinnetjes er op en bij oudere stopkontakten zitten die meestal niet goed meer vastgeklemd als je de stekker er in steekt. Schakelaars vallen soms al uit elkaar bij het monteren of weigeren na enkele malen gebruikt te hebben al. Waterkranen die lokaal gemaakt zijn kunnen 10 jaar meegaan, maar ook al na 2 maanden kapot zijn. Heb ik zelf ook gehad. Wil je goede kwaliteit, dan moet je amerikaanse ingevoerde waterkranen kopen wat weer het probleem oplevert dat er zoveel vraag naar is dat ze meestal uitverkocht zijn.

Wat nu meestal word gebruikt op het dak is prepaint roofing zoals ze het hier noemen, vroeger was dat allemaal gewoon gegalvaniseerde golfplaat. De prepaint roofing zijn lange platen in damwandprofiel en gegalvaniseerd en in de verf gespoten, zouden niet mogen roesten. De eerste jaren was de kwaliteit heel goed daar van maar wel vrij duur t.o.v. gewone gagalvaniseerde golfplaat. Nu is de concurentie losgebarsten en is de kwaliteit enorm verslechterd. Lange scheuren die er ineens inspringen in de volle zon waardoor het gaat lekken en roesten zie je nu volop.

Hulpmiddelen voor in de bouw die in Europa al 20 jaar niet meer gebruikt worden zijn hier nog nooit geweest omdat ze hier anders werken. PVC aansluitingen voor in de goot kennen ze hier ook niet, de loodgieter/timmerman moet zelf zoiets van gegalvaniseerde plaat in elkaar knutselen en met popnagels er in vastzetten. Niet enkel bouwmaterialen, maar ook van alles voor in en om het huis zoals bv een gifspuit die hier vaak gehanteerd word kan al na enkele maanden kapot zijn. Het is allemaal goedkoop, maar de kwaliteit is er ook naar. Over het algemeen genomen zijn de meisjes (merendeel) het enige wat hier lokaal geproduceerd word en van goede tot zeer goede kwaliteit is.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopHollowblocks

Hier maakt men gebruik van hollowblocks van 8 x 16 inch en 4,6 of 8 inch dik om muren te zetten. De blokken op zichzelf zijn enorm bros omdat ze van vrij droog beton gemaakt worden wat enkel een beetje word samengeduwt, de stevigheid van de muur zit in het wapeningstaal wat er verticaal en horizontaal in verwerkt word. De blokken van 6 en 8 inch dik zijn wel iets steviger dan de 4 inch blokken. Als je ziet dat sommige hier dan ook nog flink bezuinigen op dat betonijzer door veel te dun en/of te weinig er in te steken, is het van geen wonder dat een gebouw bij een aardbeving of typhoon instort. Als je zo'n 4 inch hollowblock op zijn uiteinden laat rusten en je gaat er met 1 voet op staan, brokkelt hij in duizend stukjes, zo zwak zijn ze. Bezetten gebeurt hier zonder kalk omdat dat hier ingevoerd moet worden en flink duur is. Zodoende scheurt het bezetsel al na enkele dagen drogen. Ook de cement is maar in 1 kwaliteit te verkrijgen : "twijfelachtig". De specie die gebruikt word bij het metselen van hollowblocks is wat we in nederland gewoon beton noemen. Er zitten keien tot 3 cm groot in waardoor dezelfde specie gebruikt kan worden voor zowel het metselen als het opvullen van de blokken. De naad word dan wel 4-5 cm dik, maar dat maakt niet uit, word toch bezet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopKruiwagens

De kruiwagens van lokale makelij hier lijken wel op speelgoedkruiwagens uit Europa, klein met massieve wieltjes, dom ontworpen omdat de lading er afschuift als je de kruiwagen iets te ver oplicht. Ik zie ook van zulke modellen met 2 wieltjes naast elkaar staan in de winkel. Als je hier een goede kruiwagen wilt moet je een geimporteerde kopen die behoorlijk duur zijn. Dus is het zeker aan te raden om bij verhuizng naar hier een nieuwe/goede kruiwagen uit NL in de container te doen. Had ik het geweten, had ik zeker het ook gedaan. Op kleine bouwplaatsen zonder bewaking word er hier normaal geen kruiwagen gebruikt omdat die anders snel verdwenen zou zijn. Daar gebruiken ze normaal een houten kistje waar ze enkele dikke latten tegen spijkeren zodat 2 personen het kunnen dragen. Op de bestemming aangekomen, moeten die het kistje gewoon omdraaien om te legen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopInternetcafes

De laatste jaren schoten de internetcafes als paddestoelen uit de grond hier in Cebu, op elke straathoek stonden er 2 en er tussenin ook nog een hele hoop. Dat komt dan gedeeltelijk omdat er nog maar weinig zijn die thuis een computer hebben. Het leek wel op 20 jaar geleden in nederland toen ineens overal videotheken verschenen. De concurrentie is hier dan ook enorm gestegen onder de internetcafes omdat er gewoon veel te veel zijn die enkel maar als de scholen uitgaan en in het weekend redelijk bezocht worden. De prijzen zijn dan hier en daar ook al gezakt van P25 naar P10 per uur om toch meer klanten bij andere internetcafes weg te halen. Als je dan rekent dat 1 computer minimaal P25.000 kost en daarbij nog de huur van de ruimte en de electriciteit komt, ook de rente over al het geleende geld en dan ook nog eens ongeveer P6000 per maand voor een internetcafeaansluiting bij een internetprovider, zal het je niet verwonderen dat er nu de ene na de andere sluit/failliet gaat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopDe prijzen in de Filipijnen
(anno 2001 voor 2-3 personen. P1000=FL 55)

Ik heb al enkele malen een vraag gehad hoeveel het nu kost om hier te wonen, dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van ieder zijn levensstijl. Wil je hier de rijke buitenlander uithangen en met geld smijten om indruk te maken en vervolgens al snel naar je vaderland terug om weer te gaan werken omdat al je geld op is, dan heb je natuurlijk veel meer nodig per maand dan iemand die zich gewoon eenvoudig gedraagt.
Ik behoor tot de laatste groep en ben nooit jaloers op een ander zijn spullen of bankrekening, niet dat ik niet zou willen ruilen met een multimiljonair(in Euro's of Dollars), dat is weer iets anders, dat noem ik geen jaloezie. Er zal ook nooit iemand enige indruk op mij maken door (samen met "DE" bank) een dure auto te kopen en trots te laten zien, de enige indruk die hij daarmee wekt bij mij is dat hij met een ander zijn geld pronkt.

Om te beginnen heb je een permanente visa nodig als je hier voorgoed wilt blijven wonen. Je kunt ook een Balik-bayan stempel bij aankomst krijgen, die na 1 jaar nog eens 6 maal verlengen met 2 maanden en dan het land uit en met dezelfde vlucht weer terug om weer een Balik-bayan stempel te krijgen waar je weer 2 jaar mee vooruit kunt. Deze methode is nogal vrij duur door het verlengen elke 2 maanden en de vlucht elke 2 jaar. Kom je hier nu wonen en je gaat elk jaar 1 of meerdere malen terug naar je geboorteland, dan is deze methode wel beter. Met een permanente visa moet je nl eerst om een retourvisa naar de immigratie als je het land uit gaat wat maar een formaliteit is. Doe je dat niet, dan word je permanente visa bij terugkomst direkt ongeldig verklaard.

Een permanente visa is dus aan te raden als je hier voorgoed wilt blijven wonen en niet (te vaak) meer terug gaat naar je geboorteland net als ik. Ik heb de eerste 20 jaar nog geen plan om terug te gaan, zelfs niet op vakantie, zo blij ben ik dat ik daar ontsnapt ben !!! Die visa kun je het beste halen in Den Haag bij de Filipijnse ambassade. Ga je er hier in de Filipijnen achteraan, dan zul je voor de keuze komen om wel of niet flinke steekpenningen te betalen om het enorm trage zaakje op te laten schieten. In Den Haag word het wel uitgelegd hoe dat werkt, een medisch onderzoek met een rontgenfoto er bij, een bewijs dat je genoeg geld hebt om hier de eerste paar jaar vooruit te kunnen (taxatierapport van nog te verkopen huis is en hypotheekafschrift is ook goed !) of een verklaring van de uitkerende instantie dat je uitkering achteraan komt.

Wat betreft de hoeveelheid geld die je dan moet kunnen laten zien : Stel je daar niet te veel van voor ! De praktijk is toch dat de meesten die hier komen met genoeg geld om 10-20 jaar vooruit te kunnen, al binnen 2 jaar terug gaan omdat ze hun geld gewoon weggesmeten hebben om indruk te maken of omdat ze compleet kaalgeplukt zijn door hun eventuele luie schoonfamilie en/of andere parasieten. Ook zeer domme zaken transacties/ondernemingen waar je je hier beter niet mee bezig kunt houden zoals ik al eerder heb uitgelegd op deze pagina is vaak de oorzaak.

Ik zal hier mijn ervaring met een permanente visa zetten als waarschuwing :
Die permanente visa die je eerst krijgt is een A13 stempel die 1 jaar geldig is als voorloper op het echte visa wat je dan krijgt als je je fatsoenlijk gedragen hebt tenminste. Het is hier geen nederland waar je als buitenlander heroine mag verkopen op straat of banken overvallen zonder buitengeknikkert te worden !!! Ik had dus mijn visa in Den Haag gehaald, 8 uur in totaal in de auto gezeten er voor. Ik vroeg hem aan in November en omdat ik mijn paspoort achter moest laten en het enkele weken kon duren eer ik het thuisgestuurd kreeg met visa er in, en ik de filipijnse kantoorsnelheid al ken, zei ik dat het niet kon omdat ik op 20 December op vakantie naar Cebu ging. Dat was geen probleem, ik kon in Februari terug komen om de stempel er in te laten zetten wat ik dus deed.

De datum die vermeld stond was echter die van November wat niet anders kon volgens die consul omdat het de datum van aanvraag moest zijn en niet van aangifte. Ik vraag dus specifiek of het geen kwaad kon omdat er dan van December een Balik-Bayan in stond. Dat kon absoluut geen kwaad volgens die consul ! Ik verkoop dus mijn huis (ik wilde eerst mijn visa hebben eer ik dat deed !) en in September eerst naar Amerika op vakantie en eindelijk is op 6 Oktober 1998 de grote dag dat ik en mijn vrouw en Bouvier vertrekken naar Cebu met een enkele reis. Wat is dat een opluchting als het zover is ! Dat moet je echt zelf meemaken om te weten hoe dat voelt dat er nooit geen enkele parasiet in nederland meer uit je loonzakje kan vreten, dat kun je niet beschrijven op papier. Of er een gewicht van 100 kilo van je schouders afvalt zodra je het vliegtuig instapt ! Fantastisch gevoel !

Aangekomen in Cebu op Mactan airport laat ik dus mijn paspoort zien met de A13 stempel er in, helaas ziet die persoon de Balikbayan stempel van December staan op een andere pagina er van en dus word meteen ter plaatse de A13 stempel ongeldig verklaard omdat de datum van voor die vakantie is. Daar sta je dan na alle moeite die je gedaan hebt om die A13 te verkrijgen ! Had ik dat nou geweten, dan had ik die andere pagina met Balik-bayan stempel er gewoon uitgescheurd of het nou mag of niet. Er hielp totaal niks aan, de volgende dag naar het hoofd van de immigratie geweest (aardige man !) die me graag wou helpen, maar het niet kon omdat de procedure niet goed was. Dat was dus de fout van die consul in Den Haag die het anders uitlegde aan me. Ik heb dus na 1 jaar 6x een verlenging aangevraagd (kostte elke keer P1000-P2000 !) en toen hier weer heel de procedure om die A13 te krijgen opnieuw gestart, laat ik me niet verder over uit. Nu heb ik dus de permanente visa en dat kost een paar honderd peso per jaar om te verlengen wat in de eerste 2 maanden van het jaar moet gebeuren. Werkt gewoon eenvoudig en goedkoop.

Hetgene wat ik dus wil zeggen met dit verhaal over mijn ervaring is : Ga niet op vakantie naar de Filipijnen als je de A13 stempel al hebt, want die word dan meteen ongeldig verklaard, of je moet die gebruiken bij aankomst natuurlijk en dan om een retourvisa gaan eer je naar nederland terug gaat. Ik weet niet of daar een bepaalde tijdsduur van geldigheid aan verbonden zit, heb ik nooit gehad.

Ik zal hieronder enige gewone dagelijkse dingen vermelden met eventueel de prijzen er van :

Container : Als iemand naar de Filipijnen wil verhuizen, zal hij een container moeten huren om zijn meubels te vervoeren. Ik zal hier mijn ervaring neerzetten omtrent dat. Er zijn al direkt personen die commentaar leveren dat je beter hier nieuwe meubels kunt kopen i.p.v. de oude mee te nemen omdat dat veel goedkoper is, duidelijk figuren die niet al te slim zijn en denken alles te weten ! Ik hoorde van diverse personen abnormaal hoge prijzen, maar omdat ik 2 jaar eerder een prijs hoorde van iemand die transport op een fabriek regelde, wist ik ongeveer welk prijskaartje er aan vast zat, dus luisterde ik niet naar zulke onzin. Ik hoorde van iemand een prijs bij een filipijnse zakenman in Belgie van FL 5000 voor een 10 voet(3M) container naar de Filipijnen, dat was de goedkoopste die er was. Een ander had gebeld met een bedrijf van een filipino in Amsterdam die gespecialiseerd was in verhuizingen naar de Filipijnen, dat was een prijs van FL 12000 voor een 20 voeter(6M), zal wel inclusief in en uitpakken geweest zijn denk ik, in elk geval was het volgens die persoon ook de goedkoopste.

Luister nooit naar iemand anders dan van een kantoor van een containerbedrijf zelf omtrent de prijzen er van !

Dan zal ik nu de prijs hier vermelden die ik te horen kreeg op het moment dat ik toe was aan de huur van een 20 voet container van een containerbedrijf in Rotterdam zelf, en die weten het nog wel het beste vermoed ik ! Die prijs was in 1998 FL 2500 inclusief retourtransport per vrachtauto naar je huis en 2 uur om in te laden. Elk extra uur daar voor moest extra betaald worden. Flink verschil met degene die acteren of ze alles weten ! Transport in Cebu moet je zelf regelen, dat kostte in mijn geval P2500, ligt natuurlijk aan de afstand. De duur van verscheping tot aankomst in Cebu was ongeveer 2 maanden, dat komt dan door overlading in een ander schip in Singapore. Zie voor FL 2500 maar eens een complete nieuwe inboedel te kopen hier in Cebu, simpele figuren die direkt met zulk commentaar klaar staan ! De verzekering van je spullen kan net zoveel of nog veel meer kosten als de huur van de container zelf, dus als je spullen niet nieuw zijn, kun je beter eerst nadenken of je dat doet, ik heb het niet gedaan in elk geval. De douane moet ook inspecteren wat er allemaal in de container zit bij het uitladen en of de lijst met inhoud klopt. Er moet naar de waarde en artikelen een invoerbedrag betaald worden. Ook een handtekening van een politiefunctionaris die daar toe gemachtigd is dat er geen wapens en drugs in de container zitten is vereist.

Inboedel is van belasting gevrijwaard, dit moet wel via de Department of Finance in Manilla waar een vrijwaring word afgegeven.

Wat artikelen die ingevoerd mogen worden betreft, moet je inlichtingen halen bij de filipijnse ambassade of beter via iemand in de Filipijnen van het customoffice zelf. Electrische apparatuur kun je beter niet meenemen vanwege de 220V/60H hier i.p.v. 220V/50H in Nederland. Radio's e.d die diodes bevatten die overschakelen naar gelijkstroom werken normaal wel. Apparaten die verwarmen ook. Tv en video is hier volgens amerikaanse resolutie en die kun je dan ook beter niet meenemen, of het moet er 1 zijn die voor beide resoluties geschikt is en ook voor 50/60 hertz. Mijn tv die ik mee nam begaf het al snel, de video ook. De magnetron werkt maar 5 minuten tot er een 1 of andere veiligheid doorslaat, komt door de 60 Hertz denk ik.
Electromotoren kunnen hier vrij goedkoop opnieuw gewikkeld worden naar 60 Hertz.

Huis : Is afhankelijk van wat je wilt, de meeste buitenlanders hier (juist degene die zich enorm rijk voordoen) kopen nooit een huis, maar huren er 1. Normaal kost een redelijk fatsoenlijk huis in Cebu en directe omgeving tussen de 1.5 en 3 miljoen peso afhankelijk van lokatie, grootte en ontwerp en onderhoud e.d. Ik moet hier even bij vermelden dat het hier op dit ogenblik niet mogelijk is om onroerend goed op naam van een buitenlander te zetten in de Filipijnen, kan nog veranderen in de toekomst. Dat moet dan op de naam van de filipijnse vrouw. De huurprijzen die ik hoor zijn meestal tot P10.000 (FL 550) per maand voor een gewoon huis. Iets van P8000 voor een klein appartement. Dit zijn dan prijzen in de stad Cebu, erbuiten weet ik niet. Wat hier verwarrend werkt als je het niet weet, is dat ze hier een huurhuis ook een appartement noemen, als ze praten over iemand zijn huis word daar een koophuis mee bedoeld.

Grondprijzen : Daar zit een ongekende variatie in afhankelijk van de lokatie. Hier in de stad Cebu is een prijs van P3500 per vierkante meter vrij normaal terwijl ik een Canadees ken die in Negros woont en er een lap grond heeft gekocht met een wit strand voor een prijs van P35 (is geen fout !) per vierkante meter. Daar moet dan even bij vermeld worden dat er geen weg naar toe loopt, enkel een slecht begaanbaar pad dat met een offroad motor bereden kan worden. Ook is er geen telefoon of tv-kabel of wateraansluiting, enkel electriciteit die vaak uitvalt. De afstand naar de dichtstbijzijnde stad is 1 uur. Het is er wel enorm rustig natuurlijk en hij vroeg mij of ik daar ook geen paar hectare wilde kopen wat bij hem naast te koop ligt. Daar moest ik niet lang over nadenken, ik heb in nederland ook lang in de polder gewoond en hou van rust, maar als ik niet met een auto bij mijn huis kan komen is het voor mij niet nodig. Stel je voor dat je voor een spoedgeval naar het ziekenhuis moet !

Intussen zijn we al 4 jaar verder en zijn de grondprijzen in Cebu City al gestegen tot P7000/P10.000/P12.000 per vierkante meter afhankelijk van de lokatie. Ook kan het naar me verteld is nog verschillen in een subdivie zelf, afhankelijk van het feit of de grond vlak is of (sterk)schuin aflopend. Die laatste stukken grond zijn dan goekoper per meter vanwege het feit dat de bouw van een huis daar meer extra investeringen vraagt.

Ik zet hier ook meteen een waarschuwing neer voor een oplichterspraktijk waar al veel mensen in getrapt zijn hier, zowel filipino's als "americano's" . Als iemand hier naar het gemeentehuis gaat en hij heeft het lokatienummer van een stuk grond, dan kan hij schijnbaar een verklaring genaamd "taxdeclaration" krijgen waar zijn naam op staat dat de onroerendgoedbelasting voor dat stuk grond betaald is, ook al is hij niet de eigenaar van dat stuk grond. Dit papier ziet er officieel uit en oplichters gebruiken dit om dat stuk grond te verkopen aan goedgelovige adspirant-kopers. Zo'n stuk grond word dan vaak voor de al zeer verdachte lage prijs van 10-30% van de werkelijke waarde er van aangeboden en er zijn er die er in trappen. Sommige zelfs meer dan 1 keer ! Ik zal hier even uitleggen hoe de werkelijke transactie van onroerend goed hier verloopt. Op elk stuk grond en/of huis wat verkocht kan worden is meestal een "title" uitgegeven, vergelijk het maar met een kentekenbewijs van een auto. Om deze title over te laten schrijven op een andere naam, moet er bij een advocaat/notaris een "date of sale" worden opgemaakt die door beide partijen ondertekend moet worden.

Daarna komt er een stempel in geperst van die advocaat/notaris en is er een nieuwe eigenaar. De nieuwe title volgt dan enkele weken later. Is er nog geen title op uitgegeven, dan kan de koop ook zonder geschieden met een "date of sale" en de taxdeclaration bij een advocaat/notaris op kantoor, niet even met handjeklap en geld overhandigen op straat ! De title kan later worden aangevraagd waar ook belasting over verschuligd is. Daar is dan voor nodig : de "date of sale", de surveyor(landmeter) zijn rapport en de laatste taxdeclaration die al op je naam staat. Zo is het me tenminste toch uitgelegd, verder weet ik hier niks van af. Aan te raden is echter om enkel maar een stuk grond met/zonder huis te kopen waar al een title op zit vanwege de burocratie hier. Heeft iemand een hypotheek op zijn huis dan moet hij die title afgeven bij de hypotheekverstrekker zodat hij zijn huis niet kan verkopen. Bij mijn bungalow duurde het 2 maanden eer de vorige eigenaar die title weer terug had nadat hij de laatste aflossing gedaan had, hij moest er zelfs nog voor naar Manilla om er "haast" achter te zetten. Dat kwam dan denk ik omdat die hypotheek bij de SSS was wat een officiele staatsinstelling is. Bij prive banken zal dat waarschijnlijk sneller verlopen.

Electriciteit : Dat is hier 220 Volt/60 Hertz. Dat kost per maand P1000 tot P1500 (FL 55-FL 85) met gewoon gebruik van huishoudelijke apparatuur. Zonder aircon !

Water : Dat is maar iets van P100 (FL 5.50) per maand. Begin dit jaar hadden ze er chloor aan toegevoegd zonder berichtgeving daar van. Resultaat was dat er diverse personen zoals ik aan de race-kak zaten en niet wisten waar het vandaan kwam, met medicijnen ging het ook niet over. Tot we hoorden van de buren dat ze hetzelfde probleem hadden, toen was de oorzaak meteen bekend ! Er zijn ook nog veel huizen waar water opgepompt word en waar geen aansluiting is.

Telefoonaansluiting : Dat is bij de PLDT iets van P550 (FL 30) per maand met geen extra kosten voor lokale gesprekken, dat is onbeperkt gratis. Enkel long-distance gesprekken moeten extra betaald worden. Per maand komt er P100 bij voor de aansluiting van een "caller Id" waarop je bij de 2de keer dat de telefoon overgaat al kunt zien wie er belt. Sinds die hier te koop zijn is het aantal hijgers en idioten die niet praten als je opneemt bijna 100% gedaald. Daarvoor was het een soort van hobby van sommigen om iedereen zo lastig te vallen. Nu kunnen we ze direct terugbellen waarna ze hardnekkig blijven ontkennen dat ze ooit ons nummer gebeld hebben (typisch filipijns :altijd en eeuwig "onschuldíííííííííííg "). Het feit dat ik voor lokaal bellen niets extra moet betalen, drukt dan de kosten van internetten(zie verderop) toch nog iets.

GOED ADVIES :

Het is hier in de Filipijnen vrij normaal dat bedrijven en hotels etc etc etc de telefoonboek pakken en alle buitenlanders die er in staan bellen met promo's etc . B.V, nu steeds van een peperduur hotel hier in de stad dat met Valentijnsdag ze een promo hebben met maaltijd en overnachting etc inbegrepen. Of er van zulke zijn die dat doen terwijl ze een huis in dezelfde stad als dat peperdure hotel hebben weet ik niet, ik in elk geval nooit van mijn leven. Ook van internetproviders en vele andere bedrijven is het vrij normaal dat ze op die manier buitenlanders bellen om hun koopwaar te slijten omdat daar dollars zitten.
Wil je dus steeds niet gestoord worden met zulke promo's, is het aan te raden om de telefoonaansluiting op naam van je filipijnse vrouw te zetten. Niet laten vermelden in de telefoongids werkt ook niet, hebben wij speciaal ruim op tijd door ons ondertekend papier voor ingeleverd en dan sta je er toch nog in vermeld.

Eten & drinken : Dat is iets wat enorm verschilt per persoon, als je je hier niet een beetje aanpast aan het lokale eten kun je daar heel veel geld aan kwijt zijn als je enkel geimporteerd eten wilt. Ik eet hier bijna alles (behalve Baho Boto: cebuano voor gedroogde vis)(wel eigen vertaling !). Brood is hier overal te koop, op elke straathoek vind je 2 bakkers en ertussenin ook nog een hele hoop. Hou het voor zijn 2en maar op minimaal P6000 tot P10.000 per maand.

Ziektekostenverzekering : Die is hier nu per jaar ongeveer P12000 voor 2 personen. Daar moet dan even bij vermeld worden dat het niet hetzelfde is als het ziekenfonds in nederland ! Hier betalen die particuliere verzekeringen soms tot P10.000 per ziekenhuisopname, ga je erover dan moet je dat zelf betalen. Ze hebben een eigen dokter waar je elke werkdag terecht kunt als je tenminste enkele uren wilt wachten eer je aan de beurt bent. De medicijnen moet je dan wel zelf kopen in de apotheek, enkel het consult is gratis. In diverse ziekenhuizen hebben ze contracten met specialisten en doktoren voor bv een noodgeval s'avonds. Is er geen van die gecontracteerde dokters aanwezig, dan moet je zelf betalen of naar een ander ziekenhuis gaan waar er wel 1 is. Dit alles heeft ons er toe besloten om de verzekering op te zeggen en gewoon naar een dokter te gaan. Mocht ik ooit (wat ik niet hoop !) een medische behandeling moeten ondergaan die duurder is dan een retourvliegticket naar nederland, dan meld ik me daar aan bij een ziekenhuis en mogen jullie dat voor me betalen, voor asielzoekers betalen jullie dat tenslotte ook met veel plezier !

Dokters : Wij hebben een vaste dokter waar een consult inclusief gewone medicijnen P300 kost. Andere dokters rekenen soms P100 per consult, maar dan komen de medicijnen er nog eens bij. 1 opmerking moet ik hier zeker plaatsen wat betreft gewone dokters met een eigen praktijk, het is oppassen geblazen ! Er zijn er velen die contracten hebben met ziekenhuizen en een commissie krijgen voor elke keer als ze een patient doorsturen voor een onderzoek met een machine of bloedanalyse etc etc. Vooral (witte) patienten met een flinke beurs zijn daar vaak het slachtoffer van als ze niet oppassen.

1 invallende dokter wilde mij ook doorsturen naar het ziekenhuis voor een onderzoek wat helemaal niet nodig was, daar moest je echt geen dokter voor zijn om dat te weten. Vervolgens wilde ze een plastic handschoen aantrekken en een vinger in mijn kont steken om iets te onderzoeken. Ik heb meteen gezegd dat ik geen flikker (bayut, bakla) ben en dat ze die daar beter voor kan zien te vinden omdat die dat misschien wel lekker zullen vinden ! Daar werd ze een beetje sagereinig door, waarom weet ik ook niet. Toen onze vaste dokter terug was de volgende dag moest die er maar om lachen en na de opmerking van mij dat haar plaatsvervangster snel rijk dacht te worden door allerlei onnodige onderzoeken voor te schrijven en commissie te ontvangen kwam er min of meer een bevestigend lachje op haar gezicht, maar geen antwoord.

Medische onderzoeken : Als je hier iets moet laten onderzoeken, ben je in elk geval veel beter af dan in nederland waar ze je eerst 1 of enkele weken laten zweten en je in een depressie kunt geraken eer je onderzocht bent en het resultaat weet. Hier kan je op advies van de dokter op elk moment van de dag naar een prive labaratorium naar keuze en daar kun je dan gewoon wachten op de uitslag als dat mogelijk is bij die test tenminste. Is de uitkomst goed, dan zeggen ze dat meteen, is de uitslag slecht, dan vertellen ze niks en moet je het van de dokter zelf horen. Dat kost dan iets van bv P1000 wat je zelf moet betalen voor het onderzoek, maar het is dan in ieder geval veel beter en veel sneller geregeld dan in "het paradijs" nederland met een wachtlijst van Alkmaar tot Maastricht en terug via Middelburg.

Rijbewijs : Hier kun je een buitenlands rijbewijs gewoon omwisselen(nederlands rijbewijs kan je gewoon houden !) voor een filipijns wat niet meer is dan een formaliteit(+P1000 dacht ik). Bij aanvraag moet je een verklaring van de ambassade van je land hebben in het engels of filipijns(P 500 ?) welke categorieen je hebt op je rijbewijs. Het filipijnse rijbewijs is gewoon een credit card formaat met een digitale foto er op gezet wat om de 3 jaar verlengd moet worden (P 180).

Auto's : Die zijn een stuk goedkoper dan in nederland, hier zitten geen semi-communisten in de regering die een auto als melkkoe beschouwen en de prijzen zodanig hoog houden dat het net betaalbaar blijft om een auto te kunnen houden. Op dit ogenblik kost een (Suzuki ??)busje (650 cc) met 2 banken iets van P150.000 (FL 8000). Europese auto's zijn enorm duur hier, amerikaanse ook voorzover ik gezien heb. De japanse zijn de goedkoopste. Hoewel een normale maat gezinsauto al gauw P900.000 kost, voor mij veel te duur, mijn Toyota Lite-ace superdeluxe kostte 3 jaar geleden P639.000 (FL 32.000)met plaats voor 8-10 personen en stuurbekrachtiging, electrische ramen voor en aircon voor en achter, donkere ramen etc etc en helaas een 1.5 liter benzinemotor i.p.v. een fatsoenlijke dieselmotor die niet beschikbaar was toen. Wegenbelasting is hier ook ingevoerd, iets van een paar honderd peso per jaar dacht ik.

Autoverzekering : Er zijn hier 3 verzekeringen waarvan er 1 verplicht is, een soort van W.A met een maximum bedrag wat uitbetaald word bij een aanrijding. De kosten daar van zijn P2700 per jaar voor mijn Toyota Lite-ace. Een soort van All risk is iets van P18.000 per jaar voor mijn Toyota, doe ik niet meer.

Inkomstenbelasting : Hier moet je geen inkomstenbelasting betalen als je geen inkomsten hebt, dus ik ook niet, simpel toch ! Enkel personen die voor de staat werken zoals bv politieagenten en voor grote firma's betalen loonbelasting. Iedereen die gewoon wisselend werk verricht afhankelijk van het aanbod, betaalt geen cent belasting en kan alles in zijn eigen zak houden. Of hij koopt er drank en sigaretten van en gaat alles vergokken, dat komt ook veel voor hier. Ook een klein winkeltje(sari-sari store) aan huis is geen reden om belasting te betalen, pas bij een bepaalde omzet of vloeroppervlak (weet ik niet hoe dat in elkaar zit) moet er een bedrijfsregistratie plaatsvinden met automatisch 3 x per jaar een belastingpapier invullen en inleveren met een jaarverrekening na het 1ste kwartaal(april). Het feit dat maar een klein deel van de bevolking belasting betaalt resulteert ook in het feit dat er hier geen a-sociale dienst is om het overbodige geld onder de parasieten uit te delen.

Onroerend goed belasting : Dat varieert hier ook van de waarde van het huis. Het kan van enkele honderden pesos oplopen tot een duizend of 6-7 of nog meer per jaar.

Spaarbelasting : Op spaarrekeningen zit een automatische belastingheffing op de rente bij uitbetaling er van op de bank, hoeveel precies weet ik niet.

Internet : Veel buitenlanders hier hebben een internetaansluiting om goedkoop kontakt te kunnen houden met familie in hun land van geboorte en overal op de aardbol. De internetaansluitingen zijn hier duur ivm andere landen. Wat betreft internetaansluiting in de Filippijnen heb je natuurlijk minder keuze dan in dichtbevolkt NL. Een dial-up kost rond de P1000 voor 30 uur internet per maand en er zitten slechte tussen ! Zo had ik eerst Weblink die heel slecht is, daarna Mozcom die goed is, daarna ADSL van PLDT Telefoon zelf die ook goed is. Kostte toen P2500 voor een 256 kb (toen de snelste) zonder data of urenlimiet. Maar aangezien dat nogal veel is in vergelijking met een dial-up en ik alle muziek die ik wilde al had binnengehaald, heb ik na 1 jaar weer een dial-up genomen.

Koos ik voor Sky internet, sloot 2 x vlak achter elkaar mijn account af voor een kleinigheidje, zelfs een fout van hun kant, dus meteen weg daar en weer terug naar PLDT Vibe waar je rechtstreeks bij PLDT zelf kan inbellen. Geen vaste uren, je betaalt gewoon wat je gebruikt en tussen 22.00 en 06.00 uur is het voor half geld. Wel is er een vaste telefoonlijn van PLDT voor vereist ! Ook Islacom heeft deze service al enkele jaren hier. Deze dial-up internetaansluitingen van de telefoonmaatschappijen zelf zijn aan te raden i.p.v. een aparte IP !

Kabelinternet is nog maar op 2 plaatsen in Cebu te krijgen, Manilla weet ik niet hoe dat zit, kom ik nooit. De 256 kb ADSL van PLDT telefoon is op dit moment (2003) nog de snelste internetverbinding die hier in Cebu te krijgen is.

Intussen zijn we weer en paar jaar verder en nu gebruik ik de goedkoopste methode die er is om op internet te geraken. Dat zijn prepaid Internet cards waar je al voor P10 per uur er op kan en tussen 12 en 7 s'nachts zelfs gratis. Inbellen is soms wel eens een probleem, maar dat is te accepteren als je ziet hoe je de kosten kunt drukken er mee als je toch maar enkel even email moet ophalen.
Heb je natuurlijk een snelle internetverbinding nodig moet je overschakelen op ADSL of andere snelle verbinding. De keuze word al groter nu, er is zelfs een draadloze 2-way 512 kb internetverbinding te krijgen waar je een vierkante antenne voor op je dak of voor je raam moet zetten om het signaal op te vangen. De ADSL word al sneller en goedkoper nu, er is nu concurrentie van de andere telefoonmaatschappijen, vandaar.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopArmoede

Er word in nederland nogal vrij snel de term"armoede" gebruikt zodra er niet overal 2 of 3 computers, een tv en video in huis zijn, een nieuwe auto voor de deur staat e.d. Zodra er een beroepswerkeloze klaagt op tv dat hij geen nieuwe auto kan kopen of dit jaar niet op vakantie kan, praten sommigen al over armoede. Schijnbaar weten ze niet wat het woord "armoede" betekent ! Hier in de Filipijnen kun je inderdaad wel spreken van armoe hier en daar. Maar ik zelf kijk dan eerst eens hoe het komt dat ze zo leven eer ik net als sommigen meteen doen de regering corrupt ga verklaren wat er totaal niks mee te maken heeft.

Iedereen moet zelf ook zijn hersens gebruiken en zijn geld dat hij verdient ook op de juiste manier uitgeven. Dat is in elk land ter wereld zo en dat geld hier dus ook. Als hier iemand maar een gewoon werkman is die verantwoordelijkheidsgevoel heeft tegenover zijn gezin, zal hij geen armoe hebben als hij continu werkt. Laag of niet-geschoolden zullen dan ook zeker geen luxe hebben hier, maar in elk geval hebben ze dan toch eten op tafel en kunnen de kinderen naar school sturen. Maar zodra je drank, sigaretten en gokken prioriteit geeft t.o.v. je gezin, dan kun je je hele gezin in de armoe helpen.

Ik woon vlakbij een "derby" zoals ze het dacht ik noemen waar elke vrijdagmiddag het gokken op hanegevechten begint. Daar zie je een enorme drukte van personen die de hele week gewerkt hebben en vervolgens eerst het merendeel van hun salaris daar op een paar uur vergokken, misschien nog iets overhouden om genoeg drank en sigaretten in te slaan op weg naar huis en vervolgens (bijna) niks overhouden om eten te kopen voor hun gezin de hele week. Ik noem dat zelfgecreëerde armoe en heb daar absoluut geen medelijden mee. Als je zo in nederland zou leven, zou je ook op straat terecht komen met je gezin. Vrij simpel.

Hier heeft een gewone werkman in de bouw bv gemiddeld P250 per dag en ze werken 6 dagen per week. Dat is per maand P6500. Als zijn vrouw ook de handen uitsteekt en bv iets op straat verkoopt en per dag maar P100 verdient is dat bij elkaar P9000 per maand. Daar kunnen ze ergens een klein stukje grond van betalen via een lening van de SSS en beginnen met een klein huisje in elkaar te zetten en later via verbouwingen vergroten als ze wat langer getrouwd zijn.
Genoemde bedragen kunnen lokaal flink verschillen en ook al hoger zijn intussen, zie ze daarom enkel als voorbeeld !

Mijn schoonouders zijn ook zo begonnen, enkel hebben ze dat lapje grond toen contant betaald. Zodoende hebben ze nog nooit een hypotheek op hun huis gehad en zijn ze op dat gebied zelfs rijker dan bijna iedereen in nederland vind ik persoonlijk. Nu hebben ze een flink stenen huis en zorgen de kinderen voor hun eten omdat ze op leeftijd beginnen te komen. Ze hebben met hard werken (i.p.v. roken, zuipen en gokken) 5 kinderen naar prive scholen en de universiteit kunnen sturen ondanks dat ze zelf niet of helemaal niet naar school geweest zijn. Op drukke tijden gebeurde het dat mijn schoonmoeder wekenlang van s'morgens 4 tot s'avonds 12 achter haar trapnaaimachine zat om kleding/gordijnen op bestelling te maken. Als mijn schoonvader eens een dag geen werk had, ging hij niet zuipen en roken en gokken, maar op de berg sprokkelhout zoeken om op straat als bosjes brandhout te verkopen en zo toch nog iets te verdienen die dag.

Helaas behoren zij tot de uitzonderingen, velen van de lager of niet geschoolden denken enkel maar de hele week er aan om vrijdags zo snel mogelijk hun geld om te zetten in drank, sigaretten en de rest te vergokken, de vrouwen soms ook nog. Sommigen zijn dan af en toe ook nog te lui om te gaan werken en zitten soms s'morgens om 8 uur al met de kaarten op tafel om te gokken met of zonder geld. Ik heb er geen medelijden mee, de kinderen zijn er wel de dupe van, maar dat is mijn verantwoordelijkheid niet.
Als je personen hebt met een wat hogere opleiding, dan hebben ze vaak al een salaris van P15-20.000 per maand waardoor het al wat makkelijker word om een huis en stuk grond en zelfs nog een auto te kopen. Toch zijn er ook uitzonderingen in die groep die zelfs met een salaris van P40.000 per maand nog geen auto of huis kunnen kopen en met hun hele gezin bij hun ouders blijven inwonen. Voorbeelden genoeg er van ! Die mannen spanderen hun geld dan meestal aan andere dames, drank, sigaretten en gokken.
Ik ken er enkele (zelfs 1 met een topfunctie op een fabriek met een salaris van P80.000 per maand) die zelfs begonnen te stelen bij hun werkgever daarvoor en buitengegooid zijn en ook nooit van hun leven zo'n baantje meer zullen krijgen.

Bejaarden die door hun kinderen in de steek gelaten worden, die hebben wel echte armoe hier, weinig of geen eten en als ze ziek worden hebben ze nog geen geld voor een dokter of medicijnen en betekent dat vaak het einde. Er zijn er ook die invalide zijn en daardoor armoe hebben, maar af en toe zet ik er wel eens vraagtekens bij, vooral als ze nog jong zijn. Ze gaan vaak nogal snel over om te gaan bedelen op straat en maar af te wachten of er genoeg zijn die medelijden met hun hebben en geld geven i.p.v. andere mogelijkheden te zoeken om toch te kunnen werken en geld te verdienen.

Ik had bv een buurman van een jaar of 35-40 die maar 1 been heeft en met zijn vrouw toch een goed inkomen heeft. Zijn 4 kinderen gaan ook naar een prive school wat toch flink geld kost hier. Wat hij doet is kantoormeubels maken samen met zijn vrouw en ik die voor timmerman geleerd heb neem er mijn pet voor af als ik zie wat hij met handgereedschap in elkaar kan zetten. Elektrisch gereedschap heeft hij niet, maar je ziet geen verschil met fabrieksmatig gemaakte meubels. Alles netjes in de meubellak gezet wat zijn vrouw voor haar rekening neemt, gewoon topkwaliteit. Dat kan dus ook als je invalide bent en niet bij de pakken neer gaat zitten. Je moet er hier wel zelf het initiatief toe nemen, het is hier geen nederland waar de overheid de mogelijkheden creëert voor je, vaak met subsidies.

Ook is het hier gemakkelijk om iets te verkopen op straat of aan huis, daar heb je normaal geen vergunning voor nodig. Als je dan eerst kijkt wat er nog niet of bijna niet verkocht word in de buurt, kun je daar ook aardig wat mee verdienen zodat je ook genoeg eten op tafel hebt. Maar voor sommigen is dat alles teveel werk, gewoon thuis zitten wachten tot er iemand eten brengt of er om gaan bedelen is veel simpeler en word je niet zo moe van. Ook kijken of ze een familielid kunnen vinden waar ze geld kunnen "lenen" is een makkelijke manier om een inkomen te hebben.

Ik kijk dus eerst hoe het komt dat iemand armoede heeft, of hij het zelf veroorzaakt heeft of niet.
Eerst weer even klagen over nederland :
In nederland zul je situaties zoals hier niet tegenkomen omdat er daar een a-sociale dienst is die er voor zorgt dat degene zonder enig verantwoordelijkheidsgevoel en/of die aartslui zijn (bijna) hetzelfde geld krijgen als degene die werkt. Er zijn er velen die dat terecht vinden, ik in elk geval niet, elk zijn eigen mening daarover. Ook is het daar normaal dat uitkeringsgerechtigden in de nieuwste en duurste huurhuizen wonen door de huursubsidies die ze krijgen terwijl iemand die werkt zo'n huis niet betalen kan. Ik vind dat ook niet normaal en zeker niet motiverend om eens te gaan werken, maar daar mag ieder ook over denken hoe die wil.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopSari-Sari store

Er zijn hier overal Sari-Sari stores aan huis waar ze van alles en nog wat verkopen. Dat kan gewoon zonder vergunning tot een bepaalde omzet of vloeroppervlak, ik weet niet pecies hoe dat in elkaar zit. De eigenaar er van koopt zijn goederen gewoon in een supermarkt en rekent daar 10-20% bij. Velen hier kopen enkel wat ze op dat moment nodig hebben en omdat de meesten geen auto hebben, kopen ze bj de Sari-Sari store vlakbij hun huis. Wat ik hoor is dat velen het beginkapitaal er voor lenen van zogenaamde "Turko's", dat schijnen personen uit India te zijn die hier zo zaken doen en die zo genoemd worden. Ze zijn wel vaak te zien op hun motor als ze overal het uitgeleende geld ophalen.

Aangezien de rente al 10% is die zulke storekeepers aan ze betalen, rekenen ze 20% bij hun ingekochte boodschappen als verkoopprijs. Het vreemde is dat ze bijna allemaal blijven lenen en er nooit van af geraken. De oom en tante van mijn vrouw hebben ook zo'n officiele iets grotere Sari-Sari store, maar hebben het beginkapitaal niet geleend en zullen ook nooit lenen en rekenen dus maar 10% bij hun boodschappen zodat zij de meeste klanten bij anderen weghalen. Het wil niet zeggen dat ze geen zorgen hebben, integendeel ! Vrijdags en zaterdags moeten ze bij diverse klanten langsgaan om de schuld die ze over heel de week gemaakt hebben op te halen eer hun hele salaris in drank en sigaretten omgezet is en/of vergokt, zelf zullen ze het niet komen brengen. Als ze geen krediet zouden verlenen zouden velen gewoon niet bij hun kopen.
Zakendoen is en blijft een bijzonder riskante bezigheid hier, ook voor de filipino's zelf !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopTaxi

Hier zal ik een waarschuwing zetten voor iedereen die de eerste keer naar de Filipijnen gaat en nog niet weet hoeveel een taxirit hier kost. Bij de vliegvelden in Manilla en Cebu enz staan supervriendelijke taxichauffeurs klaar met hun taxi en ook personen die zich voordoen als taxichauffeur, maar een gewone auto hebben zonder taximeter er in. Een wit vel (buitenlander) betekent hier dat de meeste echte en alle nep taxichauffeurs je een poot uit willen draaien en als ze de kans krijgen nog 2 ook ! Wat de echte taxichauffeurs normaal vaak doen is de meter uitlaten en gewoon een rond bedrag van P1000 of P1500 of P2000 vragen aan de onwetende buitenlander voor een ritje wat officieel met de taximeter aan misschien niet meer dan 100 Peso kost ! Hiermee overtreden ze de wet ! Als je weigert om dat te betalen hebben ze geen poot om op te staan omdat ze niet naar de politie kunnen daarmee. De enige die daarmee naar de politie kan gaan ben jezelf !

Een neptaxichauffeur moet je zowiezo nooit intrappen. Als er een taxichauffeur weigert om zijn taximeter aan te zetten, gewoon zeggen dat hij stopt en uitstappen en een andere taxi pakken. Vaak zeggen ze gewoon dat ze de meter niet aan willen zetten omdat ze het normaal en zelfs hun goed recht vinden om een buitenlander te bestelen. Daarom al VOOR je instapt zeggen dat de meter gebruikt moet worden waarna degene die je willen bestelen gewoon wegrijden omdat je niet interessant genoeg bent voor ze omdat je niet voor gemakkelijk slachtoffer wil spelen ! Sommigen zijn hondsbrutaal en als je zegt de meter te gebruiken eisen ze gewoon een extra betaling voor het drukke verkeer of iets anders, of rijden gewoon vol gas weg zonder wisselgeld terug te geven. In Cebu hier valt het over het algemeen nogal mee met de taxichauffeurs, maar in Manilla lijken het soms rasechte criminelen !

Op dit moment (Aug-2001) start de taximeter in een taxi met aircon op P25 en daarna loopt de teller gewoon langzaam op. Een taxi zonder aircon start op iets minder dan P25. Wat ook vaak gebeurt is dat ze de aircon in de taxi op ijskoud hebben staan, je moet het gewoon zeggen als het te koud is voor je.

Er is in November 2002 een algemene brief verzonden aan alle nederlanders in de Filipijnen waaronder ik dus i.v.m de onveilige situatie op sommige plaatsen in de Filippijnen. Daar stond o.a ook in dat taxi's in Manilla het beste vermeden kunnen worden omdat in het verleden al enkele taxichauffeurs in een complot zaten om buitenlanders te beroven.

Ik dacht er aan dat hier een goede truc voor is om in elk geval een taxichauffeur te weerhouden om idd zulke dingen in zijn hoofd te halen, heel simpel en makkelijk en kost niks. Mijn zwager die bij de Mobil Patrol Police zit doet dat hier al jaren in Cebu. Als bv mijn vrouw of wie dan ook in een taxi stapt en hij is er bij, maar stapt er niet in, doet hij het volgende : Hij gaat voor de taxi staan zodat de chauffeur hem duidelijk ziet en schrijft het kenteken op een stuk papier. Dat is genoeg om ze van elke criminele handeling richting klant te weerhouden omdat ze dan te gemakkelijk gevonden kunnen worden.

Eventueel kan iemand die in een taxi stapt dat ook vragen aan een totaal onbekende om dat even te doen zodat de taxichauffeur denkt dat die een bekende/familielid van de klant is en het kenteken bewaard voor het geval dat de klant iets mocht overkomen. Is er geen kenteken bekend en er is de klant wat overkomen, is het moeilijk om de betreffende taxi+chauffeur te vinden omdat er honderden/duizenden taxi's rondrijden.

Nu (2004) las ik op een forum over de ervaring van een buitenlander die bij zijn hotel in Makati/Manilla een taxi nam met zijn filipijnse vriendin die wat jonger leek dan ze was. Ze stappen in de taxi en onderweg worden ze er door een politiepatrouille tussenuit gepikt en aan de kant gedirigeerd. Vervolgens word het meisje apart genomen en hem word verteld dat hij sex heeft gehad met een minderjarige filipina en dat gaat hem veel geld kosten om geen aanklacht te krijgen tegen hem. Zij word verteld dat ze het spelletje gewoon mee moet spelen en daarna als de buitenlander heeft betaald ook haar deel krijgt.

Natuurlijk opent ze haar mond en de politie kon niks inbrengen tegen het feit dat ze ouder dan 18 was en bovendien zijn verloofde, dus ze dropen af. Taxi rijd verder en op de bestemming aangekomen geeft ie de taxichauffeur iets meer dan er op de meter staat en dat was het. Later begon ie na te denken, al dat oponthoud heeft de meter stilgestaan en de chauffeur zeikte daar niet over wat wel normaal is hier. En toen begreep ie ineens hoe de vork in de steel zat, bij het vertrekken stuurde de taxichauffeur een SMS bericht (naar die politieagenten dat hij een buitenlander met een jong hoertje in zijn taxi had) en even later werden ze uit al het verkeer er tussenuit gepikt. De taxichauffeur zat dus met die politieagenten in het complot.

Hier kan je dus een wijze les uit trekken, als de taxichauffeur zijn mobieltje pakt terwijl je net in stapt en vertrekt zit er waarschijnlijk iets aan te komen, oftwel zoiets als dit waarbij er corrupte politieagenten bij betrokken zijn of hij geeft een bericht aan medecriminelen dat hij er aan komt met een slachtoffer. Goed kans dat hij dan ook als slachtoffer fungeert en later in de buit deelt. Dus kan je vragen aan een taxichauffeur zodra ie zijn mobieltje pakt nadat je ingestapt bent of ie een text gaat zenden naar zijn criminele handlangers en vertellen dat je voor dat soort praktijken al gewaarschuwd bent.

Wat ook vaak voorkomt is dat er met de taximeter is geknoeit en hij 4-5 maal zo snel loopt als normaal. Als je dat ziet eis je dat hij naar de L.T.O. rijd en je niks betaalt aan hem eer je daar bent. L (and) T (ransportation) O (rganisation) is de instantie waar al het vervoer in de Filipijnen word geregeld en waar taxivergunningen ook worden afgegeven. Gewoon aangeven daar als je de tijd hebt.

Ook staan er bijzonder hulpzame jongens klaar op het vliegveld om je koffers naar een taxi te brengen, gewoon weigeren en een knal op hun poten geven als ze toch aan je koffer zitten wat ze normaal toch doen ! Wat die doen is 100 Peso vragen om je koffer enkele tientallen meters te dragen, dat is hier bijna een halve dag loon voor een bouwvakker !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopVrienden (niet-roze bedoeld !)

Ongetwijfeld zullen vele bezoekers die dit alles inclusief de negatieve verhalen gelezen hebben denken dat ik met niemand overweg kan in Cebu, maar dat is juist het tegenovergestelde, ik kan juist met iedereen waar ik mee om wil gaan prima overweg. Degene die enkel maar supervriendelijk zijn tegen een "witte" omdat ze zo goedaardig zijn om te willen assisteren met zijn bankrekening zo snel mogelijk leeg te maken, praten automatisch niet tegen mij omdat ze weten dat het ze toch niet lukt. Alle altijd werkende Filipino's zijn het ook 100% eens met wat ik schrijf over de parasieten hier en over sommige filipijnse meisjes en hun hele familie die enkel op dollars en een ticket uit zijn (en zodoende alle Filipijnse meisjes een slechte naam geven over heel de wereld !) als ze het lezen op mijn website of hier in mijn eigen huis als ik het laat zien op mijn computer.

Er zijn hier 2 manieren om veel vrienden te krijgen, een hele dure manier en een gratis manier. Aangezien ik nederlander ben kies ik dus voor de laatste manier. De dure manier is door flink geld uit te delen, daar heb je veel goeie vrienden mee zolang je bankrekening nog niet leeg is. De 2de gratis manier is om je gewoon op hetzelfde nivo te plaatsen als de bevolking hier en met ieder niet parasiterend mens een praatje/grapje te maken. Nu beschouw ik in principe iedereen als gelijk omdat je allemaal evenveel stinkt als je hetzelfde gegeten en gedronken hebt en je endeldarm gaat legen in het kleinste kamertje en ook omdat iedereen in zijn blote kont geboren is en niemand met een gouden luier aan.

Wat vele buitenlanders hier doen is zichzelf op een voetstuk plaatsen omdat ze uit de beschaafde "rijke" wereld komen en de filipino's allemaal arme sloebers zijn en dus automatisch minderwaardig zijn voor hun. Overal een groot smoel openzetten, iedereen inclusief schoonfamilie uitkafferen en kinderen wegduwen om ze uit hun buurt te houden, filipijns eten wat ze na veel voorbereiding door hun schoonouders met enige trots word voorgezet gewoon weigeren en er ook nog bij zeggen dat het varkensvoer is enz is het gedrag van zulke arrogante hufters. Als je nou een manier zoekt om snel veel vijanden te maken onder een trots volk als de filipino's, dan is dat de beste manier.

Als je je verstand gebruikt en je gewoon mengt tussen de bevolking word je gewoon geaccepteerd zonder problemen. Vooral schunnige en dubbelzinnig bedoelde opmerkingen tegen de meisjes hier die je al enigzins kennen gaan er normaal in als zoete koek. Doe je dat tegen een meisje dat je nog niet kent, kan je misschien moeilijk oplosbare problemen krijgen ! Zo kwam er eens een vriendin van mijn vrouw met haar jongere zuster langs en dat bijzonder knappe meisje ging enkele weken later het klooster in. Ik maakte dus de opmerking dat ze dan maar 1 keer naar de hemel gaat en beter zou kunnen trouwen zodat ze elke dag naar de hemel gaat (zo noemen ze het hoogtepunt van de geslachtgemeenschap hier). Daar moest het kind toch smakelijk om lachen. Mijn vrouw krijgt ook altijd overal te horen dat ik 1 van de zeer weinige buitenlanders ben die zich gewoon gedraagt en wel eens een grap maakt of met de Filipino's zelf een praatje maakt. De meerderheid loopt hier schijnbaar sagereinig rond, waarom weet ik niet, van sommige nep-miljonairs die hier op vakantie komen weet ik de reden daar wel van : Die lopen zich al tijdens het uitgeven van het bij de bank geleende geld zorgen te maken omdat het nog 2 jaar duurt eer ze dat weer allemaal afgelost hebben en eer ze weer kunnen lenen om hier de "rijke" bink uit te kunnen hangen.

Ik heb hier met niemand problemen behalve dan met een buurvrouw (zakenvrouw die bijna failliet is door haar vele geschooi) en hier over iedereen in de straat de baas probeert te spelen. Die zit met dezelfde gedachte als sommigen in nederland die tot over hun oren in de PL'tjes e.d zitten en zich tot een hogere kaste rekenen. Als ik daar ruzie mee heb brengt dat tenminste een beetje leven in de brouwerij hier omdat ik hier als enige in de straat mijn kop niet hou voor dat rotte viswijf. (zeer on-nederlands van me !) Verder nog 1 maal een getrouwde buurman(????) met een roze korte broek aan die een valse hond heeft en die mij wilde commanderen dat ik niet met mijn bouvier over straat mocht lopen op zijn nummer gezet. Ik had nog geluk dat ik geen klap kreeg met zijn schoudertasssssssssss ! Fantaseer daar eens zo'n typisch handgebaartje bij en het zaakje is compleet !

Dit alles kwam dan omdat dat valse rotbeest mijn bouvier aanviel waarna ik hem een enorme knal met een dikwandig met betonijzer verzwaard PVC pijpje op zijn kop gaf (klonk hol net als bij zijn baasje/bazinnetje waarschijnlijk !) dat ik speciaal voor dat doel bij me had. Omdat dat PVC pijpje in stukken lag door die klap en vervangen moest worden heb ik nu een 10mm staafje betonijzer met een handvat en een zeer scherpe punt er aan bij me om dat rotbeest op te prikken als het weer gebeurt. Hier mag je volgens de wet ook gewoon een hond die jouw of je hond aanvalt op straat afmaken vanwege Rabies gevaar. Als hij/zij me nu aan ziet komen gaat hij/zij naar binnen of draait zich om. En met de rest van de bevolking zijn er nooit geen problemen omdat ik gewoon mijn eigen leven leid en me niet bemoei met anderen.

Enige afstand houden is hier wel geboden en daar bedoel ik enkel mee dat je van je huis geen zoete inval moet maken en zeker geen drinksessies moet geven voor iedereen die wil komen. Iedereen moet ook duidelijk weten dat er een hek of poort is die door jou geopend moet worden om ze binnen te laten. Er is namelijk een heel klein crimineel deel van de bevolking die normaal nuchter bijzonder vriendelijk zijn en die onder flinke invloed van drank en/of drugs iemand voor P100 de keel al opensnijden met zo'n filipijns kapmes. Als zo iemand bij je binnenkomt als metgezel van een goeie bekende of familie van je en ze zien al je luxe, zou het gevaar kunnen opleveren als ze aan de drank en/of drugs zitten. Nu is de kans dat zoiets zou gebeuren bijzonder klein, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

S'avonds op het nieuws en met de filipijnse versie van "Opsporing Verzocht" met al opgeloste zaken zien we genoeg van zulke gevallen die normaal meer op afgelegen plaatsen op het platteland dan in de stad voorkomen. Er was zelfs een geval te zien waar 3 zeer jonge kinderen ook meteen maar de keel opengesneden werd en in de rivier gedumpt werden omdat die getuige waren dat hun moeder diezelfde behandeling had gekregen om haar een paar duizend pesos af te pakken. Dit was ook weer onder invloed van drank en/of drugs wat bijna altijd het geval is bij zulke extreme gevallen. Drank en drugs en ook gokken blijven de belangrijkste oorzaak van veel criminaliteit hier.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopBloed

Misschien vind je dit een vreemd onderwerp om hier te zetten, maar omdat het van levensbelang is, toch even iets belangrijks wat iemand die hier wil gaan wonen en niet weet toch behoort te weten. Normaal hebben alle Filipino's (Aziaten) namelijk positief bloed en als iemand hier dringend negatief bloed nodig heeft, dan moet men in Cebu via het bloeduitwisselingsmeldpunt voor buitenlanders wat via een duitse vrouw hier loopt er aan zien te komen of via een noodoproep op de radio/televisie of zoiets. Dit meldpunt geeft ook enkel maar telefoonnummers door als het voor buitenlanders of 1ste graads familie er van is, niet voor andere filipino's. Nu zullen sommige dat meteen discriminatie of apartheid vinden, maar lees eerst eens de reden daartoe eer er in Den Haag kamervragen over gesteld gaan worden door groenlinks : Dit komt dan door de enorm gemakzuchtige houding van een deel van de bevolking hier. Toen het ook nog voor Filipino's was, is het naar ik hoorde zeggen van een donor zelf zeer regelmatig voorgekomen dat toen hij of een andere buitenlander naar een ziekenhuis ging om bloed te geven aan een filipino, de hele familie er van waar ongetwijfeld enkele mogelijke donoren met dezelfde bloedgroep tussen zaten, ook aanwezig was en er allemaal ronduit gezegd gewoon te besodemieterd voor waren om zelf bloed te geven en het aan een "witte " overlieten.
Vandaar dat dit meldpunt nu enkel voor buitenlanders geld !

Intussen is dit meldpunt opgegeven en kunnen alle donors via een filipijnse donorinstituut bloed geven, Alle ziekenhuizen zouden in kontakt staan met dit donorinstituut is me verteld. Buitenlanders met negatief bloed die bloed nodig hebben doen nog vaak een oproep via de media (radio en internet etc.) voor donors. Ook een bezoek aan bars of andere plaatsen waar veel buitenlanders komen kan soms snel enkele donors opleveren.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopDrugs

Drugs is 1 van de grootste problemen hier in de Filipijnen zoals overal uit alle anecdotes op deze pagina wel blijkt. Heeft een verslaafde geen geld voor echte drugs zoals shabu, dan schakelen ze over op zogenaamde "Rugby" wat hier de naam is van kontaktlijm. Dat er daarom velen met een hersenbeschadiging rondlopen is duidelijk zichtbaar op straat waar je ze soms ziet voortbewegen (lopen kun je het niet meer noemen) en af en toe zien ze eens iets liggen op straat en staan er enkele minuten onbeweeglijk naar te kijken en sloffen dan weer verder. Ook hele verhalen afsteken op straat of gewoon tegen zichzelf lopen praten gebeurt vaak. Laatst zat ik achter (of voor) mijn computer en hoorde ik iemand aan de andere kant van mijn bungalow met een luide stem een speech geven vanaf een balkon aan de andere kant van de muur die om onze buurt staat. Toen hij al een halfuur bezig was ging ik eens naar buiten kijken wat er loos was en daar heb ik dan de volgende 2 foto's van gemaakt :

Op zich zeggen deze foto's die ik van 150 meter afstand genomen heb niks, maar de speech die deze persoon weggaf heeft 1.5 uur geduurd en ik kon niet helemaal begrijpen waar het over ging, maar ik hoorde van een ander dat de plaat bleef hangen en het hoofdzakelijk ging over het feit dat hij geen shabu gebruikte maar enkel aan de rugby snoof. De manier waarop hij die speech met luide stem gaf was links en recht vooruit en rechts van hem kijkend of er 20.000 man stond te luisteren terwijl het daar een stukje open terrein is waar niemand was. Zulke taferelen kun je hier tegenkomen door lijmsnuivers.

Intussen heeft hij al meerdere malen zo'n langdurige speech zonder toeschouwers weggegeven. Tijdens 1 er van heeft hij zichzelf al uitgeroepen tot oppergod en heerst hij volgens eigen zeggen over alle Goden die er al bestaan en die aanbeden worden door alle geloven op aarde. Nu enkel afwachten of hij genoeg volgelingen gaat vinden die een Rolls-Royce gaan betalen voor hem.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopKennissenkring

Dit heeft weinig te maken met het feit dat je hier woont, maar meer met het feit dat je wel eens enkele kennissen zou kunnen verliezen als je vroeg stopt met werken en vertrekt uit nederland. Zelfs degene waar je al jaren mee omgaat kunnen het contact met je verbreken en gewoon geen mails of post meer beantwoorden als je hier al woont. Het begint soms al zodra je plannen maakt om te stoppen met werken en hier te komen wonen en je er over praat met ze. Als het een stelletje betreft heb je wel eens kans dat ze dan even naar elkaar kijken en hun gezicht helemaal betrekt. En dat je daarna in het vervolg zelf naar ze moet bellen omdat zij het niet meer zullen doen. Ook na een tijdje commentaar op een twijfelachtige manier in de trent van : "Denk je echt dat je genoeg geld hebt om het vol te houden tot aan je pensioen ?" en als je daar vol overtuigd "Ja, dat denk ik wel !" op antwoord, ze ineens even stil worden. Dit komt dan gewoon door het feit dat je iets van plan bent wat je gewoon niet kunt maken in nederland, je moet daar wel netjes in het gelid blijven lopen ! Het maximale wat daar min of meer geaccepteerd is, is dat je zegt :"Ik heb een lijfrentepolis afgesloten van FL 50 per maand, ik zie het wel zitten om een paar jaar eerder te stoppen met werken, hihihihihihihi".

Ik krijg geregeld een mail van iemand die ook plannen heeft om vroeg te stoppen met werken en hier in de Filipijnen te komen wonen en die ik er op gewezen heb en later lees ik dan in een mail van hem dat hij het inderdaad al begint te merken als hij zijn mond opendoet over zijn toekomstplannen. Waarom is dat nou ? Gewoon omdat dat personen zijn die of tot over hun oren in de PL'tjes, OTOfinancieringen en gemakkelijke Wehkamp, Neckermann en Otto termijnen zitten en niet 1 Euro spaargeld hebben of omdat ze zulke plannen ook hebben/hadden en het niet kunnen/konden verwezenlijken. Zodoende begint bij het horen van zulke plannen een akelige en in nederland ontzettend veel voorkomende karaktertrek genaamd "jaloezie" op te spelen.

Dat komt dan waarschijnlijk omdat je daar met 16 miljoen mensen op een postzegel woont en men elkaar graag wil overtreffen met aankopen doen, als het effe kan alles met de bank zijn geld. Ik ben er ook al eens op gewezen door iemand die al ruim 20 jaar in Canada woont dat de nederlanders daar als enige van oorsprong andere nationaliteit elkaar zo in de gaten houden en elke aankoop van een ander zoals een nieuwe auto met de rest van de nederlandse gemeenschap eens uitgebreid besproken moet worden. Hij vermijd dan zelf ook alle contact met (ex)nederlanders.

Ik heb nu diverse contacten niet meer, de een reageerde helemaal niet zodra we ons adres doorgaven hier en de ander reageerde heel kort, schijnbaar met pijn en hoor je ineens totaal niks meer van. Het is ook mogelijk dat ze het zo druk hebben met werken en belasting betalen dat ze geen tijd hebben om te antwoorden natuurlijk. Mijn persoonlijke mening bij dit alles is dat jaloezie (wat mijzelf geheel onbekend is) als dat inderdaad de oorzaak is bij sommige personen niet enkel een ziekelijk iets is, maar dat personen die vinden dat je te ver gegaan bent door op jongere leeftijd al te stoppen met werken en daar zo op reageren nog behoorlijk dom zijn ook. Ze verliezen er meteen een vakantieadres bij in een tropisch paradijs waar ze enkel maar een ticket en wat zakgeld voor nodig zouden hebben om te kunnen genieten en geen hotelkosten kwijt zouden zijn.

Los van dit alles vind ik zelf dat iemand die zulke plannen heeft en op een dag de grote stap maakt omdat hij het aandurft, zelfs al zou hij na slechts 1 jaar hier te zitten (omdat hij mijn adviezen niet gelezen heeft) al terugkeren naar nederland al meer voor elkaar gekregen heeft dan de meeste anderen ooit zullen kunnen. De meesten in nederland kunnen nog niet 1 maand van hun eigen geld leven omdat ze volgens mij niet eens meer weten wat een spaarrekening is waar je rente op krijgt. De amerikaanse manier van leven is er tegenwoordig meer ingeburgerd.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopHond meenemen

Hier iets over het meenemen van een hond naar de Filipijnen. Ik ben niet van het soort dat volgens de laatste nieuwe populaire televisieserie of film met een hond er in zoals vroeger een Schotse Collie en de laatste jaren een Dalmatier, dat ras dan ook ineens moet hebben en de al aanwezige hond naar het asiel brengt of ergens aan een boom vastbind. Ik ga er van uit dat als je een hond in huis haalt je die gewoon moet verzorgen tot aan zijn einde. Om een hond mee naar de tropen te nemen is echter iets anders vanwege het klimaatsverschil en ik heb zo hier en daar eens geinformeerd of iemand interesse had om voor mijn intussen al 8 jaar oude Bouvier te zorgen. Voorwaarde was voor mij wel dat ze een flinke tuin hadden omdat dat beest bij mij in mijn tuintje ook 7.5 jaar op eerst 1 hectare en later een halve hectare achter de konijnen en fazanten aan kon zitten. Ik kon helaas geen geschikte plaats vinden en naar het asiel brengen of af laten maken doe ik niet, toen moest hij dus mee naar de tropen.

Aan te bevelen is om daar informatie over aan te vragen bij de Filipijnse ambassade omdat er enkele papieren voor ingevuld moeten worden en er een invoervergunning vereist is. Daar ging dan een onderzoek aan vooraf bij de dierenarts, een injectie tegen hondsdolheid en een verklaring dat het beest uit een gebied komt waar geen besmettelijke ziektes zoals mond en klauwzeer uitgebroken is op het moment van vertrek. Het belangrijkste is echter dat je doorgeeft bij het aanschaffen van een ticket dat er ook een hond als bagage meemoet in hetzelfde vliegtuig. Dat is namelijk niet in elk type vliegtuig mogelijk omdat er een geventileerde bagageruimte moet zijn waar dieren in een speciale zelfgekochte plastic transportkooi geplaatst kunnen worden. Ook overstappen in Singapore vereist dan weer een geschikt type vliegtuig.

In elk geval kan het gebeuren dat je dan gaat vertrekken en er een ander type vliegtuig ingezet is dan gepland en de hond achteraan moet komen in een ander vliegtuig, bij mij gelukkig niet. De prijs van een ticket voor je hond kun je van verschrikken, dat word namelijk per aantal liters inhoud wat de kooi in beslag neemt berekend en niet per kilo. Voor mij kostte het evenveel als 2 enkele tickets voor onszelf, kooi niet meegerekend. Iets van FL 2500, precies weet ik het meer. Hij arriveerde dus op hetzelfde moment in Cebu als wij. Na wat papierwerk bij de douane kon hij dus meteen mee. In eerste instantie kon het s'avonds niet meer en wilden ze dat ik de volgende morgen terug kwam om hem op te halen waar ik dus helemaal geen zin in had omdat het beest dan intussen al in diverse personen hun endeldarm zou kunnen zitten. Na wat aandringen lukte het toch s'avonds nog om alles rond te krijgen.

Er zijn gevallen bekend van geimporteerde honden die het na enkele maanden al opgaven vanwege de tropenhitte. Mijn Bouvier had in het begin ook last van kortademigheid en ik plaatste dan ook een ventilator bij hem om hem wat af te koelen als het te warm was. Tevens word hij om de paar maanden kaalgeschoren. 1 keer was ik bang dat hij het zou begeven en dat was toen hij ineens stond te trillen en hoge koorts had wat ik nog nooit gezien had. Direkt gebeld naar een dierenarts en die adviseerde om hem zo vlug mogelijk plat te leggen en met ijs te bedekken om hem af te koelen. Dat dus gedaan en dan heeft hij zo 2 uur gelegen waarbij hij te zwak was om op te staan en na 2 uur springt hij ineens overeind of er niks aan de hand is en is het over. Dit is in totaal 3 of 4 keer gebeurt. De dierenarts vertelde later dat als we er niet snel bij geweest waren, hij het niet overleeft had.

Het is dus aan te raden om als je een goede plek kunt vinden voor je hond waar je zeker van bent dat hij er goed verzorgd word, hem daar achter te laten. Het risico dat het beest niet tegen de tropenhitte kan is gewoon te groot.

Intussen is onze Bouvier bijna 12 jaar oud d.m.v 3 spuitjes aan zijn einde gekomen. Hij was helemaal op, maar we zijn blij dat hij het hier nog 4 jaar volgehouden heeft bij ons. De situatie verslechterde enorm de laatste 2 dagen. Kon (bijna) niet meer ademhalen als hij lag, dus moest hij blijven staan daarvoor. Blijven staan kon ook niet meer omdat zijn poten begonnen op te zwellen. Toen hij dus omver viel en niet meer overeind kon komen wist ik intussen genoeg. Direct in de auto, naar de dierenarts en hij had maar enkele uren meer te leven omdat hij helemaal op was. Op zo'n moment is de keuze niet moeilijk natuurlijk.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopKantoorsnelheid

Wat betreft de snelheid waarop je in de Filipijnen iets op een kantoor van een bank of een overheidsinstelling of welk kantoor dan ook iets voor elkaar hebt, heerst over het algemeen in het westen al de juiste denkwijze. Je kunt bv in nederland ergens binnenstappen en iets doorgeven wat in de computer word gezet en het is voor elkaar. Of je belt gewoon even op en het word ook ingevoerd in de computer en het is ook opgelost. Wat dat laatste betreft, dat werkt hier helemaal niet, je moet er echt zelf heen gaan om iets voor elkaar te krijgen. Als je opbelt word je steeds doorverbonden en elke keer opnieuw je verhaal vertellen en weer doorverbonden en als je iets voor elkaar krijgt via de telefoon is het een zeldzaamheid. Als je ergens heengaat, zul je al snel merken dat men hier nog steeds heel vaak met een dubbele boekhouding werkt, dat wil dus zeggen dat alles op document ingetypt moet worden en tevens in de computer ingevoerd word. Of dat nou is als overgang om volledig over te stappen op de computer of om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden weet ik niet, ik vermoed het laatste. Bij buitenlandse bedrijven die hier een kantoor openen dat een buitenlandse manager heeft werkt alles wel via de computer.

Ga je bv een zaak opstarten, dan moet je als 1 van de eerste dingen een bedrijfsnaam aanvragen en je moet er een stuk of 3-4-5 invullen en afwachten welke beschikbaar is. Er staan overal computers, maar die aanvraag moet met de post naar Manilla en terug en 1.5 tot 2 weken later kun je terugkomen om te informeren welke naam beschikbaar is. Niemand is nog op de gedachte gekomen om alle computers met elkaar te verbinden zodat de hele procedure binnen enkele minuten afgerond is. Er is ook geen one-stop informatiedesk waar uitgelegd word wat de procedure is om een eigen zaak op te starten. Je moet gewoon de eerste stap zetten en afwachten wat de volgende is zodra de eerste afgerond is. Je kunt beter gewoon eens informeren bij iemand die net een zaak heeft opgestart om te weten hoe het werkt, op een kantoor kom je niet veel verder als je wat vraagt.

Wat ook de oorzaak zou kunnen zijn dat alles zo slecht georganiseerd is op kantoren hier is dat als iemand promotie maakt en aangesteld word als floormanager of manager van een kantoor, ik de indruk krijg dat het enige wat ze doen is wachten op de volgende promotie of tot ze met pensioen gaan. Elke vorm van controle van hogerop of alles op kantoor efficient en zo snel mogelijk met zo weinig mogelijk mensen verloopt lijkt hier niet te bestaan, zolang het hele zaakje niet compleet vastloopt gaat het gewoon op dezelfde manier verder. Ook gebeurt het vaak dat iemand niet aanwezig is als je voor een handtekening langs komt, dan word je gewoon verteld dat je de volgende dag terug moet komen. Ik hoorde dus van een andere buitenlander dat je gewoon moet eisen dat de persoon die boven die afwezige staat dan de handtekening moet zetten omdat die er toe gemachtigd is. En dan gewoon weigeren om zonder handtekening te vertrekken.

Dan heb ik het nog niet gehad over de mogelijkheid dat ze soms een extraatje willen om alles te versnellen, dat schijnt hier ook voor te komen.

Zo moest ik eens op een kantoor zijn om wat rond te krijgen, een hele stapel papieren en naar nr 1 om een handtekening, daarna naar de eerste verdieping bij een ander om een handtekening, weer terug naar beneden bij een ander, weer terug naar boven naar dezelfde persoon voor de volgende handtekening, weer terug naar beneden bij een ander, enz enz. Van de 15 personen die er achter een buro zaten, zaten er enkele de krant te lezen en enkele andere lagen te snurken, tot iemand riep dat de hoogste in rang er aan kwam, plotseling was iedereen druk bezig totdat die persoon weer vertrokken was en ze weer tot hetzelfde tempo terugkeerden.
Wat je nooit en te nimmer mag doen hier is een grote mond openzetten als je snel iets voor elkaar wilt krijgen dat door de enorm omslachtige manier van werken enorm lang duurt. Hoe groter de mond die je openzet, hoe meer ze tegenwerken en hoe langer het duurt. Altijd vriendelijk blijven, is wel eens moeilijk soms, maar het is de beste manier.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Top1 & 2 november

Pardo begraafplaats-Cebu City-1 November-2001

Hier iets over de Aller Heiligen (1 November) viering in de Filipijnen. Zoals iedereen die hier op 1 november wel eens geweest is wel zal weten, is vanaf de dag er voor het hele leven hier al in het teken daar van. Alle arbeiders die van ver komen gaan een dag eerder al naar huis om in hun woonplaats het kerkhof te kunnen bezoeken. Vele bouwwerken liggen dan ook helemaal stil tot het weekend er op. daar valt met geen enkele CAO of maatregel iets aan te veranderen, de bevolking is hier niet bang van de regering. Wat je ziet op 1 en ook op 2 november is dat het enorm druk is op alle begraafplaatsen en er overal kaarsen en/of verlichting en bloemen geplaatst worden bij de graven die zich normaal 4 of 5 hoog in (gehuurde) betonnen kokers bevinden zoals op boven en onderstaande foto te zien is. Daar worden na 5 jaar om plaats te maken voor de volgende, de botten van de overledenen uit verwijderd en in een plastic zak gedaan die dan weer in een aparte kortere (gekochte)betonnen koker (ook 4 of 5 hoog) geplaatst worden.

Behalve als de familie er geen geld voor over heeft, dan word die zak met botten gewoon in een grote ommuurde plaats gegooid waar je ze soms gewoon kunt zien liggen. Bijna iedereen neemt eten en drinken mee voor de hele dag en blijft daar gewoon bij het graf zitten tot vaak s'avonds laat. Ook staan er vele verkopers van snacks vlak bij de begraafplaats om iedereen van eten te voorzien. Het is die dag ook gewoon een soort van sociale ontmoetingsplaats op de begraafplaats waar men oude bekenden 1 x per jaar ontmoet en bij kan praten. Wat je ook ziet is dat de man naar zijn eigen geboorteplaats gaat en de vrouw ook naar haar eigen geboorteplaats. Gedurende de 1ste en 2de november ligt het hele normale leven hier bijna helemaal stil omdat het merendeel hier Katholiek is. Jeepneys rijden ook maar mondjesmaat in vergelijking met andere dagen.

Wat mij in het begin opviel bij zo'n begraafplaats is dat er 24 uur per dag een gewapende bewaker aanwezig is. Bij navraag bleek dat te zijn om te voorkomen dat criminelen een nieuw graf openbreken, de overledene uit zijn kist gooien en die kist ergens gaan verkopen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pardo begraafplaats-Cebu City-1 November-2001

TopBijgeloof

Zoals in de meeste landen ter wereld hebben ze hier ook allerlei bijgeloven.
*1 er van is o.a dat als ze vrijdags hun rijstcontainer waar ze in de keuken de rijst in bewaren schoonmaken, dat het ongeluk brengt. Er zijn er niet zo veel meer die daar in geloven.
*Zo is er ook het bijgeloof dat er een bepaalde soort aardappelplant genaamd "camote" is, die je moet planten als je naakt bent, draag je kleren als je die plant, dan groeit die niet. Vandaar dat ze die naakt planten, om te voorkomen dat jonge meisjes het gereedschap kunnen zien waar ze later gelukkig mee worden, planten ze die aardappelplanten s'nachts. Of dat nu tegenwoordig nog gebeurt weet ik niet, mijn schoonvader weet het nog van toen hij jong was.

*Zo werd er hier een eindje verderop een nieuwe Jollibee fastfood geopend en dat was op de 8ste van de maand. Zo kreeg ik te horen dat het komt vanuit een chinees bijgeloof hier dat een opening van een zaak op de 8ste, 18de of 28ste van de maand dient te gebeuren omdat dat geluk en goede zaken brengt. Er moet een 8 in de datum staan.
*Zo liggen hier ook eieren te koop die men "Balot" noemt. Dat is een ei waar al een embryo in zit, zeg maar half kuiken en die geeft men aan pasgetrouwde stelletjes omdat het een soort van natuurlijke Viagra zou zijn. Ook worden die gewoon tussendoor gegeten door velen. Een gasmasker is wel aan te raden door de gassen die nadien ontwikkeld worden door het eten er van. Sommigen doen het licht uit tijdens het eten er van vanwege het onsmakelijke gezicht.
*Het was hier vroeger ook vrij normaal dat jonge meisjes niet op een fiets mochten rijden, dit was vanwege het bijgeloof dat hun maagdenvlies daardoor kapot kon gaan zodat ze niet meer als maagd het huwelijk in konden gaan. Tegenwoordig zie je de jonge meisjes ook gewoon op een fietsje rijden.
*We zaten met muizen in huis en ik zeg tegen mijn vrouw dat we vergif moesten kopen er voor, krijg ik "SSSSST, de muizen kunnen ons horen !" te horen. Daar moest ik wel zo hard om lachen, ik vroeg of die muizen ook engels kunnen. Maar ze beweert dat het ongeluk brengt als je zoiets zegt als de muizen je kunnen horen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopRekeningen

Als je hier een rekening krijgt van b.v water, electriciteit, kabel tv of wat anders, heb je kans dat er nog dingen op vermeld staan die je 3 of 4 weken er voor al betaald hebt. Dit is vrij normaal hier. Soms komt er helemaal geen rekening, enkel een maand later een herinnering. Het is eigenlijk meer een uitzondering dat een rekening een keer klopt. Zoals vandaag weer een rekening van PLDT telefoon waar de ADSL connectie voor komende maand weer op vermeld staat terwijl die netjes 2 maanden vooraf opgezegd is en inderdaad ook precies op tijd afgesloten is afgelopen maand. Modem is al opgehaald, maar door de omslachtige en inefficiente manier van boekhouden word het toch weer op de nieuwe rekening vermeld. Ook staat de telefoonrekening van vorige maand er weer op vermeld terwijl die toen een dag na ontvangst al betaald is. Daarom is het hier ook ontzettend belangrijk om alle ontvangstbewijzen van reeds gedane betalingen goed te bewaren ! Je hebt ze hier heel vaak nodig om weer eens aan te tonen dat je een bedrag op een nieuwe rekening al lang betaald hebt. Je moet ook altijd om een ontvangstbewijs vragen hier voor alles, met goed vertrouwen kom je niet ver.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopFinancieel beleid

Als iemand naar de Filipijnen wil gaan verhuizen en zijn zakken al vol heeft van werken net als ik, heeft hij waarschijnlijk of een uitkering/pensioen wat achteraan komt met eventueel een gespaard bedrag er ook bij, of net als ik enkel maar een bepaald bedrag waar hij diverse keren naar gerekend heeft of het genoeg is om hier te overleven tot aan zijn pensioen eer hij de grote stap zet. Ik ga er dan ook van uit dat alle gevallen die ik al beschreven heb op deze pagina van personen die na enkele jaren terug moesten gaan werken in hun vaderland omdat hun geld hier al op was en ook iedereen die nog komen gaat, van plan was/is om het hier vol te houden tot aan zijn pensioen.

Wat er vooraf gaat aan hun vertrek is : Velen waaronder mogelijk ook familie die tot over hun oren in de PL'tjes en OTOfinancieringen en gemakkelijke Wehkamp/Neckermann/Otto termijnen zitten geven het volgende commentaar tegen elkaar : "Huh , die denkt genoeg te hebben voor de rest van zijn leven, binnen 1 of 2 jaar komt hij met hangende pootjes terug omdat zijn geld op is !!!". Let maar op !!! Dit valt dan onder het motto : "Ik heb enkel maar schuld tot over mijn oren en geen cent op de bank, dus dat is bij hem precies hetzelfde !". Dit is dus een reden te meer om te zorgen dat je financieel beleid hier klopt zodat je niet terug moet dacht ik zo. Vandaar dat ik hier nog eens een resumerende waarschuwing zal plaatsen.

Krijg je nou een uitkering achteraan gestuurd en je speelt hier voor schatrijke sinterklaas door maar geld uit te delen aan parasiterende familie/derden, dan zul je wel met je neus op de feiten gedrukt worden en de volgende maand wel op je geld passen als je zelf zonder eten gevallen mocht zijn vermoed ik. In elk geval zul je dan niet terug moeten naar je vaderland omdat er elke maand opnieuw geld komt.

Heb je nou een bepaald bedrag gespaard en denkt er genoeg aan te hebben tot aan je pensioen, dan even het volgende :
Over zakendoen hier laat ik me niet meer uit, dat moet intussen al duidelijk genoeg zijn.
Hier is het normaal dat de kinderen voor hun ouders zorgen en als die bv P5000 per maand nodig hebben om te overleven en er zijn 10 kinderen, er P500 per persoon betaald word. Komt de vrouw van de "americano"nou uit een familie die niet lui is en alle kinderen zijn naar school geweest en werken ook allemaal, dan gebeurt het over het algemeen ook zo. Komt de vrouw van de "americano" nou uit een familie die enkel maar aan feesten gedacht hebben en de kinderen hebben de school enkel aan de buitenkant gezien, dan gebeurt het over het algemeen dat ze te horen krijgt van de broers en zusters :"Jij bent met een " americano" getrouwd, dus jij betaalt alles maar !". Daar ben je dan natuurlijk zelf bij als dat ook gebeurt neem ik aan.

Ook is het hier vrij normaal dat de oudere kinderen de school betalen voor de jongste kinderen als hun ouders al op leeftijd geraken zodat die ook kans maken op een goeie toekomst. Daar is niks mis mee, ik heb ook een flink deel van de universiteit betaalt voor mijn jongste zwager die nu civil engineer is omdat mijn schoonvader invalide was geworden intussen.

Als je hier dan eenmaal woont en je stelt je niet bikkelhard op en je geeft s'avonds aan 1 familie of bekende uit medelijden geld, dan staat er de volgende morgen om 6 uur een hele rij voor je deur met hun handen open ! Hou je vast, daar komt ie : Heb je nu altijd bij de a-sociale dienst in nederland gewerkt, dan zul je in dat geval zeker geen heimwee krijgen !
Denk je dan dat je bankrekening nooit leeg geraakt en je blijft net zo lang voor Sinterklaas spelen tot het geld op is en je moet terug naar je geboorteland om weer te gaan werken, dan moet je het volgende wat er zal gebeuren heel goed in je oren knopen :
*Degene die je inderdaad snel terug verwachten, lachen zich rot als je met hangende pootjes terug komt. Het zal mogelijk de rest van je leven ook tegen je gebruikt worden zodra je je mond opendoet.
*Hier is er niemand, maar dan ook ABSOLUUT NIEMAND die ook maar 1 traantje zal laten als je terug moet omdat je geld al op is, behalve jezelf dan ! Het enige wat degene die jouw geld opgegeten, verzopen, verrookt en vergokt hebben tegen elkaar zullen zeggen als jij weer met een overall aan loopt is :"Jammer dat ze weg is met haar americano, dat was toch zo'n gemakkelijk adres om even geld te gaan halen !".
Er gaat hier een dusdanige magneetwerking naar parasieten uit enkel vanwege het feit dat je een wit vel hebt, dat je beter gewaarschuwd bent er voor !

Over de snelheid waarmee zulke parasieten hier een goedgelovige buitenlander helemaal kaalplukken als ze de kans krijgen tenminste even het volgende : Heb je wel eens een natuurdocumentaire gezien waarbij een wild varken of zo in de rivier aangevallen word en tot op het bot word kaalgevreten door een school piranha's ? Zo snel dus als ze de kans krijgen !
Nu moet het toch duidelijk zijn dacht ik.

Hoe kun je je nu verweren tegen aanvallen van parasieten ?

Iedereen die hier komt wonen en zich tussen het gewone volk begeeft, krijgt gegarandeerd te maken met parasieten die willen assisteren om zijn bankrekening leeg te maken. Ondanks dat het vriendelijk aangeboden is, zijn de meesten er niet van gediend denk ik. Als dus iemand beweert na enkele jaren hier te wonen dat het hem nog nooit overkomen is dat hij benaderd is, liegt hij, vrij simpel ! Enkel als je direkt bij aankomst hier uit het vliegtuig direct in een auto stapt, een gebouw binnen gaat, de deur op slot draait en niemand binnenlaat en nooit naar buiten gaat kun je er aan ontkomen. Zelfs dan kunnen ze nog op de deur kloppen.

Ik zal hier even 3 methodes om parasieten af te weren plaatsen :
*Je kunt een smoes verzinnen en zeggen dat je geen geld (bij je) hebt, dit geloven ze niet en komt over als een teken van zwakte en volgende pogingen zullen zeker volgen net zo lang tot je een keer toegeeft en ze je "financiele hulp" direkt om kunnen zetten in drank, sigaretten en gokken.
*Je kunt ook de waarheid zeggen en dat is dat je maar net genoeg geld hebt om zelf rond te komen omdat je in je eigen land ook hard moet werken om rond te kunnen komen. Dit geloven ze niet omdat je een wit vel hebt en dus automatisch schatrijk bent, volgende pogingen zullen dus waarschijnlijk ook volgen.
*Je kunt het ook gewoon net als ik zodanig aanpakken dat ze nooit meer terug komen en overal rondbazuinen dat je "gierig" bent zodat je er in 1 keer van verlost bent. Daar moet je wel stevig voor in je schoenen staan en zeker de wereld niet door een Leninbril bekijken. Dat laatste had ik toch al geen last van. Werkt als volgt : Gewoon direct zeggen dat ze zelf maar gaan werken omdat ze ook 2 handen en voeten gekregen hebben daarvoor. Is het dan nog niet over, dan zeg je gewoon dat ze luie varkens (Tapulan baboy) zijn en beter zelf eens gaan werken.

Is het zelfs dan nog niet over, dan moet je overschakelen op de methode die personen uit het land van Uncle Sam hier veelvuldig hanteren, en ik moet toegeven dat die nog het beste en snelste werkt. Dat is gewoon grove termen als "Fuck you !" en "Go to hell !" etc hanteren als ze na een tijdje nog niet stoppen met bedelen. Hoewel die laatste opmerkingen zeer zeker niet tot mijn dagelijkse taalgebruik behoren, is het gewoon de enige manier om in 1 keer tot ze door te laten dringen dat ze beter hun poging staken. Ze komen ook nooit meer terug daarna om het weer te proberen.
Ik heb het zelf nog niet nodig gehad die grove termen omdat eerder genoemde opmerkingen al werkten, maar als het nodig mocht zijn zal ik het zeker niet laten.

Denk niet dat de filipino's die wel werken je daarom niet mogen, ze doen het namelijk zelf precies eender, enkel in hun eigen taal dan. Je past je dus gewoon aan hier met deze methode, meer niet.

En als het dan gelukt is om ze voorgoed af te weren en je ook nooit trapt in zakenplannen die "absoluut niet kunnen mislukken", kunnen je toekomstplannen om een X aantal jaren hier rond te kunnen komen van je spaargeld verwezenlijkt worden, anders niet.

Even wat uitleg over wat er kan gebeuren.
Het gebeurt heel vaak dat filipina's die hier met buitenlandse echtgenoot komen wonen benaderd worden door familie om hun "geld te lenen" wat nooit terug betaald zal worden en dat moet niet perse 1ste graads zijn, kan ook 2de en 3de en 4de graads familie zijn. Ik durf eigenlijk wel met enige zekerheid te zeggen dat 100% van de buitenlanders die hier komt wonen met hun filipijnse vrouw benaderd zullen worden, enkel geven niet alle filipina's dat of bepaalde detaills door aan hun echtgenoot uit schaamte voor hun Xte graad familie.

Ik weet nu geval van filipina hier met haar buitenlandse echtgenoot waarbij zij 4 x in dezelfde week waarvan 3 x op dezelfde dag door (ex) schoonfamilie van haar gevraagd is om hun "P100.000 te lenen" met het nodige commentaar er achteraan omdat ze het niet gaf. P400.000 dus in totaal, of het op je rug groeit.

Wat er gebeurt als je er in trapt zal ik je vertellen, ten eerste of het nu een lening is of een gift voor noodhulp, reken er niet op dat je het ooit terugziet dat geld. Soms wil men wel eens een lening terugbetalen, in dat geval zijn die personen wel fatsoen bijgebracht door hun ouders wat er nog al s aan mankeert. Geef je iemand hulp in een noodgeval of bv om ze te helpen een zaakje op te starten en ze verzuipen, verroken en vergokken het, daarna nooit meer 1 peso geven, ze hebben zichzelf dan als onbetrouwbare leugenaars bestempeld omdat ze dat ook zijn. Maakt niet uit waar het voor bedoeld is, al overleven ze een ziekte niet omdat jij de operatie weigert te betalen, gewoon bikkelhard wezen, zijn zij ook. Geef je een 2de keer wel geld voor welke smoes of reden dan ook, dan word automatisch jouw bankrekening door deze parasieten als hun eigendom beschouwd en ben jij enkel een marionet die maar gewoon geld te geven heeft als ze er om vragen, zo simpel zien zulke personen dat.

Stop je dan ineens met geld te geven omdat je er teveel ingetrapt ben kan je het volgende verwachten wat hele nare gevolgen kan hebben voor jouw en je relatie tot je filipijnse vrouw en ook tot je verblijf in de Phils.
Om te beginnen word meestal de filipina benaderd door een persoon die "geld wil lenen" en niet de buitenlandse echtgenoot, zij krijgt dus alles te verwerken en afhankelijk wat ze wel of niet uit schaamte voor zulk gedrag door geeft aan jou weet je er ook iets van af. Word er ineens na diverse malen geld gegeven te hebben het geweigerd omdat dan (pas) duidelijk geworden is dat ze enkel maar parasiteren op jouw geld, dan word de filipina diep onder de gordel aangevallen vanuit haar cultuur en dat gebeurt op momenten dat jij er niet bij bent omdat ze haar willen bewerken om toch maar overstag te gaan en geld te geven. Bij jou proberen ze het nooit omdat je vanuit je westerse cultuur ze gewoon recht in hun gezicht durft te zeggen dat ze zelf ook maar moeten gaan werken net als een ander, filipina's durven dat meestal niet.

Opmerkingen als de volgende kan je filipijnse vrouw dan verwachten :
*Wat ben jij voor een filipina, je bent zelf schatrijk en je verrekt het om je familie in nood te helpen ???
* Moet je familie maar verhongeren terwijl jij een luxe leven leid hier ???
*Wat ben jij een egoist, je denkt enkel maar aan jezelf !!!
* Als je zo doorgaat met je egoistische gedrag kom je zeker in de hel terecht !!!
* Je hebt toch een dollar/euro inkomen, dan kan je ons dat makkelijk lenen/geven met zo'n koers !!!
*Wat voor een gierige vent ben jij getrouwd !!
* Ik snap niet dat je het bij zo'n egoistische gierige vent uit kan houden !!!
*Enz

En jij als echtgenoot merkt normaal gesproken totaal niks er van omdat zulke parasieten die zo je vrouw beledigen en kwetsen om toch maar geld los te krijgen, gewoon tegen jouw blijven glimlachen, acteren kunnen ze enorm goed, lijken wel sociale dienst clientele in NL om eerlijk te zijn.

Op ons westerlingen zouden zulke commentaren enkel maar lachwekkend zijn, maar bij filipina's komt dit zeer beledigend en zeer kwetsend over vanuit de filipijnse cultuur en het katholieke geloof er bij gezien waarbij de familie elkaar (soms naar de kloten) moet helpen. De filipina trekt zich dat heel erg aan en kropt dat allemaal op en afhankelijk van het aantal familieleden dat zo probeert om geld los te krijgen en haar zo kwetst, kan ze wel eens doorslaan.
Als men haar op dat moment nog eens extra bewerkt, heb je kans dat ze zich tegen jouw gaat keren i.p.v. realistisch te blijven en zulke parasieten te laten verrekken. Een echtscheiding kan het geval zijn op aanraden van de personen die op je geld uit zijn.

Er is ons nu 1 geval bekend waarbij een flipina zelfs met de dood bedreigd is door een schoonzuster omdat ze weigerde om (nog meer) geld te geven zodat ze lekker op haar luie reet kon blijven zitten, zo ver gaan ze ! Heeft die filipina eerder geld gegeven om een sari sari store te openen, dat is opgefeest, later woonden ze zelf in de Phils en runden die store met succes. Krijgt de broer van die filipina een hersenbloeding, hebben ze alle ziekenhuiskosten en medicijnen ook nog betaald en dan eisen ze als dank om zijn leven te redden ook nog een levenslange uitkering daarna op straffe van de dood bij weigering , omdat die personen "toch genoeg hebben". Filipina en buitenlandse echtgenoot hebben al hun spullen uit de zaak en hun zeer jonge auto op 2 weken tijd verkocht en zijn halsoverkop gevlucht naar land van herkomst omdat filipina doodsbang was.

Dit kan je enkel maar voorkomen door elke 2de poging om geld los te krijgen met "NEE" te beantwoorden als ze het de eerste keer zelf verziekt hebben. Ook elke eerste poging met "NEE" beantwoorden voorkomt een 2de poging. Ieder, ongeacht huidskleur of nationaliteit heeft 4 klauwen gekregen van zijn/haar ouders, te weten 2 handen en 2 voeten, en er is niemand die ze tegenhoud om die te gebruiken om er geld mee te verdienen, zo simpel zie ik het. Ik heb er ook voor moeten werken, laat een ander dat ook maar doen !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopMuziek

Overal zie je hier tijdens barangay feesten of andere optochten/processies van die muziekbandjes lopen. Je hoort die bandjes ook overal oefenen en men kan ze inhuren voor elke gelegenheid. Ik ben zelf geen persoon die speciaal naar een barangayfeest toe gaat, het lijkt allemaal op mekaar voor mij. Maar die muziek is iets wat toch mooi is om te horen, met weinig financiele middelen zo'n band kunnen laten draaien met zulke goeie muziek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopGemakzucht

Dat iedereen inclusief westerlingen door de tropenhitte iets gemakzuchtiger worden is wel duidelijk, zelfs een workoholic als ik die zichzelf opjaagde en normaal 15 uur per dag werkte in NL en soms 2 dagen aan 1 stuk zonder te slapen en op 40 jarige leeftijd volgens anderen nog tekeer ging of ik nog maar 20 was, word hier gemakkelijker in alles. Zo kan ik nu een werkje van een uur waar geen haast bij is makkelijk een maand laten liggen terwijl ik dat vroeger even tussendoor deed. Iedereen kalmeert hier wel door de hitte en zal niks meer doen dan nodig is.

Er zijn soms echter zaken die gewoon niet uitgesteld kunnen worden door de dure/negatieve gevolgen er van als je dat wel doet. Ik zal hier een overduidelijk voorbeeld van geven uit de 2de graads familie van mijn vrouw. Haar grootouders hadden ruim 1 hectare grond op de San Carlos berg in Cebu City hier met een prachtig uitzicht over Cebu en de havens en de oceaan, kun je je een mooiere plaats om te wonen voorstellen ? Ik niet ! Er liep zelfs nog een riviertje over die grond ook. Na het overlijden van haar grootouders, had mijn schoonmoeder de title van dat land in haar bezit omdat ze die van haar vader gekregen had omdat zij de enige was die het zeker niet voor een happekrats zou verkopen en in drank en sigaretten en gokken zou omzetten. De oudste broer er van, werd echter door zijn broers en zusters belast met het overschrijven van het bezit op naam van de 8 kinderen wat volgens de wet binnen 1 jaar na overlijden van de eigenaar dient te gebeuren wat hem ook bekend was.

Met de title werd hij niet vertrouwd door zijn eigen vader omdat hij in het verleden al enkele malen naar het gemeentehuis gestuurd was met geld om de onroerend goed belasting te betalen wat hij dan gedeeltelijk of compleet verzopen, verrookt en vergokt had. Sindsdien deed mijn vrouw dat altijd voor haar grootvader vanaf haar 15de of 16 jaar. Omdat hij nu voor alles over te laten schrijven wat maar een formaliteit is, helemaal naar het gemeentehuis moest, deed hij dat maar niet, was te veel werk. Ook even een paar honderd meter lopen naar mijn schoonmoeder om het daar even te vragen om het te doen was teveel werk. Dus iedereen dacht dat hij dat al lang gedaan had en er werd niet over gepraat verder. Tot het moment enkele jaren later dat enkele kleinkinderen gaan trouwen en vragen aan hun ouders of alles al opgedeeld is intussen zodat zij al een stuk grond hebben waar ze enkel maar een huisje op moeten zetten.

Dus gaat men naar die broer en horen ze dat hij helemaal niks gedaan heeft er aan. Dus gaan ze zelf naar het gemeentehuis en krijgen te horen dat er een boete op zit omdat het niet binnen de daartoe gestelde termijn gedaan is. Door de waarde van die grond is de boete iets van een half miljoen peso wat natuurlijk nooit door heel de familie opgebracht kan worden omdat de meesten alles verzuipen, verroken en vergokken. Dus is er maar 1 mogelijkheid om het op te lossen en dat is dat die grond verkocht word. Dat was dus een aardig bericht voor al die kleinkinderen die er op rekenden dat ze op een stukje grond van Opa konden gaan wonen. Toen ik de eerste keer in Cebu kwam, lag dat al te koop. Toen mijn vrouw al in NL woonde bij mij is het eindelijk verkocht.

Ik heb dus wel eens gevraagd of het niet mogelijk was dat ik dat halfmiljoen betaalde en dan gewoon een groter stuk van die grond eiste wat ik normaal zou vinden omdat de rest niks betaalde. Dat kon dus niet omdat ze daar absoluut niet mee akkoord zouden gaan, ik mocht dat wel betalen en dan zou het gewoon in gelijke stukken verdeeld moeten worden. Daar trap ik natuurlijk nooit in, een goeie honderd meter grond voor een halfmiljoen peso voor mezelf en de rest van de 2de graadsfamilie waarvan de meeste enkel aan zuipen, roken en gokken denken alles voor niks. Dus is het verkocht later.

Had die oom nu gewoon gedaan wat hij beloofd had te doen, hadden alle kinderen en kleinkinderen (vele) daar een stuk grond gratis gekregen en moest men enkel maar een huis bouwen met een prachtig uitzicht over Cebu en de oceaan. Zover gaat die gemakzucht hier bij sommigen dat ze het zover laten komen en mocht je denken dat ie er spijt van heeft ? Absoluut niet, hij maakt zich nergens druk om. Waar zou hij trouwens spijt van moeten hebben ? Hij heeft toch helemaal niks gedaan.

Mocht je misschien denken dat hij het verzaakte omdat hij het zelf niet nodig heeft, dan heb je het helemaal mis. Hij huurt al sinds hij getrouwd is een stukje grond waar hij een houten krot op gezet heeft waar hij al die tijd in woont.

Dan was er nog een poging van een andere oom (zwarte schaap van de familie) die een "koper" die ook "advocaat" was had gevonden en als laatste bij mijn schoonmoeder aanklopte om het koopcontract te tekenen zodat het verkocht was en zij de title af kon geven. Ze leest dus dat koopcontract en het ziet er goed uit en ze pakt een pen om als laatste van de 8 haar handtekening te zetten. Komt toevallig net mijn zwager binnen die voor advocaat geleerd heeft en die vraagt meteen wat ze aan het doen is. Dus ze legt de pen neer en geeft dat koopcontract aan hem om het te lezen.

Bleken er kleine lettertjes in te staan en als ze als laatste getekend had en die "koper" had dat koopcontract in zijn handen gekregen, hadden ze die grond gratis weggegeven. Hij vraagt die zogenaamde advocaat iets en hoort meteen dat hij liegt dat hij advocaat is, en meteen geeft hij ze een waarschuwing dat als ze niet meteen oprotten, hij ze laat oppakken wegens oplichting en scheurt dat koopcontract voor hun gezicht in stukken. Woest was die oom, zijn plannetje om zijn eigen familie op te lichten en als enige geld te krijgen voor die grond was mislukt door mijn zwager en dat op het laatste nippertje. Een paar weken later had hij die financiele tegenslag nog niet verwerkt en viel hij straalbezopen mijn schoonmoeder aan in haar eigen huis.

Hieruit blijkt dus waar sommigen hier toe in staat zijn enkel maar om geld te hebben om te kunnen feesten. Het bedrag dat ieder van de 8 kinderen kreeg na verkoop van de grond was genoeg om een mooi huis van te laten bouwen. Na de verkoop van de grond kreeg die oom 2 maanden later nadat al het geld wat hij kreeg opgefeest was een gesprongen lever of zoiets en is er aan bezweken. Daar heeft niemand om getreurd.
De oudste oom die alles verzaakte heeft beetje voor beetje zijn deel aan zijn kinderen etc "uitgeleend" en na 2 maanden klopt hij al aan bij mijn schoonmoeder om van haar geld te "lenen" wat dus niet lukte. Ze word nog voor "gierig" uitgemaakt ook omdat zij haar deel nog allemaal op de bank heeft staan en hem niks "leent".
Tijdens het verdelen van de koopsom wat zij moest doen heeft ze eerst alle O.G. belastingen voor die grond die zij als enige samen met 2 anderen elk jaar betaald hadden, van die koopsom afgetrokken en verdeeld onder hun drieen. Daarom werd ze ook al voor dief uitgemaakt. Ze was zelfs nog vergeten om de inflatie en de rente van al die jaren er bij te rekenen.

Zij had namelijk als enige kinderen die de lagere school en zelfs nog de universiteit afgemaakt hadden en daarom vond bijna heel de familie het vanzelfsprekend dat ze voor alle kosten opdraaiden. Toen ze de eerste naar de universiteit stuurde werd ze door al haar broers uitgelachen omdat ze dingen van plan was die ze nooit waar kon maken. Zodra het gelukt was om met hard werken de oudste kinderen naar de universiteit te laten gaan, moest ze dus alle rekeningen maar betalen omdat zij daar als enigen diploma's hadden.

Nu heb je met zulke zaken als buitenlander hier wonende weinig te maken over het algemeen. Enkel om aan te tonen hoe gemakzuchtig sommigen zijn hier plaats ik het. Want daar krijg je wel mee te maken !

Een erfenis zoals een huis waar ze meteen een hypotheek op nemen en binnen enkele maanden alles opzuipen/oproken/vergokken zodat de bank het huis in beslag neemt komt hier veelvuldig voor. Een man die zijn leven lang een Sari sari store runde waar wij geregeld kwamen en die met hard werken en goed investeren enkele appartementen had laten bouwen die hij verhuurde, liet het innen van de huur over aan zijn schoonzoon die te vertrouwen was. Die had zelf ook een klein zaakje, dus zou normaal gesproken met geld om moeten kunnen gaan. Nadat hij enkele maanden geen huur afgegeven had werd die man ernstig ziek en moest in het ziekenhuis, zijn vrouw ging dus meteen die huuropbrengst ophalen om de dokter en de medicijnen te kunnen betalen. Was allemaal opgefeest door de schoonzoon, dus moest ze een kleine hypotheek op haar eigen huis nemen om dat te kunnen betalen, helaas hielp het niet en is de man toch gestorven. Zulke dingen hoor je hier geregeld dat het gebeurt.

Dan nog een ander voorbeeld van gemakzucht. Er lopen hier complete gezinnen rond die op papier niet bestaan en gewoon omdat de vader na de geboorte van al zijn kinderen te gemakzuchtig, lui of hoe je het ook noemen wilt, was om even naar het gemeentehuis aangifte te gaan doen van de geboorte. Moeten die kinderen nu later een paspoort hebben of een ander officieel document, komen ze in de problemen omdat er bij de sensos niks bekend is van hun en er dus ook geen uittreksel van het geboorteregister afgegeven kan worden. Via een afidavid opgemaakt bij een notaris/advocaat en andere bewijzen moeten ze dan aantonen dat ze idd een kind van hun vader en moeder zijn om zodoende toch vermeld te worden bij de sensos.

Dat kost natuurlijk weer klauwen vol met geld voor hun en dat enkel maar omdat de vader te gemakzuchtig of te lui was om eventjes aangifte te gaan doen toen ze geboren werden. Ik ken hier o.a ook een stuk of 7 broers en zusters van 30-45 jaar oud die hier in Cebu geboren zijn en die officieel niet bestaan omdat de vader enkel aan drank en roken en gokken dacht. Nu komt dat niet zo heel veel voor, maar het is toch duidelijk wel een geval van gemakzucht/luiigheid, dat zal niemand kunnen ontkennen, alhoewel, dit word in NL gelezen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopMeubels

Overal waar we komen in warenhuizen etc en waar ze meubels verkopen nemen we wel eens een kijkje en de kwaliteit hier van de meubels en de bekleding er van is over het algemeen van een nivo wat in Nederland tot het goedkoopste behoort wat daar te krijgen is. Imitatieleer/kunststofbekleding wat na enkele maanden al gaat schilferen, dikte van bv tafels is minimaal en de kwaliteit van het hout ook. Iedereen die mijn 2 massieve eiken bankstellen die ik uit NL meegenomen heb ziet is onder de indruk van het robuuste er van, in NL worden zulke meubels normaal weggegooid of voor €100 verkocht als de kussens versleten zijn. Kan je nagaan hoe verwend jullie daar zijn !

Iedere filipino/filipina zegt dat zulke kwaliteit hier in de Filippijnen nergens te koop is. Als ze de zware massieve eiken eettafel (blad is 5 cm dik) en stoelen zien zijn ze echt helemaal diep onder de indruk er van. En ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nergens hier in Cebu ook maar iets gezien heb in een winkel wat er maar enigzins bij in de buurt komt. Het is mogelijk dat in bv Manilla er wel een winkel is waar topkwaliteit meubels geimporteerd worden voor de rijkere onder de bevolking of diegene die zich daar toe rekenen dan toch, hier in Cebu heb ik zo'n winkel nog niet gezien in elk geval. Wat ik hier wel eens zie is bv een ontwerp van een keukentafel voor bv 10 personen met ronddraaiend binnenblad om het eten op te zetten wat echt heel mooi is, maar als je de gebruikte materialen ziet houd het meteen op.

Er staat bij mijn schoonmoeder nog een 2 zits bankstel van mij omdat ik er zelf geen plaats voor heb hier en vele familie en kennissen die daar komen vragen aan haar waar ze dat gekocht heeft omdat ze zulke kwaliteit nog nooit gezien hebben. Wat hier wel eens gedaan word door mensen die stevige kwaliteit meubels willen en het geld er voor hebben is ze zelf laten maken door een timmerman zodat ze wel stevig zijn en vervolgens de kussens ook laten maken naar keuze door een upholstery. Dat daar dan een stevig prijskaartje (voor hier) aan vast zit is wel duidelijk dacht ik.

Ik heb hier nieuwe kussens laten maken met topkwaliteit schuimrubber rechtstreeks gekocht op de fabriek in Mandaue hier en 2 overtrekken er bij laten maken. Bekleding is door ons zelf gekocht in een winkel waar toevallig net een aanbieding was, mijn vrouw heeft daar jarenlange ervaring in om goede kwaliteit stoffen uit te zoeken en aanbiedingen te vinden in de stad omdat zij dat altijd deed voor haar moeder die kleermaakster is. Zodoende weet ze overal de weg en afdingen op de prijs doet ze ook nog ondanks dat ze met een "americano" getrouwd is, andere filipinas spreken daar soms schande van omdat ze afdingt terwijl ze schatrijk" is, zelf weten we van dat laatste niks van af overigens.
Maar dat is toch overal vrij algemeen dat anderen meer weten dan jezelf weet, ook in NL.

Degene die de kussens/overtrekken gemaakt heeft is een neef van mijn vrouw en die heeft een "Upholstery" in Mandaue wat de naam is van zo'n bedrijf wat o.a meubels bekleed worden. Hij staat er om bekend dat hij enkel goed werk aflevert en elke werknemer die zijn werk niet goed doet meteen buitengooit, zelfs zijn eigen zoon heeft hij buitengegooid daarom en dat laatste zegt hier zeker wel iets. Hij heeft ook geregeld werk van nederlandse meubelzaken die hier opdrachten uitdelen aan upholsteries met een goede reputatie. Men zegt hier dat hij iets hoger is met zijn prijzen in vergelijking met een andere upholstery, sommigen noemen hem zelfs duur. Andere familie gaat er enkel om die reden niet heen.

De kwaliteit die hij aflevert is echter optimaal en dat komt dan omdat hij er veel aandacht aan besteed en niet even snel wat in elkaar gooit en zo snel mogelijk het geld ontvangt net als anderen kunnen doen hier. Voor ons is het natuurlijk goedkoop als je de materialen (schuimrubber en 2 x bekleding) en het bedrag waar hij het voor heeft gemaakt beschouwt. Ik was P30.000 kwijt in totaal wat neerkomt op €545 gerekend naar €/P55 en dat is dan voor twee 1-2-3 bankstellen en het betreft 2 overtrekken. In NL is dat ivm arbeidsloon veel te duur om nieuwe kussens te laten maken en daarom worden meubels daar weggegooid of heel goedkoop verkocht als de kussens versleten zijn. Veel fabrikanten van bankstellen maken het ontwerp van de kussens daar ook zo ingewikkeld mogelijk zodat het nog veel meer kost om nieuwe kussens te laten maken en men dan liever een nieuw bankstel koopt zodat zij zelf mogelijk weer een klant hebben.

Wat betreft het meenemen van spaanplaat meubels naar hier is dat niet aan te raden omdat de termieten er dol op zijn. Om diezelfde reden zijn hier nu ook plastic opbergkasten voor kleding in opkomst, je ziet ze steeds meer verschijnen overal. Ook plastic kasten waar kleding in opgehangen kan worden zijn hier al te koop en heb ik ook al. Kwaliteit is meestal goed er van, ik heb er zelf ook al diverse gekocht en op de duur word de laatste houten doe-het-zelf kast ook nog vervangen er door. Groot nadeel van houten kasten waar alle dames hier het over hebben is dat de kleding er in gaat stinken, mottenballen worden veel gebruikt hier. In de plastic kasten is dat niet en daarom zijn ze ook flink in opkomst nu en er zijn al diverse ontwerpen verkrijgbaar nu. Ze zullen zonder enige twijfel ook veel en veel langer meegaan dan houten opbergkasten.

Een prijsvoorbeeld van zo'n plastic ladenkast met de maten : H-135cm H-60cm D-40cm is P2000 wat op €36 neerkomt en er zitten 6 laden boven elkaar in waarvan de bovenste in 2 laden verdeeld is en nog een spiegel die wegklapbaar is er bovenop. Deze prijs is normaal hier nu, maar zal op den duur nog wel zakken als er meer en meer van verkocht worden en er meer concurrentie op dat gebied komt. Ik zelf zou zeker geen dunne houten meubels meenemen naar hier, enkel zware massieve hardhouten meubels zijn wel aan te raden als je die al hebt of eventueel 2de hands (met versleten kussens) nog koopt voor bv €100 eer je vertrekt naar hier, nieuwe kussens kan je hier goedkoop laten maken dan. Een behandeling van bv eiken meubels met speciale hoogglans hier doet ook wonderen, lijkt weer als nieuw dan.

Mocht mijn eiken bankstel ooit versleten zijn, dan koop ik gewoon stalen kokerprofiel en las zelf een bankstel in elkaar. De matige kwaliteit van meubels die hier word verkocht moet ik niet in huis hebben in elk geval. Die kan je om de 4-5 jaar vervangen denk ik.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopRashond kopen in de Filipijnen

Wat betreft het kopen van een hond van een geimporteerd ras hier in de Filipijnen is het vaak een riskante zaak, pak een gratis puppy van een vuilnisbakkenras met onbekende vader van je buurman en dan heb je meestal een taai beestje wat wel tegen de omstandigheden hier kan. Wil je echter toch een grote of kleine rashond van geimporteerd ras hebben dan komen er andere dingen bij kijken.

Er zijn hier diverse geimporteerde rassen die wijdverspreid zijn omdat die in de mode zijn. Dalmatiers en Rottweilers en Dobermans en Labradors en Duitse herders en Duitse (onterecht Deense genoemd) Doggen zie je overal hier. Denk nu niet dat je even snel een rashond kan kopen van dat ras, want 99% van wat je er van ziet lopen is pure inteelt. Ze kopen een reu en een teefje uit 1 nest en zodra die beestjes weten dat ze zich moeten vermenigvuldigen word er al van gekweekt. Vader en dochter en moeder en zoon kunnen ook gebruikt worden om van te kweken, dus goed mogelijk dat alle teefjes van het eerste nest niet verkocht worden en door de vader er van worden gedekt om nog meer inkomen te hebben.

Prijzen liggen nu rond de P4000 per hond van genoemde rassen. Duitse doggen (Great Dane hier) met inteelt kosten een P15.000, kreeg ik ook eens aangeboden. Echte rashonden van geimporteerd ras met stamboom ga je wel bij de P35.000 of hoger zitten.

Dat ze op deze manier puur inteelt kweken en na enkele generaties zwakke en zieke en gestoorde honden krijgen weten ze niet of willen ze gewoon niet weten omdat het geld van de opbrengst belangrijker is dan dat. Laatst voor mijn duitse buurvrouw haar hond naar een dierenarts gebracht en die dierenarts klaagde er ook al over dat velen hier zulk onverantwoordelijk kweekgedrag vertoonden, enkel het geld wat het oplevert is belangrijk voor ze.

Nu zijn er wel rasverenigingen te vinden en dan word het al wat veiliger om een hond te kopen bij een lid daar van, maar dan gaan de prijzen ook omhoog tot b.v. P35.000 of meer per hond. Ik zelf zou er hier zomaar geen kopen omdat sommigen zelfs andere puppies uit een ander (inteelt) nest van een stamboom zouden voorzien door ergens een stel van die pasgeboren puppies met inteelt op te kopen en er bij te leggen en vervolgens een stamboom aan te vragen voor alle puppies in het nest. Wat dat betreft zijn ze bijzonder vindingrijk hier. Nu zal een echte verantwoordelijke liefhebber van een ras die enkel van dat ras kweekt zoiets niet doen natuurlijk, dus meestal zal het niet gebeuren.

Dan staan er wel eens advertenties in de krant dat er ergens een nest met rashonden met stamboom te koop is voor weinig geld. Bel je er naar dan is alles in orde en papieren zijn al aanwezig etc etc, precies wat je wilt horen dus en je denkt even goedkoop een rashond met stamboom te kopen zonder inteelt, vergeet het maar. Bekende hier van me deed het ook en toen hij volgens afspraak de puppie afhaalde moest ie eerst betalen eer ie het beestje mocht zien. Vraagt ie eerst naar de stamboompapieren en die zouden ineens achteraan gestuurd worden i.p.v. dat ze er al waren. Dus hij heeft niks betaald en zich omgedraaid en vertrok, duidelijk weer inteelt wat ze als rashond wilden verkopen.

Ik vind het in elk geval een hele linke business om hier een rashond te kopen, zal er niet aan beginnen als ik de eigenaar en de teef die geworpen heeft niet zelf persoonlijk ken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopChat

Wat vroeger pen-pal was is tegenwoordig allemaal iets makkelijker en sneller via de chat op internet met of zonder webcam er bij. Net als vroeger per brief zitten er op die chat nu ook weer goede en slechte filipijnse meisjes tussen net als altijd. Punt is vaak dat alle filipina's meestal iets vriendelijker overkomen met hun glimlach en terughoudendheid t.o.v. westerse soortgenoten en daarom nog al snel een westerse pen-pal om hun vinger weten te winden omdat die vanzelf denkt dat zoiets vrolijks en vriendelijks enkel maar goede bedoelingen kan hebben.

Daar word natuurlijk dankbaar gebruik van gemaakt door SOMMIGE filipina's die enkel op geld en/of een ticket uit zijn zal duidelijk zijn. Filipina's met slechte bedoelingen gooien al hun charmes in de strijd om een goedgelovig slachtoffer (of meerdere) te vinden die hun en/of hun familie van dollars of euro's gaat voorzien, een O.B.C. als het ware, dat betekent Overseas Banking Corporation.

Hoe ver de filipinas die enkel op financieel voordeel en/of een ticket via de chat uit zijn gaan met hun trucs zal ik proberen uit te leggen hier, ik heb het allemaal van anderen die het van dichtbij hebben meegemaakt of zelf een internetcafe hebben. Zelf kom ik bijna nooit in een internetcafe omdat ik hier een PC heb, enige internetcafe's waar ik wel s kom zijn van nederlanders hier die ik op zoek

Het chatten is een nationale hobby geworden hier en de internetcafes zijn na schooltijd en in het weekend dan ook overvol meestal.

Ik zal eerst de filipinas op de chat met slechte (financiele) bedoelingen beschrijven.

Het gebeurt zelfs dat hun moeder er naast zit als er geen webcam bij de chat is en die opdracht geeft aan de dochter wat ze moet antwoorden om goed in de smaak te vallen van de toekomstige O.B.C. aan de andere kant. Dat er zo vele leugens richting toekomstige O.B.C. gaan om hem te behagen zal duidelijk zijn.

Ook gebeurt het dat als er schotten staan voor enige privacy tussen de PC's, de slechte filipinas op verzoek van de toekomstige O.B.C. hun T shirt oplichtten om te laten zien hoe groot hun bumpers zijn. Op enige afstand van de PC poseren in allerlei posities voor de webcam om hun goddelijke lichaam te tonen is ook iets veelvoorkomends. Dit laatste gebeurt ook door de goede filipina's overigens omdat het nog net binnen de filipijnse fatsoensnormen valt als het niet te ver gaat. Dat ze er meestal goed uit zien zal ik overigens niet betwisten, dat sommige alles in de strijd gooien om maar in de smaak te vallen bij hun chat-pal en daarbij soms alle filipijnse fatsoensnormen en waarden aan hun laars lappen is iets geheel anders.

Er zijn er ook die zo veel mogelijk chat-pals spreken op verschillende dagen als ze die kunnen vinden en ze allemaal voorhouden dat hij de ware en enige is, dit zeggen ze dus X maal per week tegen elke chat-pal die ze kunnen vinden. Een ieder die er in trapt denkt dat hij de ware heeft gevonden die op hem wacht tot ie langs komt in de Filipijnen om haar op te zoeken, feit is dat de eerste van al haar penpals die langs komt en genoeg met dollars/euro's zwaait en met haar trouwt en haar een ticket bezorgd degene is die haar gunsten heeft gewonnen.

Onnodig te zeggen dat er genoeg slimmerikken zijn die direct bij de eerste vraag om geld van een filipina op de chat dat met plezier overmaken en denken dat ze een filipina kunnen "kopen". Dat is precies hetzelfde als vroeger per brief, sommige trappen overal in wat dat betreft. Al worden ze 100 x gewaarschuwd, ze weten het toch beter en ze mogen van mij ook helemaal kaalgeplukt worden, ze solliciteren er zelf om tenslotte.

Dankzij het feit dat vele westerlingen zo snel zijn met geld over te maken omdat ze als "rijk" over willen komen, is dit nu bij SOMMIGE filipina's een competitie geworden hier. Filipina's die zo een inkomen vergaren voor hun zelf en/of hun luie familie soms zitten tegen elkaar op te boffen hoe ze buitenlanders kaal kunnen plukken en hoe meer O.B.C.'s tegelijk en hoe hoger de bedragen die ze zo weten los te peuteren, hoe meer aanzien ze bij hun soortgenoten hebben. Dit heb ik gehoord van een filipina hier die zulke gesprekken opvangt op school. Als ze zo genoeg goedgelovige chat-pals/O.B.C.'s hebben, krijgen ze misschien een inkomen bij elkaar wat een hoogopgeleide hier nog niet aan salaris heeft.

In het algemeen is er maar 1 waarschuwing en dat is om NOOIT 1 dollar of euro op te sturen naar een filipina chat-pal die je zelfs nog nooit gezien hebt dan enkel op de webcam. Als ze gaan klagen dat ze geld nodig hebben kan je altijd eens vragen waarom ze dan wel pesos hebben om het internetcafe te bezoeken, dat is ook niet gratis tenslotte. En vervolgens meteen dumpen is de beste oplossing. Als een relatie al gaat beginnen met om geld te bedelen zonder dat je haar ooit ontmoet hebt is er wel duidelijk iets mis dacht ik en word je enkel voor dat geld aan de praat gehouden, meer niet.

Dan was er laatst op TV ook nog te zien een lange reportage over dat chatten op internet. Daar zaten ook getrouwde dames tussen waar de echtgenoot van op de hoogte was dat ze dat deed en zijn enige verklaring voor de camera was :"Dat levert tenminste goed geld op !". Een ander teken dat er toch veel goedgelovige buitenlanders direct met geld smijten als ze een glimlach zien die zegt wat ze willen horen. Wel een makkelijke manier om zonder je moe te maken een goed inkomen te hebben, een paar honderd peso per week aan investering voor het internetcafe en de vrouw zorgt voor het inkomen met een enorm rendement op het geinvesteerde geld.

Laatst hoorde ik van een filipina die hier op vakantie kwam die een vriendin van vroeger zag die ineens een nieuw huis had laten bouwen terwijl de echtgenoot nooit werkte. Bij navraag had ze vrijwel elke dag van de week wel een andere "vaste" chat-pal die ze aan het lijntje hield en zo ver kreeg dat hij steeds geld opstuurde. Willen ze langskomen voor een ontmoeting worden ze ineens gedumpt wat ze niet begrijpen waarom.

Ik wil er nog even aan toevoegen dat er verdacht veel straffetieten (travestieten) met siliconentieten zitten te chatten in het internetcafe, volgens mij doen die zich als meid voor om geld los te peuteren van een goedgelovige buitenlander.

Ik wil ook nog even wijzen op een extreem geval van makkelijk geld verdienen wat vorig jaar gebeurde hier. Er was een buitenlander die chatte met een filipina die zei dat ze 20 of zo was. Hij besloot haar op te zoeken en ze lagen na aankomst al vrij snel ergens in een kamer te kezen. Wat hij niet wist terwijl hij binnen genoot was dat de ouders van het meisje de politie al gebeld hadden die stond te wachten en hem arresteerde. Het bleek dat ze maar 17 was en dus nog minderjarig en dus werd hij gearresteerd en eindigde achter de tralies omdat sex met een meisje beneden 18 strafbaar is hier. Volgende dag kwamen de ouders van het meisje op bezoek bij hem om te vertellen dat ze bereid waren de aanklacht tegen hem in te trekken als hij hun 2500 US Dollar betaalde. Dat is hun makkelijke manier van geld verdienen.

Dan ga ik nu verder over de goede filipina's :

De goede filipina's die enkel op zoek zijn naar een westerse chat-pal die eventueel later hun echtgenoot zou kunnen worden, zullen zich NOOIT met zulke dingen als hun T-shirt oplichtten voor de webcam en om geld vragen bezighouden ! Die goede filipina's houden zich ten allen tijde aan de voor ons enorm ouderwetse filipijnse fatsoensnormen en waarden en hun prive lichaamsdelen tonen aan onbekenden of bekenden valt daar niet onder. Ook om geld bedelen via de chat valt daar niet onder omdat dat voor hun een vorm is van "goedkoop gedrag" of "zichzelf verkopen" is als ze daarom zouden vragen aan een onbekende.

Iedere filipina met enig zelfrespect keurt zulk gedrag van andere filipina's ook af. Een ieder die hier werkt verdient (net) genoeg om te overleven en zit niet om geld te bedelen omdat ze daar zelf wel voor kan zorgen. Het is ook een grove belediging voor hun als een buitenlander dat ongevraagd opstuurt omdat hij denkt dat ze anders geen eten op tafel heeft, vrij simpel. Ze hebben ook nog een bepaalde trots hier die niet gekrenkt moet worden.

De enige reden dat goede filipina's op de chat zitten is om gewoon te chatten en eventueel een goede echtgenoot te vinden zonder de 3 meestvoorkomende filipijnse verslavingen waar VELE andere filipina's de rest van hun leven mee in de ellende zitten en dat is zuipen, roken en gokken. Vele filipino's hebben die verslavingen in hun genen zitten en dat staat als prioriteit nr 1 en de vrouw en de kinderen maakt niet uit of die genoeg eten op tafel hebben of die naar school gaan voor hun, van enig verantwoordelijkheids gevoel voor hun gezin is geen enkele sprake bij zulke macho's. Als hun vrouw via de was te doen voor anderen etc zelf wat geld bijverdient om de kinderen naar school te kunnen sturen, pakken ze dat vaak ook nog af met enkele knallen voor haar kop er bij en de boodschap dat het haar plicht is om dat aan haar echtgenoot te geven.

Als je hier zelf woont en op veel plaatsen tussen de gewone bevolking komt zal je wat dat betreft genoeg horen en zien. Vind je het dan gek dat vele filipina's die zulk gedrag hier zien, een westerling die wel respect voor zijn vrouw en verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn gezin heeft willen als echtgenoot ? Ik niet ! Bovendien is de levensstandaart ook nog eens veel beter in een westers land wat het helemaal aantrekkelijk maakt.

Wat er vervolgens ook gebeurt en ik zelf hoor van een filipina die ik ken en die ook geregeld op de chat zit is dat er toch vele buitenlanders zijn die een filipina enkel als sexdier in huis willen halen. Direct met vragen over sex etc aan de filipina en zulke goede filipina's schrikken meteen af en willen hem niet eens meer spreken. Een gezin en een goede verhouding tussen hun en hun echtgenoot staat voorop voor hun en sex staat op de 2de plaats en is geen onderwerp waar je direct uitgebreid over praat via de chat. Zo denken die er over.

Dat wil overigens niet zeggen dat ze niet tegen een grapje kunnen erover of er zelf eens een grapje over maken, enkel is er wel verschil tussen een grapje in de westerse wereld en een grapje hier in de Filipijnen. Westerse grapjes gaan soms nogal eens te ver hier en kunnen vrij snel als belediging worden opgevat.

Dat westerlingen soms hun geslachtsdeel tonen via de webcam leid ook tot veel vermaak van de filipina's in het internetcafe.

De filipina's met slechte bedoelingen hebben natuurlijk graag zo'n buitenlander die meteen over sex begint, dat zijn de makkelijkste personen die snel O.B.C. worden als ze goede respons krijgen. Even een sexdier "kopen" via de chat is hun hele opzet en er zijn er genoeg die daar op in spelen en geld van zo'n O.B.C. zien los te krijgen

Dus ik zou zeggen veel wijsheid als je via de chat contact met een filipina hebt !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopLawaaioverlast

Als je in de Filipijnen komt zal je vrijwel overal horen dat er andere normen gelden wat lawaaioverlast betreft, er is niet eens een wet op geluidshinder en daar word dankbaar gebruik van gemaakt door vele aso's met een stereo en/of karaoke installatie. Nu moet over het algemeen alles in de Filipijnen vol aan, ook de gewone tv en radio.

Deze aso's met hun stereo en karaoke respecteerden tot voor kort een wet waar ik niet eens zeker van weet of ie wel bestaat, kan ook verzinsel van iemand in het verleden geweest zijn. Het zou tussen 23 en 06 uur niet toegestaan zijn lawaai te maken waar anderen last van hebben en daar tussen in mag alles. Dus dan mag je speakers van 5000 watt plaatsen met zware bass waar 3 km verder de muren nog van dreunen of ze er met een voorhamer tegen staan te rammen, je mag subwoofers gebruiken die zware vibratie veroorzaken waar iedereen tot kilometers in de omtrek koppijn van krijgt, je mag karaokeset hebben van 5000 watt waar je iedereen tot kilometers ver koppijn mee bezorgt, ALLES MAG !

De buren zullen niet klagen zoals in andere landen normaal is, is er eens iemand die het wel doet staat het gelijk aan zelfmoord omdat de dader dan op zijn lange filipijnse tenen getrapt is en "zich beledigd voelt". Paar jaar terug in Cebu City 3 gevallen op 1 week, eerst iemand in Lapu-Lapu die vraagt aan de buurman of ie a.u.b. zijn tricycle een eindje verder wil repareren omdat het zo'n enorme herrie maakte met kapotte uitlaat. S'avonds had de dader een paar druppels op en kwam met een illegaal vuurwapen heel dat gezin uitmoorden, toevallig was 1 dochtertje niet thuis die het dus overleefde. Later was de dader te zien op tv achter de tralies en hij was apetrots op zijn daad, "De buurman had hem zwaar beledigd !!!" zei hij en dat moest rechtgezet worden. Zelfde week 2 andere gevallen van stereo en karaokeoverlast waarbij heel gezin werd uitgemoord omdat men enkel gevraagd had of het wat zachter kon.

Deze wraakgevallen weerhoud iedereen er van zijn beklag te doen bij de politie of de veroorzaker over geluidoverlast, ze accepteren alles op dat gebied al is hun huis onleefbaar er door. Wel klagen ze steen en been tegen elkaar, als er iemand de stoute schoenen aantrekt en de politie er bij haalt die vervolgens rondvraag doet, heeft ineens niemand er last van gehad. Zo bang zijn de scheitlijsters van zulke aso's die gewoon de politie uitlachen als die aan de deur komt na een klacht, "Er is geen wet" en "Jullie kunnen er niks tegen doen !" krijgt de politie dan te horen die overrichtterzake afdruipt.

Nu word die "wet" dat tussen en 23 en 06 uur lawaaioverlast verboden is ook al vergeten, ze willen namelijk allemaal de eerste zijn die s'morgens beginnen met heel de buurt te terroriseren met hun zware bass en vibratie en het word steeds vroeger dus, om half 5 begint het soms al. Sommige lokaties 24 uur per dag zelfs. En elke omgeving waar meerdere huizen staan word geterroriseerd door 1 of meerdere Aso's met zware stereoinstallatie, scholen waar de leraar niet meer te verstaan is er door zijn hier ook, ziekenhuizen waar vlakbij zo'n rashufter met dat afrikaanse gestamp zit is ook vrij normaal.

En het zijn niet enkel de rijkere die zo'n zware stereo installatie in huis hebben, geregeld hoor je dat rotlawaai ook vanuit een nipahut komen terwijl de eigenaar apetrots met een grijns van oor tot oor buiten zit te lachen, apetrots dat hij mee kan doen met de laatste mode, zijnde heel de buurt terroriseren met dat a-sociale afrikaanse gestamp en vibratie. Kinderen die mogelijk geen goede voeding krijgen of zelfs niet naar school gestuurd worden, wel geld voor zo'n rotinstallatie.

De manier waarop ze hun enorm grote speakers plaatsen laat overduidelijk zien dat het hun er enkel om gaat zoveel mogelijk mensen te terroriseren, niks anders. Iedereen die wil luisteren naar zijn stereo plaatst zijn speakers naar zichzelf gericht zittend in de sofa, deze klootzakken plaatsen hun enorm grote speakers naar buiten richting hun buren.

Dan is er nog de "Karaoke" !

Karaoketenten die vergunning krijgen om bijna de hele dag en nacht open te zijn en de hele buurt er om heen onleefbaar te maken met hun rotlawaai, alle huizen in de directe omgeving zijn met de afgifte van zo'n vergunning meteen onver huur/koop baar geworden.
Er zitten personen tussen die idd wel een beetje kunnen zingen, maar bij velen en vooral als ze al wat gedronken hebben lijkt het wel of ze de kakkerlakken aan het verjagen zijn, zo vals zingen ze.

Dan is er nog de "Disco" !

Normaal denk je dan aan Bee Gees etc, hier is dat enkel dat zware afrikaanse bass gestamp en zware vibratie met subwoofers en de speakers worden steeds groter en reiken steeds verder zodat steeds meer mensen er de hele nacht van wakker liggen.

De laatste mobiele stereoinstallaties en speakers die ze huren reiken makkelijk 3 km ver waar men dan nog een voorhamer tegen de muur hoort dreunen en dit noemen de jongeren "FUN" ! Het schijnt dat de cityhall of barangayhall zelfs vergunning afgeeft voor een disco zonder enige regels wat betreft volume en tijdsduur zodat zij er aan verdienen dat er duizenden mensen de hele avond en nacht geterroriseerd worden. De enigen die er plezier aan beleven (al heb ik mijn twijfels er over met zo'n herrie), zijn een stel jongeren waarvan 1 deel een jokkend lichaamsdeel heeft (kan zowel aan de voor als achterkant zijn) en het andere deel een steigerend lichaamsdeel, en helemaal niet te vergeten de eigenaar van die "Mobile Disco" die zijn kapitaal ziet groeien. De jongeren die zulke disco's bezoeken hebben er een speciaal woord voor, het is :"FUN".

Ik ga bij het woord "FUN" er van uit dat het iets plezierigs is, niet iets waar duizenden mensen door geterroriseerd worden, daarom vermoed ik dat het in dit geval een afkorting is van "Fuck U Neighbours !" of zoiets wat ze bedoelen.

Toen ik in 1998 in Cebu kwam wonen was de disco om middernacht afgelopen, nu begint het pas om kwart voor 12 en gaat door tot de volgende morgen 7 uur waarna het al lang overgenomen is door enkele buren die aan de drugs zitten. Want dat word vrij algemeen aangenomen dat al die Aso's met die zware bass dreunen en vibraties aan de drugs zitten, een normaal mens met werkende hersens kan het niet langer dan een paar seconden uithouden bij zulk lawaai.

Als je een beetje pech hebt net als in Cebu City en je zit tussen diverse barangays in heb je enkele malen per week dat gestamp tot s'morgens vroeg binnen omdat het overal wel "Fiesta" is wat je letterlijk kan opvatten als "De buurt terroriseren met dat rotgestamp". Iedere gelegenheid gebruiken ze er voor om zo veel mogelijk mensen de hele nacht wakker te houden, zelfs een Novena wat voorheen 9 dagen bidden was word al 9 avonden en nachten van dat afrikaanse gestamp waar duizenden mensen van wakker liggen met als klap op de vuurpijl de laatste avond een extra groot volume stereo die nog een paar km verder terroriseert. Mensen moeten nu hun eigen huis verlaten en elders gaan slapen als er een "disco" in de buurt is.

En t'is zelfs zo dat er niet eens personen aanwezig moeten zijn tot 7 in de morgen op een "Disco". Ze huren die "Mobile disco" in voor een X aantal uur en dat moet ie ook draaien, of er iemand is of niet, bedoeling is gewoon om zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk wakker te houden c.q. te terroriseren met zo veel mogelijk herrie, meer niet. En de "disco" installaties met het meeste vermogen worden het makkelijkste verhuurd, t'is gewoon een competitie welke organisator het meeste kan terroriseren. Niet genoeg lawaai is tenslotte "NO FUN".

Soms is er een grote disco aangekondigt en is er ineens op het laatste moment een brownout, heel de buurt tot kilometers van die disco af zijn er ontzettend blij mee ! Ze hopen allemaal dat de brownout tot de volgende morgen duurt zodat ze kunnen slapen en/of niet moeten vluchten naar familie of een beachresort/hotel waar het wel mogelijk is om te slapen.

Dan is er nog de "Radio" !

Zelfs met de nieuwsuitzendingen op de radio moet er nog van dat afrikaanse gestamp (zware bass) op de achtergrond klinken, bij andere programma's ook.

Zelfs de priesters klagen er al over op de radio en in de kerk dat het A-sociaal is dat lawaai overal vanuit de huizen en alle respect is ook verdwenen tegenwoordig. Wat alle slachtoffers van zulke aso's, zowel filipino's als buitenlanders hier zeggen is dat iedere vorm van respect en discipline ontbreekt bij die aso's.

Vroeger als er een begrafenisstoet langkwam werd de radio uit gezet uit respect voor de overledene, nu gooien ze die zware bass extra ver open om de mensen die de begrafenis bijwonen het bloed van onder hun nagels vandaan te halen. Op 1 en 2 November zelfs zat er hier een rashufter met zo'n zware bass iedereen van het kerkhof weg te jagen terwijl men er dan 2 dagen niet weg te slaan is normaal gesproken. Zelfs voor de kerk komen ze staan met zo'n suzukibusje met zware bass speakers er op om de dienst te verstoren en als de priester vraagt wat te minderen word ie in zijn gezicht uitgelachen.

En dat terwijl het zo makkelijk opgelost is, gooi met een paar man dat busje op zijn kant, ram de hufter in mekaar, alle buren die last hebben van iemand die het thuis doet gewoon dat huis bekogelen met stenen tot ie stopt, knip de electriciteitsdraden naar zijn huis door en meer van zulke radicale oplossingen MITS men eens zou samenwerken ! Maar vergeet het maar, ze doen niks hier dan klagen en K*Tsmoezen verzinnen, o.a. "Dat er geen wet op geluidshinder is" en "Ze er toch niks aan kunnen doen" en "Ons huis heeft wel erg dunne muren !" en "Het helpt toch niet !" etc, dat is excuus voor hun om het te accepteren, gewoon K*Tsmoes omdat ze zelf niet alleen of gezamenlijk durven op te treden noem ik dat. Tis maar zelden dat er iemand het lef heeft om ongezien een huis of DJ met stenen te bekogelen. Laatst hier iemand die met 4 kinderen vlak in de buurt wonend ook last had van zo'n aso met een karaoke tot 3 uur in de nacht, hebben 4 weken lang met zijn 5en zodra die aso begon stenen op zijn dak gegooid en toen stopte ie pas er mee.

Ook als er bij de buren iemand op sterven ligt of al overleden is en er een wake is, gaan ze gewoon door met hun lawaai waar de muren in heel de straat van staan te dreunen, als iemand fatsoenlijk vraagt om te stoppen er mee word ie uitgelachen of krijgt ie een groot smoel dat ie zich met zijn eigen zaken moet bemoeien of hij/zij word vermoord, dit geheel afhankelijk van de veroorzaker van het lawaai of ie al genoeg drank en/of drugs op heeft.

En het zijn niet enkel de buren en heel de buurt die geterroriseert worden er door, ook de (groot)ouders in hun eigen huis notabene die doodsbang zijn van hun drugs(klein)zoon en eronder lijden.

Die aso's staan ook met een brede grijns op hun bek te lachen als ze mensen kwaad krijgen met hun lawaai en hoe meer politie er aan de deur komt (die meestal toch niks doet of kan doen) omdat de buren klagen, hoe meer ze genieten. Enige wat je er aan kan doen is met heel de buurt gezamenlijk zijn huis bekogelen met stenen zodra ie begint, maar reken er nooit op dat het ook zal gebeuren hier, tis hoogstens een enkeling die het doet. Er is 1 buitenlander geweest die de karaoke met groot volume midden in de nacht beu was, die heeft 1 x fatsoenlijk gevraagd om te stoppen er mee omdat ze wilden slapen, toen was het 1 uur stil. Daarna begon het weer volop en toen is ie even op visite geweest met een honkbalknuppel, karaoke set in elkaar geramd en 2 aso's in het ziekenhuis, toen werd het wel stil. Dat is helaas de enigste taal die zulke aso's verstaan.

Andere buitenlander lag ook elke nacht wakker van karaoke bij buren, vroeg het ook fatsoenlijk om te minderen, is paar dagen later in het donker met een stuk hout bewerkt, heeft het nauwelijks overleefd en is na vele maanden in het ziekenhuis nu blijvend invalide hoorde ik. Hele buurt weet niet wie de dader was, is allemaal familie van elkaar of ze zijn bang van de dader omdat ze zwijgen, want iedereen weet het, roddelen is ook een volkshobby hier. Andere buitenlander deed zijn beklag over karaoke midden in de nacht en werd nachten lang wakker gehouden omdat er stenen op zijn dak gegooid werden door een hele groep aso's. Ook filipino's zelf die wel het lef hebben om enkel maar te vragen het volume wat te minderen worden vermoord, laatst paar honderd meter van hier een vrouw die haar beklag deed en de dader kwam na moed ingedronken te hebben binnen met een bolo, echtgenoot sprong ertussen en is vermoord. Vrij normaal zoiets, hoor je zowat elke week.

Wat wel normaal is, is dat zulke aso's zich eerst moed in moeten drinken en/of snuiven (drugs) eer ze met wapen binnenvallen bij de klager(s) om hem/haar/hun te vermoorden omdat ze nuchter gewoon GROTE LAFAARDS zijn.

De tricycles en bussen en jeepneys voegen zich ook bij het lawaaigeweld, ook uitgerust met zo groot mogelijke speakers terroriseren ze hun klanten en iedereen die ze passeren onderweg en ook hier durft er niemand op te treden en accepteert iedereen op een enkele blanke na het gewoon. Tricycles en jeepneys en bussen met zulke speakers die de straat laten schudden zijn over het algemeen de hele dag leeg behalve in het spitsuur als iedereen naar huis/werk/school moet, dan stapt men overal in. Ze zijn over het algemeen werkelijk te lomp om te beseffen dat ze hun potentiele klanten wegjagen.

Om een idee te geven hoe luid dat afrikaanse gestamp uit zo'n bus of jeepney komt even de volgende ervaring. Ik reed naar Cebu en ik heb een dichte auto, kwam er ineens een teringherrie achter me met dat zware bass gedreun, was een Ceres bus (dacht ik) die ik in mijn spiegel zag, was absoluut niet uit te houden zo dreunde dat, mijn trommelvliezen klapten bijna van die zware schokgolven die we voelden in mijn auto. Beste wat je dan kan doen is om als het kan even van de weg af te gaan en die teringhufter voorbij laten en even een paar minuten blijven staan zodat je hem niet meer ziet onderweg. Dus ik doe dat en druk mijn oren dicht en die ceres bus van 12 meter lang komt me voorbij en die was het helemaal niet, het was een rashufter in een jeepney die erachter reed, minimum afstand toen ik er voor reed moet dus zeker 18-20 meter geweest zijn met een groot obstakel(bus) ertussen en zelfs dan was het echt niet uit te houden in mijn auto. De paar passagiers in die jeepney hadden hun oren ook dichtgedrukt i.p.v. die a-sociale rashufter achter het stuur aan te vallen.

Hetzelfde geld voor de shoppingmalls, zo groot mogelijke speakers met flink afrikaans gestamp om de klanten weg te jagen, t'is echt geen plezier meer om in de Ayala en SM te gaan winkelen, kopje koffie drinken op terrasje in de mall kan je wel helemaal vergeten denk ik naar wat ik hoor hoe het tekeer gaat daar tegenwoordig, ik blijf er speciaal weg omdat ik mogelijk op hol sla als ik zo'n rashufter zie staan achter de knoppen.

Mijn vrouw stapte eens in een jeepney in Cebu en na vertrek gooide ie zijn stereo aan en zijn speakers op vol volume met afrikaans gestamp. Mijn vrouw vraagt om het volume te minderen, antwoord : "Why, do you have a heartproblem or something like that ?" en het volume bleef hetzelfde. Ik vermeld er nog even bij dat ik er niet bij was, want ik zou hem vast wel kunnen overtuigen dat lawaai te stoppen, niet met woorden overigens. Het is ook vrij normaal dat ze die stereo en speakers uit zetten als ze klanten op gaan pikken, anders stapt er niemand in, na vertrek gooiden ze het op vol volume en als er geen blanke passagier is komt er normaal geen commentaar.

Als er iemand zijn bek opendoet tegen zo'n rashufter die de buurt terroriseert is het meestal een buitenlander omdat wij geleerd hebben voor onze rechten op te komen i.p.v. alles te accepteren wat men ons aandoet. Het is ook zo dat wij als belastingbetaler recht hebben op een leefbare omgeving omdat de overheid dat met het belastinggeld wat wij betalen in stand moet houden.

Er komt altijd hetzelfde antwoord van de filipijnse bevolking als je klaagt als buitenlander :
*Dit is de Filipijnen, lawaai is normaal hier !
*Jij bent hier de baas niet, dus je moet zwijgen !
*Je moet het gewoon accepteren (dat je niet kan/mag slapen) of anders terug naar je eigen land !

M.a.w. : Laat die a-sociale hufters gewoon het land terroriseren en ZWIJG !

Men heeft wel een (typisch filipijnse) manier om die rashufter met zijn lawaai "terug te pakken" en dat is zelf ook de stereo vol open gooien en TROTS dat ze dan zijn dat ze hem terug gepakt hebben ! In werkelijkheid hoort die hufter het niet eens, de buren die er tussen in wonen hebben het dan van 2 kanten.

Wat doet de lokale overheid in de Filipijnen tegen deze etters die heel de buurt terroriseren en onleefbaar maken met hun rotlawaai ?

Op enkele uitzonderingen na vrijwel NIKS ! Af en toe hoor je eens dat er een stad is die bv luide muziek verbied in tricycles omdat er zoveel klachten over kwamen, zoals laatst in Talisay, maar tis maar zelden. Er waren ook enkele steden/stadjes die elke vorm vam lawaai verboden rond de begraafplaatsen op 1 & 2 November dit jaar omdat de jaren er voor de mensen gewoon weggejaagd werden door een of meerdere idioten met een stereo met zware bass dreunen en vibraties. Misschien is het een begin van een massaal protest wat zal leiden tot een wet op geluidshinder, maar dat zal nog lang duren. In NL is een rookverbod op het werk ook als klein protest van 1 persoon begonnen, dus je weet nooit wat er nog gaat gebeuren in de verre toekomst. Wel hoor ik van diverse personen dat er op Mindanao veel minder lawaaioverlast is omdat de lokale overheid daar wel massaal optreed ertegen.

Wat doet de bevolking zelf in de Filipijnen tegen deze etters die heel de buurt terroriseren en onleefbaar maken met hun rotlawaai ?

Op enkele uitzonderingen na vrijwel NIKS !
Geregeld hoor je van een filipino die een buurman stenen naar zijn a-sociale rotkop gooit vanwege de lawaaioverlast, maar tis altijd een enkeling, de rest van de buren zullen niet meehelpen zodat het in 1 keer opgelost is, ze staan gewoon te kijken. Zullen zodra ze 1 druppel drank op hebben de buurman die de stenen gooide zelfs nog verlinken ook als zijn naam niet bekend is. Vorige week eind verderop was iemand het ook beu toen zijn buurman de hele nacht van dat afrikaanse gestamp veroorzaakte met zijn stereo op vol volume, heeft ook enkele stenen gegooid waardoor 1 bezoeker daar aan zijn hoofd gewond raakte, de stenengooier heeft nu een zaak tegen zich lopen bij de politie.

Wat doet de landelijke overheid in de Filipijnen tegen deze etters die heel de buurt terroriseren en onleefbaar maken met hun rotlawaai ?

NIKS ! Ik heb nog nooit iets van hogerhand gehoord over dat lawaaioverlast terwijl het de grootste ergernis is van de bevolking hier.
Ook nog nooit gehoord van een wetsvoorstel tegen geluidshinder wat in een beschaafd land normaal is. Wel worden de eisen voor een SRRV visa verlaagd om zoveel mogelijk buitenlanders aan te trekken, daar tegenover vertrekken er vele meer vanwege dit rotlawaai waar niks tegen gedaan word. Ik ken enkele buitenlanders die speciaal voor de lawaaioverlast gaan vertrekken of al vertrokken zijn. Zoals al gezegd zijn hele buurten onleefbaar geworden er door.

Wat brengen deze Aso's met hun afrikaanse gestamp en vibraties en karaoke overlast teweeg in de filipijnse maatschappij ?
*Mensen met hoge bloeddruk die beroerte krijgen en mogelijk overlijden er door. Nederlander lag in Cebu City in het ziekenhuis en er werd elk uur bloeddruk etc opgenomen, op de duur gooit een karaoketent ertegenover volume vol open met flinke bass er in, eerstvolgende meting was bloeddruk 20 punten hoger.
*Mensen met hartklachten die hartaanval krijgen en mogelijk overlijden er door.
*Kinderen die de leraar niet meer kunnen horen omdat er zo'n aso in de buurt zit en/of zwaar versuft op school zitten (met examens etc) omdat ze hele nacht wakker gelegen hebben van een aso of disco.
*Babies die de hele dag en/of nacht huilen omdat ze niet kunnen slapen van het lawaai.
*Mensen die versuft en met flinke koppijn de volgende morgen naar hun werk gaan omdat ze hele nacht wakker lagen van zo'n disco mogelijk 3 km verderop.
*Hele buurten die onleefbaar geworden zijn met huizen en stukken grond die niet verkocht kunnen worden omdat er zo'n a-sociale rashufter in de buurt zit, ook in de duurdere subdivisies gebeurt dat omdat er net buiten de subdidivisie zo'n rashufter bezig is de hele dag. Ook helpers in de subdivisie en elders gooien de stereo en de ramen helemaal open zodra de eigenaar van het huis vertrokken is.
*Economische en medische schade(klachten) veroorzaakt door dat rotlawaai moet enorm zijn.

Wat onze ervaring is , is het volgende :

Mijn vrouw kreeg hartklachten toen we in Cebu City woonden en op aanraden van de cardioloog konden we beter verhuizen naar het platteland om er van verlost te zijn. Medicijnen waren niet nodig, na 3 weken hier te wonen weer alle testen gedaan en de hartklachten waren zo goed als verdwenen !

Waar werden ze door veroorzaakt ?

Hoofdzakelijk door dat rotte afrikaanse gestamp wat ze "disco" noemen. Het gebeurde geregeld dat we tot vroeg in de morgen met proppen in ons oren naar de tv zaten te kijken die extra luid moest staan om het gestamp te onderdrukken tot we vanzelf omver vielen vroeg in de morgen. Dit gebeurde soms 3-4 x per week, gezond slapen was er gewoon niet meer bij, vroeg in de morgen werd het terroriseren wel overgenomen door enkele buren op afstand als de "disco" afgelopen was. De paar dagen dat er geen lawaaioverlast was de hele nacht, was je helemaal uit je slaapritme en deed je ook geen oog meer dicht.

Hoe langer we hier woonden op het platteland, hoe meer het begon te lijken op Cebu City, het verspeid zich als malaria. T'is gewoon een soort ziekte dat "buurtje terroriseren", de priester vorige week op de radio vertelde precies hetzelfde en de man heeft gelijk, het word met de dag erger. Steeds meer idioten kunnen een zware installatie kopen waarna ze zich bij de reeds aanwezige Aso's kunnen voegen. Laatst lagen alle buren hier in hun nipahutje de hele nacht wakker van een "disco", niet op 1 km afstand, niet op 2 km, niet op 3 km, maar op 8 km van hier !

De wind zat deze kant op en het gestamp werd over de heuvel hierheen geblazen. De enigste hier in de buurt die konden slapen waren wij omdat ik speciaal betonnen dak heb op mijn huis voor die Aso's. Laatst Novena 1 km verderop, 11 dagen "disco", hele nacht van dat afrikaanse gestamp, enigste binnen 3 km radius die konden slapen waren wij. Dan op enige afstand weer een drummer met extra grote versterker en speakers die heel die buurt terroriseerde met zijn lawaai, een drumstel is de laatste nieuwe mode hier, moeten er wel extra zware versterkers en speakers bij zitten natuurlijk, anders is het geen "FUN".

Verder was het rustig de laatste tijd, 90% van de tijd hoor je niks hier (en das heeeeeeel rustig voor de Filipijnen !) en hoor je de vogeltjes fluiten.

Als je dat leest snap je wel dat je net zo goed geen terras of balkon kan maken bij je huis omdat je er toch niet op kan zitten als er van die aso's in de buurt zitten. Wat nu meer en meer word gedaan door mensen die nadenken eer ze bouwen is een bunker (met betonnen dak) maken zonder ramen voor het lawaaioverlast van buren. Eind verder aan de kust staat een prachtig huis, eerste verdieping zit geen enkel raam in, enkel split unit aircons en lucht word met ventilator aangevoerd van de verdieping erboven. Ze schuilen hier niet voor de jappen die met bommenwerpers komen, maar enkel voor het afrikaanse gestamp en vibratie (zware bass) van de buren die op afstand wonen. Zodra die beginnen rent heel het gezin met kinderen de bunker in omdat hun 2de verdieping onleefbaar is er door. Ze hebben slaapkamers en woonkamer en douche en wc gemaakt in hun bunker zodat ze er lange tijd kunnen verblijven. En dit zijn filipino's die bij de bouw heel goed nagedacht hebben, geen buitenlanders.

Heerlijk in de tropen genieten van het mooie weer en het uitzicht ! schuilen in je bunker vanwege een aso in de buurt !

Ik zal ook nog onze ervaring hier zetten van het eerste jaar dat we hier woonden.
We kwamen hier zoeken naar een huisje om te huren en we vonden het vrij snel, vrij nieuw, prachtig uitzicht over zee en mooi balkon, mooi dus. Wij vragen aan de buren of er Aso's in de buurt zaten met een stereo en/of karaokeset die lawaai maakten, het was altijd enorm stil vertelde ze en een ander die vlak er voor het gehuurd had vertelde hetzelfde, dus vertrouw je daar op. De weg liep vlak voor dat huis, maar aan verkeerslawaai ben je zo gewend, das geen probleem. Meteen de eerste morgen dat we er woonden klonk er al een Aso met een zware bass een eind verderop, later op de dag van de andere kant nog 1 er bij.

In het begin heb ik de politie er nog eens enkele malen voor gebeld en na vele andere klachten hebben ze bij 1 zo'n etter zijn installatie in beslag genomen werd er verteld, is nooit bevestigd. Een andere bron vermeldde dat nadat zijn schoonzuster die er vlak bij woonde diverse malen stenen naar zijn a-sociale rotkop gegooid had en haar man hem op de duur met de dood bedreigd heeft, hij zo bang werd dat hij zijn stereo verkocht. In elk geval werd het lawaai zo erg daar en er kwamen rondom zoveel van die a-sociale klootzakken/drugsverslaafde bij dat ze in ploegendienst werkten, tussen 10 en 12 s'morgens was de ploeg meestal niet bezet en was het zelfs mogelijk dat we in de woonkamer zaten !

Echt waar !

In het begin zat ik elke avond om 10 uur van het uitzicht te genieten op het balkon, dat ging na een maand of 8-9 dus niet meer omdat je het balkon afgeblazen werd door dat rotte afrikaanse gestamp. Gelukkig hadden we de slaapkamer beneden zodat we betonnen vloer er boven hadden, die slaapkamer werd dus onze geluiddichte bunker waar we bijna een heel jaar in geleefd hebben. Mijn vrouw is kilo's afgevallen van het koken, niet omdat ze speciaal dieet kookte, maar omdat ze in de pan moest roeren, daarna naar beneden vluchtten de bunker in vanwege het onuitstaanbnare lawaai en 5 minuten later weer even naar boven de keuken in om in de pan te roeren en snel weer terug de bunker in. Enkel als dat rotte afrikaanse gestamp wat ze hier disco noemen van de andere kant kwam van 2.5 km afstand, was het in de slaapkamer ook niet meer uit te houden zonder oorproppen en de PC met winamp op flink volume. De hond uit laten moest je daar met oorproppen in doen.

Dat was het eerste jaar dat we hier woonden, daarna hebben we hier zelf huis gebouwd in de bergen waar we nu in wonen.

Denk dus niet als je een huis bekijkt en vraagt aan de buren of er lawaaioverlast is, dat je dan een realistisch antwoord krijgt. Ze zeggen dat ze niks horen, maar bedoelen dat ze niks willen horen omdat ze niet met zijn allen hun bek open durven te doen erover. Geloof maar dat ze onderling wel hun beklag deden erover !

Aan te raden is als je verhuist naar de Filipijnen is een flinke voorraad goede oorproppen mee te nemen, hier worden ze niet verkocht. Ook als je gaat bouwen er rekening mee houden, betonnen dak en dubbel glas (8 mm aan de buitenkant, 5-6 cm ruimte en 6 mm glas binnen) aanbrengen om het lawaai buiten te houden. Gewoon dak van gegalvaniseerd staal in welke vorm dan ook werkt akoestisch, het vangt het afrikaanse gestamp op en zend het door het plafond naar binnen in de woonruimte eronder.

Dit prachtige land word gewoon compleet verziekt en onleefbaar gemaakt door deze ASO's/M*therfuckers/Klootzakken of hoe ze ook wilt noemen, al wat je ze noemt is nog te goed er voor, voor mij is het gewoon extreem schadelijk ongedierte. Ik kan er totaal niks menselijks aan ontdekken behalve dat ze op 2 poten lopen dan.

Das mijn persoonlijke mening als langdurig slachtoffer er van.

Wat ze naast die terroriserende stereo en karaoke sets met enorm volume ook nog legaal zouden moeten verkopen hier zijn kleine lawaaizoekende raketten net als ze hittezoekende raketten hebben in het leger. Ik weet zeker dat ze vanaf de eerste dag dat ze die verkopen meteen "Out of stock, Sir !" zouden zijn.

De vraag is, hoeveel mensen die het lef hebben om te klagen moeten er nog vermoord worden eer er eindelijk een wet tegen geluidshinder komt zodat de politie kan optreden ertegen ?

Verwachting voor morgen : NOG MEER LAWAAI !

Investeringsadvies voor het geval je van plan bent om over jaar of 5-10 te verhuizen naar de Filipijnen : Gehoorapparaten en mogelijk ook pacemakers zullen dan veel nodig zijn.

Enjoy your stay !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopLogica

Zodra je hier in de Filipijnen uit het vliegtuig stapt valt het aan te raden om niet te veel logisch gedrag te verwachten. Daar word dan mee bedoeld gewoon eerst nadenken wat en hoe men het beste (en goedkoopste) en simpelste iets kan doen en oplossen, want dat zul je niet zo veel tegenkomen hier.

De meest vreemde situaties zul je hier zien die heel simpel en eenvoudig gedaan en/of opgelost kunnen worden, maar als je dat zegt tegen ze, staan ze je aan te kijken of ze water zien branden. Men is namelijk nogal vrij trots aangelegd hier en vaak ook vrij snel op de teentjes getrapt.

Als ze dus iets al generaties lang op een ontzettende moeilijke manier doen of proberen op te lossen wat vaak niet eens (goed) werkt en jij komt daar als buitenlander even op vakantie hier en jij gaat ze zomaar even vertellen hoe het heel simpel opgelost kan worden, heb je kans dat het niet geaccepteerd word en ook niet bepaald in dank word afgenomen. Ik kan je zoveel voorbeelden geven wat ik op bijna 6 jaar hier heb meegemaakt, maar ik zeg normaal gesproken niks meer als ik iemand zie sukkelen met iets wat heel simpel opgelost kan worden.

Ik heb het diverse malen gehad dat ik vertelde hoe ze het eens moesten doen en waarom en met welke voordelen etc en ze me aankeken of ze water zagen branden en daar leer je snel van. Daar stop je vrij snel mee. De tradities worden hier namelijk in ere gehouden en als dat betreft iets ontzettend omslachtig en moeilijk (en onnodig duur) doen word dat ook in ere gehouden terwijl ze heel simpel veel tijd en energie (en geld) zouden kunnen besparen door te luisteren naar je advies.

Er zijn er wel hier die naar je luisteren en dat zijn dan meestal de filipino's die zelf ook in het buitenland hebben gewerkt en weten dat er elders andere en mogelijk betere methodes gebruikt worden om iets te doen of iets op te lossen. Ook zijn er hier die direct "JA, das waar !" tegen je zeggen als je iets uitlegt hoe het beter gedaan kan worden en vervolgens gewoon op dezelfde manier door gaan waar ze mee bezig waren. Dit is dan uit vriendelijkheid dat ze dat zeggen en vervolgens de tradities gewoon weer vasthouden.

Ik zal enkele simpele voorbeelden geven :

In gesprek met een visser hier die elke nacht met zo'n banca uit vissen gaat, breng ik ter sprake dat er voor en achter 2 loze ruimtes in zitten die beter opgevuld zouden kunnen worden met lege plastic limonadeflessen (zit geen statiegeld op hier en worden gewoon weggegooid) en/of van die plastic 1.5 liter flessen van olie waar ze mee koken die ze bijna allemaal in huis hebben zodat de banca flink drijfvermogen heeft als ie vol met water mocht komen, krijg je vervolgens een ontkennend antwoord : "Lege flessen zijn niet goed daar voor, daar moet je piepschuim voor nemen, dat blijft goed drijven !" was het antwoord wat ik kreeg. Vervolgens doen ze dat ook niet en laten die ruimtes gewoon leeg zodat de banca kan zinken mocht er een golf in slaan.

Snappen jullie de logica die daar achter zit ? Lege plastic flessen ( met dop er op) drijven niet goed (1 liter lucht geeft 1 kilo opwaartse druk) en piepschuim wat na een paar maanden blootgesteld aan zeewater vol trekt er mee is veel beter en vervolgens doen ze dat dan ook niet terwijl ze dat wel weten. Lijkt er op dat er van de traditie dat de banca kan zinken en zij kunnen verdrinken niet mag worden afgeweken. Als jullie het ook niet snappen hebben jullie precies begrepen wat ik bedoel met dit onderwerp. En zo zul je hier veel van die dingen zien die je niet begrijpt.

Ander voorbeeld, ik heb een Toyota Lite-Ace waar 10 man in zou kunnen zitten als je wat opschuift. Krijg ik verzoek om iemand op te halen uit de 1ste graads familie op het vliegveld en ruim een uur rijden verder af te leveren wat we direct doen. De 2 personen die we oppikken plus bagage neemt al snel de plaats van 4 of 5 man in is wel duidelijk dacht ik. Kom ik op het vliegveld en dan staan er al 7 man van de aangetrouwde familie te wachten om ze hartelijk te verwelkomen en die denken dan allemaal in de Toyota te kunnen met die 2 personen en die bagage en ik en mijn vrouw er bij. Achterbank moest voor de helft opgeklapt worden voor al de bagage en 4 man moest met een taxi ruim een uur rijden. Ik liet ze er niet in. Wij westerlingen zouden eerst eens logisch nadenken en gewoon met 2 of 3 man gaan in dat geval zodat iedereen plaats heeft om te zitten, maar hier niet.

Bovendien sparen ze daar ook weer aardig wat geld mee uit voor de bus en jeepney en tricycle en taxi etc, maar gewoon doen wat in je opkomt is de traditie hier. Je moet dat echt van te voren zeggen dat ze met niet meer dan 2 man komen en dan bovendien ook nog afwachten of ze je advies inderdaad aannemen. Traditie gaat meestal toch voor.

Ditzelfde kan je krijgen als je ergens heen moet en b.v. 4 man van je familie op moet pikken, ze blijven hier buren en familie uitnodigen en de kans dat er 15 man op je staat te wachten als je er met je luxe auto om gaat is heel goed mogelijk. Dat uitnodigen is dan volgens de traditie hier en die gaat voor alles. Hebben ze bv tante A ook uitgenodigd zonder dat jij het weet en dan komt dag later tante B op visite. Stel je voor dat die hoort dat tante A uitgenodigd is en zij niet, dat kan echt niet volgens de traditie, dus word die ook gewoon uitgenodigd. En natuurlijk alle dochters er ook bij. En zo blijven ze bezig.

Nadenken wat de capaciteit van de auto is komt niet in ze op. Enige wat je er aan kan doen is gewoon maar het maximum aantal personen wat je wilt toelaten in je auto er in laten en de deur sluiten. Dat is een zware belediging voor diegene die ze uitgenodigd heeft omdat die zijn woord niet houd, maar dat is jouw zorg niet. Dan neemt de rest maar een taxi of de bus of de jeepney. Volgende keer zullen ze het zeker niet meer doen. Als je niet tegen de traditie in wil gaan en je er geen bezwaar tegen hebt om met de velgen over de straat te rijden moet je gewoon iedereen die ze uitnodigen er in laten. En het helpt ook niet om als oplossing een bus waar 50 man in kan te kopen, want dan nodigen ze gewoon de halve barangay uit en staat er misschien 400 man op je te wachten.

Bij bv een reparatie aan een huis kan je soms zien dat een bepaalde constructie niet goed is en enkel lekkage veroorzaakt en dat het gerepareerd moet worden. Doen ze dat gewoon op dezelfde manier als voorheen zodat de oorzaak gewoon blijft zitten en het weer gaat lekken.

B.v. een huis waar de vloer veel lager ligt dan de weg en waar bij elke flinke regnbui een zwembad in huis is. Gaan ze nu heel dat huis opnieuw bouwen vanaf de grond af, zullen ze meestal weer gewoon die vloer op dezelfde laagte laten zodat het zwembad in huis bij elke regenbui blijft, of het er verplicht bij hoort zou je gaan denken. Normaal zouden wij westerlingen dan meteen de vloer een flink eind boven de straat maken, hier dus niet, gewoon hetzelfde laten.

En zulke onlogische dingen kan je hier regelmatig tegenkomen, je kan ze haast zelf verzinnen zo onlogisch is het soms en dat op alle gebied en overal. Je staat er werkelijk versteld van soms hoe ze het voor elkaar krijgen. Na verloop van tijd let je er zelfs niet eens meer op en beschouw je het als een deel van de traditie/cultuur hier waar je toch niks aan kan veranderen en die je gewoon moet accepteren.
Gewoon zodra je uit het vliegtuig stapt hier geen enkele vorm van logica verwachten en dan valt het ook niet tegen dat je het niet ziet.

Het kan zelfs mogelijk zijn dat je hier na verloop van tijd als je zo al vele onlogische dingen bent tegengekomen, mocht gaan denken dat nadenken bij de wet verboden is hier. Je zal niet de eerste zijn die zo'n gedachte krijgt kan ik je verzekeren. Deze gedachte krijgen meerdere westerlingen hier.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopZin & Onzin

Hier zal ik diverse geruchten etc plaatsen die vaak de ronde gaan.

*Je moet nooit geen eten kopen aan kraampjes in de Filipijnen, heb je meteen voedselvergiftiging !
Dat zou inderdaad kunnen gebeuren, ik heb er in elk geval nog nooit last van gehad. Nog nooit van gehoord ook van een ander. Soms ziet het er inderdaad niet erg fris uit langs zo'n stoffige weg en ik koop daar dus ook niks. Elders wel.

*Je mag geen Aspirine en zulke medicijnen meenemen naar de Filipijnen, dat zijn drugs daar en daar draai je voor in de bak !
Dit werd door iemand verteld tegen een bekende van me die hier op vakantie kwam. Had intussen de Aspirine etc al uit zijn bagage gehaald, ik heb hem verteld om het gewoon terug te stoppen er in en niet naar zulke onzin te luisteren. Grotere onzin heb ik nog niet gehoord, hier ligt alles gewoon in de winkel te koop. Die fabel heeft dat figuur ooit eens gehoord over een arabisch land of zo waar het soms wel zo is.

*In de Filipijnen kun je beter een chauffeur huren om in je auto te rijden met dat haastige verkeer daar, heb je een ongeluk, word je meteen opgepakt als buitenlander en draai je de bak in !
Werd me verteld door iemand. Dat word trouwens over meerdere landen verteld. Iedereen word hier in de Filipijnen door de politie als mens beschouwt en heeft als verkeersdeelnemer dezelfde rechten ongeacht kleur of nationaliteit en word ook zodanig behandelt bij een verkeersovertreding of ongeval. Er zouden natuurlijk op afgelegen plaatsen uitzonderingsgevallen voor kunnen komen door minder correcte agenten.

Bij elk ongeval moeten de voertuigen blijven staan en eerst ter plaatse door de politie rapport over de toedracht er van opgemaakt eer de voertuigen verplaatst mogen worden. Hierbij onstaat dus vaak een file omdat de weg gedeeltelijk of geheel afgesloten is. Let op !!! Het is wel zo dat als iemand een (ernstig) ongeluk veroorzaakt als hij dronken is, hij meteen binnendraait, nationaliteit maakt echter niets uit daarbij.
Tevens is het ook nog eens zo dat als ik 4 jaar lang zonder 1 ongeluk door alle spitsfiles in Antwerpen en Rotterdam en Duitsland etc en al het drukke verkeer kan rijden met 2.5 meter breed en 16 meter lang en soms nog veel langer en breder, ik hier ook nog wel met een luxeauto kan rijden.

*Schorpioenbeet
Volgende is geen onzin al zul je dat in eerste instantie misschien wel denken en er om moeten lachen.

Zoals ook in NL en elk ander land ter wereld zijn er ook in de Filippijnen van die oude paardemiddeltjes die al generaties en misschien zelfs eeuwenlang onder de bevolking bekend zijn en die tegenwoordig door veel te dure medicijnen vervangen zijn. Vaak is er wetenschappelijk geen verklaring voor hoe die paardemiddeltjes kunnen werken, maar ze doen het (meestal) wel.

Zo is er hier ook zo'n middeltje dat direct de pijn weghaalt als iemand gebeten word door een schorpioen wat heel pijnlijk schijnt te zijn. Ik zou het hier niet plaatsen als ik niet zeker wist dat degene hier die het al 2 x met succes gebruikt heeft 100% betrouwbaar is. Die kreeg van haar oma altijd te horen dat als iemand een beet van een schorpioen krijgt, alle dames er een geneesmiddel voor bij zich hebben. Ze dienen enkel (ik zal het netjes omschrijven, ben je niet gewend van me denk ik) zo snel mogelijk na de beet wat vaginaal vocht met hun vinger op die schorpioenbeet te doen en de pijn is meteen verdwenen.

Dit is 2 x gedaan door degene die het me verteld heeft toen een kind door een schorpioen gebeten werd en beide keren werkte het direct, kind stopte meteen met janken.

Nu kijk ik ook wel eens naar National Geographic op tv en daar word beweerd dat sommige schorpioenen dodelijk zijn als ze je bijten, of het dus bij alle schorpioenen werkt of enkel bij diegene die hier voorkomen weet ik ook niet.
Hoe het mogelijk is dat het werkt weet ik ook niet omdat ik geen wetenschapper ben en misschien weten die het ook niet. Mogelijk is het zo dat met dit paardemiddel het gif van die schorpioen geneutralizeerd word net als bv accuzuur met soda geneutralizeerd kan worden, beide producten zijn ook agressief, maar gemixt niet meer schijnbaar.

In elk geval iets om even over te lachen denk ik.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopSamenvatting

Even in het kort samenvattend over de inhoud van deze pagina die dus bedoeld is om een realistisch inzicht te geven over het dagelijkse leven in de Filipijnen bekeken vanuit een westerse cultuur die toch duidelijk anders is. De meeste meeltjes die ik krijg komen van personen die hier vaak komen of hier wonen en geven aan dat ik er aardig tot heel goed in geslaagd ben om een realistisch beeld te weergeven over het dagelijkse leven hier. Sommige dingen verschillen van het leven op het platteland, maar dat heb ik in het begin al aangegeven. Taalgebruik is niet iedereen het mee eens, maar dat is enkel om alles duidelijk te maken zonder dat iemand een woordenboek er bij moet halen om te weten wat hij leest.

Ook over de pagina "Filipijnse meisjes" komen geregeld dezelfde meningen binnen dat het precies klopt wat er staat.

Enkele meeltjes gevuld met communistische gedachten kwamen van personen die de hele wereld door een Leninbril bekijken en nu in eigen land afgelopen 15 mei-2002 weggestemd en uitgepenist (dit laatste is wel correct omschreven) zijn en nu na het verschijnen van P.F. zoveel tegengas krijgen van de rest van de bevolking, dat ze hun religie nu ver over de grens willen verspreiden omdat het in eigen land niet meer lukt. Ze kunnen de Filipijnen niet eens op de map aan wijzen en weten dus helemaal niet hoe men leeft hier, dus zulke meeltjes hebben geen enkele waarde behalve dan dat ze bijzonder amusant zijn.

Het komt altijd op precies hetzelfde neer en dat is dat als ze hier lezen dat iets op "een deel" of op "een klein deel" van de bevolking van toepassing is, ze die informatie niet goed (kunnen) verwerken en direct reageren of ik beweer dat iedereen hier zo is. Zelfs al zou ik hier zetten dat het maar 1% betreft van de bevolking is, zouden ze nog reageren of ik 100% bedoel. Heeft waarschijnlijk ook te maken met ean paarse gedachte die verderop ook beschreven staat. Van zulke ondoordachte reacties zie je ook altijd op diverse fora van verschillende onderwerpen staan, niet na (kunnen) denken wat ze lezen en direct reageren er op.

Ik plaats normaal gesproken nooit percentages omdat ik niet beschik over statistieken, ik plaats enkel wat ik constateer en waar je op moet letten omdat er zulke personen hier ook aanwezig zijn. En als ik zeg "een deel" of een "een klein deel", bedoel ik dus "EEN DEEL" of een "EEN KLEIN DEEL" en dus NIET "IEDEREEN". Moeilijk te begrijpen voor sommigen schijnbaar.

Dan kreeg ik van enkele personen te horen dat mijn website wel eens punt van discussie is op filipijnse feestjes in NL/B en de een vind alles negatief en de ander vind het gewoon realistisch (wat ook mijn bedoeling is en wat regelmatig bevestigd word door anderen dat het ook zo is) afhankelijk van het feit of die persoon de hele wereld door een Leninbril bekijkt of niet. De "paarse" gedachte dat je over niemand die niet blank is en geen NL paspoort heeft iets negatiefs mag zeggen (pure positieve discriminatie dus) is ondanks wat P.F. voor elkaar gekregen heeft dus nog niet helemaal uitgestorven.

Feit is in elk geval volgens reacties die ik kreeg dat SOMMIGE filipijnse dames in NL/B helemaal niet gelukkig zijn met de waarschuwingen die ik plaats voor anderen die een filipina willen importeren. Dat is vrij logisch, hun kans op succes om een huwelijk te laten springen door hun gestook is vrijwel miniem als die nederlandse echtgenoot mijn waarschuwingen voor zulke opruisters die ik als "Welkomstcomitee" bestempel gelezen heeft. Dus het feit dat zulke dames niet blij zijn met de waarschuwingen die ik plaats voor hun en vooral hoe ze te herkennen zijn aan hun gedrag, betekent dat de info die ik geef toch wel klopt.

Andere "gewone" filipina's waar ik absoluut niet aan twijfel dat het de meerderheid van alle filipina's in NL/B is, zijn aan hun reacties te merken juist weer blij dat ik waarschuw er voor omdat ze uit eigen ervaring ook weten dat er zulke rondlopen die er plezier aan hebben dat ze een echtscheiding kunnen veroorzaken bij een nieuwe filipina in het land.

Ook geregeld reacties van buitenlanders van allerlei nationaliteiten die aan de hand van de voorbeelden die te lezen zijn op deze site op tijd erachter kwamen dat b.v hun filpijnse pen-pal enkel op dollars uit was omdat ik zo'n zelfde geval wat hun bijna overkwam met negatief resultaat hier op mijn site geplaatst heb.

Ik heb dan toch in elk geval het gevoel dat ik iets bereikt heb er mee.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bijna alle mannen die met een filipina getrouwd zijn zien het als een droom om hier ooit na hun pensionering of zelfs eerder te komen wonen om aan het jachtige, drukke etc. leven in eigen land te ontsnappen.

Of jullie er naar willlen luisteren of niet moeten jullie zelf weten, dit is na 4 jaar observatie mijn advies :

*Voor diegenen die heel de wereld door een Lenin bril bekijken en met iedereen die klaagt en schooit medelijden hebben ondanks dat ze hun situatie zelf veroorzaken en ook zo laten door hun a-sociale gedrag, en bovendien ook nog zulke met plezier financieel willen steunen uit medelijden : Blijf lekker zitten waar je zit, want binnen de kortste keren word je hier helemaal kaalgeplukt !

*Voor diegenen die denken dat men hier niet weet hoe men zaken moet doen en dat even voor willen komen doen door binnen enkele jaren multimiljonair te worden hier door een zaakje te beginnen en flink geld er in te investeren : Blijf lekker zitten waar je zit, want zeer waarschijnlijk word je hier binnen zeer korte tijd door oplichters kaalgeplukt en ga je failliet !
Er zijn hier ook al veel buitenlanders door personen uit hun eigen schoonfamilie die zaten te wachten op zo'n buitenkans helemaal kaalgeplukt omdat ze flink geld hadden geinvesteerd in een zaakje voor hun. Lees maar op de pagina "Verhalen".
Mocht je hier toch een zaakje willen runnen, zoek dan iets uit waar geen of weinig investering voor nodig is of enkel maar een computer zodat je ook geen of weinig verliezen hebt als het niet lukt.

*Voor diegenen met realistisch inzicht die zich makkelijk aan een zelfopgesteld budget kunnen houden en die vinden dat iedereen 2 handen en 2 voeten gehad heeft om zelf te werken en geld te verdienen om eten te kunnen kopen en die dus hun knip gesloten houden : Geen enkel probleem als je hier komt wonen !
Je word enkel maar als "Gierig" beschouwd door personen met zachtjes uitgedrukt "minder goede bedoelingen" die je willen assisteren om zo snel mogelijk je bankrekening leeg te maken.

*Voor diegenen die zich in de zevende hemel wanen als ze kunnen acteren en showen als een miljonair door grote verhalen te vertellen en met geld te zwaaien en uit te delen : Ook geen enkel probleem als je hier komt wonen ! Je word hier als een koning aanbeden door een deel (Lees :"EEN DEEL") van de bevolking (tot je bankrekening leeg is) terwijl je in eigen land niet eens opvalt in je 6de hands Lada.

*Voor diegenen die hier willen komen wonen en werken, zie eerst een buitenlandse firma te vinden die hier zit en voor hun hierheen te komen. Hier even naar toe komen en even snel goed betaald werk vinden is makkelijker gezegd dan gedaan ! Moeilijke zaak.

In elk geval allemaal succes met jullie plannen !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopNegatieve Indruk ?

Dan lees ik toch nog geregeld dat mensen die informatie zoeken over de Filippijnen een negatieve indruk overhouden na het lezen van o.a deze pagina. Ik heb ook diverse reacties gelezen daarop van anderen die hier al jaren komen en er een verklaring voor gaven en mijn conclusie is de volgende :
* Mijn realistische kijk is prima, dat word ook geregeld bevestigd door anderen en aangezien ik jullie geen leugens wil vertellen en niks wil verbergen, plaats ik hier gewoon alles wat ik hier zie en wat ik hoor als de bron te vertrouwen is tenminste.
*Iemand die omdat hij b.v een penpal heeft in de Filippijnen en daarom info wil vinden, heeft volgens mij vooraf al een veel te positieve gedachte er over, net of het hier het paradijs is bij wijze van spreken waar enkel volmaakte betrouwbare mensen wonen en waar niks negatiefs over te melden zou zijn. Vandaar dat ze eigenlijk zonder het zelf te beseffen enkel op zoek zijn naar positieve berichten erover die passen in het rijtje zon-zee-strand-vriendelijke/gastvrije mensen etc, en als ze dan hier lezen dat er net als in elke andere samenleving in elk ander land ter wereld de realiteit uit zowel positieve als negatieve dingen bestaat en er ook filipino's/filipina's met minder goede bedoelingen bestaan die niet in dat rijtje passen, valt ze dat behoorlijk tegen. Daar hadden ze niet op gerekend.
Alle positieve dingen die er hier staan zijn ze dan intussen al vergeten omdat ze daar al op rekenden en enkel de negatieve dingen blijven in hun gedachten achter omdat ze daar niet op gerekend hadden dat die er ook zijn.
*Velen gaan er namelijk van uit en zeker omdat ze zelf uit een land komen waar de meesten sagereinig, gestresst en opvliegerig rondlopen door het vele gejaag daar, dat een land waar de mensen bijna allemaal glimlachen EN NOG GEMEEND OOK, dat meteen ook alles volmaakt is daar. Helaas voor jullie is het hier ook maar een gewoon land net als elk ander land ter wereld waar ook alle soorten onder de bevolking te vinden zijn en waar ik dus via voorbeelden probeer te waarschuwen voor de personen onder de filipijnse bevolking met minder goede bedoelingen die hier dus ook te vinden zijn.

En daar hadden de meesten net even niet op gerekend dat die hier ook zitten en daarom blijft er waarschijnlijk een negatieve indruk hangen van de inhoud van deze pagina.
Als je hier al veel langer komt, zul je veel dingen die ik op mijn eigen overduidelijke en geen vraagtekens achterlatende wijze beschrijf herkennen.

Als je nog eens goed leest wat er allemaal staat over de mensen zelf, verschilt het helemaal niet zo veel met b.v Nederland. Dat is dus wat ik bedoel. Alle voorbeelden die ik genoemd heb op deze pagina en op de "Filipijnse Meisjes" pagina en op de "Verhalen" pagina moet je dus beschouwen als een WAARSCHUWING dat het jouw ook KAN overkomen als je net als die personen die het betreft met teveel vlinders in je buik rondloopt, zeg maar gerust "ZWEEFT" en je ook door de hitte bevangen word waar het wel op lijkt zodat je de hele realiteit niet meer ziet. Spaargeld van vele jaren en/of opbrengst van verkoop van eigen huis hier uitdelen of het snoepjes zijn en op zeer korte tijd kwijtraken enkel maar omdat iemand glimlacht en vriendelijk is zodat men denkt dat het hun niet zal gebeuren.

Die voorbeelden die ik geef betekenen dus NIET dat IEDEREEN hier zo is wat sommige personen er schijnbaar automatisch van maken. Ligt er enkel aan door welke kleur bril je deze pagina bekijkt.

Ik kan ook net als anderen vaak doen gaan acteren en liegen of het hier enkel rozegeur en maneschijn is, maar daar worden jullie ook niet veel wijzer van vind ik. Daarom zijn ook al zo veel goedgelovige buitenlanders zo'n makkelijk slachtoffer van filipino's/filipina's met minder goede bedoelingen geworden omdat ze enkel maar op een glimlach afgaan en de realiteit compleet uit het oog verliezen. En ik zal het nogmaals zeggen, die filipino's/filipina's met minder goede bedoelingen zijn waarschijnlijk een klein deel ,(Lees : "EEN KLEIN DEEL") van de bevolking, maar je zal er maar net tegenaan lopen en niet gewaarschuwd zijn dat ze bestaan en hoe ze te herkennen !

In het algemeen geld in ELK land ter wereld dat zodra iemand over jouw geld gaat praten, je op moet gaan passen, dat is in NL ook zo en dat is hier ook zo. Als iemand daar een andere mening over heeft, moet hij dat zelf weten, dat is zijn goed recht.

*Wil je toch de vergelijking met het Paradijs er bij halen, dan komt de Filippijnen er wel veel dichter bij in de buurt dan Nederland vind ik zelf en de meeste nederlanders die hier komen en wonen delen diezelfde mening wel denk ik.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Dat is alles !
Ik vul deze pagina geregeld aan met nieuwe anecdotes !
Dus kom nog eens terug als je het interessant vind !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Niets van deze pagina mag worden gebruikt voor commerciele doeleinden !

©Holland & Philippines website, Cebu City/Philippines 1999

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Klik hier om deze pagina uit te printenPrint deze pagina.