WAARGEBEURDE VERHALEN

Voor diegenen die graag allerlei verhalen lezen over wat hier in de Filipijnen al gebeurd is met buitenlanders en hun geld en vele andere zaken, is deze pagina. De "Wonen in de Filipijnen" pagina word anders veel te lang. Hopelijk kan ik er mensen die in een droomwereld leven en hier hun zuurverdiende spaargeld even gaan investeren zodat ze over enkele jaren schatrijk zijn, mee wakker schudden zodat ze beseffen dat er ook risico's aan verbonden zijn. Als je je zuurverdiende spaargeld nog niet in je eigen land/cultuur wat je welbekend is durft te investeren, moet je dat zeker niet blindelings zonder na te denken doen in een ander land/cultuur wat je geheel of gedeeltelijk onbekend is.

Ik plaats elk nieuw verhaal dat ik hier te horen krijg gewoon onderaan. Ik zal beginnen met enkele positieve verhalen, meer weet ik er helaas niet. Verder krijg ik normaal altijd de negatieve verhalen te horen hier, dus vandaar dat die in de meerderheid zullen zijn. Ik ga ook geen positieve verhalen verzinnen en/of negatieve verzwijgen omdat jullie dat graag willen horen en lezen, ik ben tenslotte geen paarse politicus. Ik persoonlijk vind ook dat ik het recht heb om anderen er voor te mogen waarschuwen wat er hier mogelijk is en al zo vaak gebeurd is in het verleden !

Het enige wat ik zou kunnen doen hier is om bij verhalen die ik jullie niet wil onthouden, maar om de slachtoffers onherkenbaar te maken, enkele kleine details wijzigen zodat het op precies hetzelfde neerkomt. Ik zou b.v van een auto een motorfiets kunnen maken zodat het verhaal verder hetzelfde blijft.

Wat ik zie als de oorzaak dat velen die in eigen land absoluut niemand vertrouwen en geen cent zullen geven en zich hier laten kaalplukken net of ze het lekker vinden, is het volgende : Ze gaan volgens mij enkel af op de lach en de vriendelijkheid van de bevolking hier die grotendeels gemeend is, maar ze vergeten wel even dat er ook personen tussen zitten die minder goede bedoelingen hebben en enkel op hun dollars uit zijn. Ik dacht dat in NL en overal ter wereld zulke personen hun potentiele slachtoffers ook altijd met een brede lach en supervriendelijk benaderden i.p.v een grote bek open te trekken.

Wel, dat is hier precies hetzelfde, het is dus enkel zaak om onder de bevolking hier diegene die enkel op je geld uit zijn en je daarom supervriendelijk en breedlachend benaderen, te onderscheiden van de rest van de bevolking die gewoon van nature zo vriendelijk en warmhartig zijn.

Een flinke gezonde portie wantrouwen en zeker als men over jouw zuurverdiende geld gaat praten is dus wel aan te raden hier net als overal ter wereld !
Je word hier tenslotte door je witte huidskleur/buitenlandse paspoort door sommigen enkel gezien als "wandelende dollars" en een "dollars/euro's scheitende ezel" en om eerlijk te wezen, sommige buitenlanders gedragen zich ook inderdaad zoals die laatste beschrijving, delen hun zuurverdiende spaargeld en/of opbrengst van de verkoop van hun huis/zaak in eigen land hier uit of het snoepjes zijn !

Je kunt op de links van de verschillende onderwerpen klikken om er heen te gaan of gewoon de hele pagina bekijken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.

Bouwmaterialenhandel Europese kip Zakenplan Vakantie-1
Vakantie-2 Computerlessen Huis bouwen Bouncing Cheque
Verhuur Sari-Sari store Zaken-1 Zaken-2
Zaken-3 Even tussendoor Tortelduifje Filipijnse feestjes
Piggery Paspoorten Huis voor schoonouders Schoonfamilie inhuren
Investeren of relaxen De baas is weg Reactie van S. D.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopBouwmaterialenhandel

Ik koop geregeld zand en hollowblocks en cement en andere bouw benodigdheden bij een bedrijfje in Basak Pardo, dat is met het geld van een buitenlands familielid opgezet en de hele schoonfamilie werkt daar in die zaak en doen hun best om het zo goed mogelijk te laten lopen zodat in de toekomst hun kinderen gewoon naar school kunnen blijven gaan. Er is hier absoluut geen sprake van misbruik maken van het geld wat hun buitenlandse familielid er in gestopt heeft om alles op te starten. HELAAS is dit een uitzondering en komen mij haast nooit andere positieve voorbeelden ter ore.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopEuropese kip

Vlakbij mijn huis word er een eetzaakje geopend met geld van aangetrouwde buitenlander. De familie hier doet hun uiterste best om de zaak te laten lopen, maar het mislukt helemaal. Het betreft een eetzaakje waar gegrilde kip en andere kipgerechten worden verkocht. Prachtig zaakje, helemaal nieuw in de tegels en mooie nieuwe toonbank/meubeltjes etc, maar lopen doet het niet. Die hele investering moet terugverdiend worden en dat zit in de prijzen verwerkt natuurlijk. Dus 1 gegrilde kip afgehaald kostte P140 terwijl 200 meter verderop ze gewoon op straat in zo'n eenvoudige zaakje met kipgrill op straat voor P100 werden verkocht. Op den duur een bord met "European chicken" als lokkertje, maar dat helpt hier ook niet.

Men kijkt hier voornamelijk naar de prijs en niet wat men krijgt er voor, of het nu beter smaakt of niet. En tevens stond dit mooie zaakje ook helemaal op de verkeerde plaats, stonden er nu veel kantoren in de buurt, dan zou er meer klandizie kunnen zijn omdat velen die daar werken niet voor elkaar willen onderdoen en dan een iets duurdere/nettere zaak uitzoeken om te eten. Dus na enkele maanden zaak dicht. Geinvesteerde geld weg. Jammer, was mooi zaakje.

Nu een paar jaar later horen we van een ex-werknemer daar die nu zelf een kiprestaurantje heeft,dat de eigenaar van het restaurant al het geld wat overdag binnenkwam dezelfde avond vergokte omdat hij daar aan verslaafd was. Of het klopt weet ik niet, ik plaats het er enkel bij.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopZakenplan

Een persoon die met een filipina getrouwd is, komt op vakantie naar de familie en er ontstaat zachtjes aan een plan onder enkele leden van zijn schoonfamilie om een Sari-sari store te beginnen waar hij het benodigde kapitaal voor zou moeten ophoesten. Na enige bestudering van het plan is het wel levensvatbaar volgens hem, dus stemt hij er in toe. Dus zegt hij dat ze eerst dat stukje grond waar de store op gebouwd moet worden eens moeten opruimen en alle troep en struiken etc moeten verwijderen. DAT had hij nu niet moeten zeggen, de bedoeling was gewoon dat hij al het benodigde geld meteen gaf zonder dat ze enige moeite moesten doen ergens voor, behalve dan dat geld zo snel mogelijk omzetten in San Miguel Beer/Tanduay rum en Hope sigaretten en de rest te vergokken. Sari-sari store is er dus nooit gekomen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopVakantie-1

Nederlander met zijn vrouw (ook nederlandse) komt op vakantie en is in Manilla. Neemt taxi, meter word niet gebruikt en bij het uitstappen bij het vliegveld vraagt chauffeur veel te hoog bedrag wat normaal is. Hij neemt dat niet en er ontstaat een woordenwiseling. Op den duur ziet hij politieagent staan die hij er bij roept en de situatie uitlegt. Die zegt dat het een normaal bedrag is en na veel geouwehoer besluit nederlander en zijn vrouw om het te betalen om van het gezeik af te zijn. Even later onderweg in/naar vertrekhal kijkt hij achterom en taxichauffeur steekt politieagent een dikke fooi toe. Allebei weer een goede dag gehad !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopVakantie-2

Er komt een stel op vakantie naar hun filipijnse (schoon)familie. De bagage word binnen gebracht en eerst even bijpraten natuurlijk. Zodra ze de eerste keer het huis verlaten duikt er een aan de drugs verslaafd familielid van de filipina in de bagage en haalt er alles wat enige waarde heeft uit en loopt er gewoon mee naar buiten zonder dat de rest van de familie die het ziet hem tegenhoud omdat ze er bang van zijn. Dat verkoopt hij goedkoop en koopt er drugs van. Zodra de eigenaars terug komen is het natuurlijk even flink kabaal. Ze zouden een aanklacht indienen en hij zou de bak indraaien er voor, maar aan het eind van het liedje gebeurt er gewoon niks omdat "het toch familie is". Spullen zijn niet meer teruggevonden en drugsverslaafde was ontzettend blij dat hij weer drugs kon kopen. Kan dus gewoon verder gaan met de hele familie te terroriseren en iedereen te bestelen ipv 6 jaar in een cel te zitten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopComputerlessen

Ik kom hier wonen en koop vrij snel mijn eerste computer en eer je als leek er goed mee overweg kan duurt het wel even natuurlijk. Ik ga dus naar een school toe waar les gegeven word in computergebruik en er is pas een cursus gestart die P1200 kost voor 30 lessen. Omdat ik te laat was, moest ik dus 2 maanden of zo wachten tot nieuwe cursus startte. Dus ik vraag daar aan iemand die we kennen of er iemand is die me hier thuis even wat les kan geven om dat ding te gebruiken. Na een halfuur komt er een leraar en die zou het even bekijken en me een fax sturen hoe en wat. Ik krijg dus een fax later met beschikbare datum en meteen de prijs er ook bij, was P300 per uur ! Dat is dus op 4 uur evenveel als een hele cursus van 30 uur en het enige wat ie kwijt zou zijn zou 5 peso heen en 5 peso terug met de jeepney. Dat is ongeveer een hele dag loon voor een bouwvakker wat hij per uur wilde. Dacht dat alle buitenlanders hier gestoord waren geloof ik de zot ! Kan je wel nagaan dat ie niet 100% is, als je bedenkt dat hij weet dat ik op die school de prijs gehoord heb van de complete cursus daar. Dus heb ik het gewoon met vallen en opstaan geleerd om dit ding te gebruiken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopHuis bouwen

Een buitenlander kocht een stuk grond en wilde een nieuw huis laten bouwen hier en betaalt een aannemer VOORAF het complete contante bedrag wat overeengekomen was voor de bouw en bij het horen van dat bedrag plaatste ik al een heel groot vraagteken ! Ik ken de prijs hier van bouwmaterialen en bij het horen van dat bedrag dacht ik meteen aan 3 huizen of 1 groot appartementengebouw. De rest is niet zo negatief als je nu al denkt, er is eerst nog een deel gebouwd eer de aannemer met de rest van het geld verdween. Resultaat is gedeeltelijk (1/3) afgebouwd huis en toen pas aannemer + geld weg. Dus het viel nog mee. Zaak aangespannen en advocaat ingehuurd wat ook weer flink kluiten kost natuurlijk. Of hij het geld ooit terugkrijgt is echter de vraag nog, heeft hij geluk en hij krijgt het terug, kan dat makkelijk 8 jaar duren eer er een definitieve uitspraak in zijn voordeel is van een rechtbank.
Was dit nu een gewone losse arbeider geweest die het hele werk aangenomen had en er met het geld vandoor ging, dan zou hij nooit 1 peso terugzien, maar omdat dit officieel bouwbedrijf was, is er kans dat hij zijn geld terugziet met renteverlies over al die jaren dat de zaak loopt, mits die aannemer intussen niet failliet verklaard is natuurlijk.

De normale procedure hier is dat er elke keer als er materialen ingekocht worden door de aannemer, dat eerst betaald word door de opdrachtgever, bij particulieren dan toch, bij grote projecten weet ik niet. Ook een periodieke betaling voor de salarissen tijdens de bouw zou mogelijk kunnen zijn. De aannemers zelf zijn namelijk ook nogal eens het slachtoffer van mooipratende particulieren, dus nemen vanzelfsprekend ook geen enkel risico meer. Halfafgebouwde huizen/gebouwen omdat halverwege de bouw het geld op was bij de opdrachtgever, behoren dan ook tot het gewone straatbeeld hier.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopBouncing Cheque

Een uitdrukking die mij geheel onbekend was, het betekent gewoon dat iemand een cheque van de bank uitschrijft terwijl er onvoldoende geld op die rekening staat. Zo was er een buitenlander hier die een stuk grond verkocht aan een Filipino die berucht is om malafide zaken. Die betaalde dus met een bouncing cheque en resultaat was een juridische strijd van 8 jaar met uiteindelijk naar ik hoorde een uitspraak in zijn voordeel. Dus hij zal zijn geld toch gekregen hebben intussen. Wel waarschijnlijk met inflatieverlies en ook met renteverlies over die 8 jaar. Mag al blij zijn dat hij originele bedrag plus advocaatkosten terug gekregen heeft. Aan te raden is hier om altijd te zorgen dat je uit een rechtszaal wegblijft.

De enige cheque die hier bij verkoop van onroerend goed safe is, is een managers cheque van de bank. Dit is veiliger dan met het hele bedrag voor de aankoop van bv een huis over straat te gaan lopen en word ook door de advocaat/notaris die de verkoop behandelt geaccepteerd omdat het veilig is.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopVerhuur

Ik heb hier in Cebu een vrij groot gerenoveerd huis te koop staan waar een eventuele koper enkel zijn meubels maar in moet zetten en dat voor een prijs beneden de waarde er van en het aantal telefoontjes wat ik gekregen heb of ik het wilde verhuren is enorm, maar ik doe het absoluut niet. Reden hier voor is het enorme aantal rechtszaken die hier lopen tegen huurders die enkel de eerste maand huur betalen of eventueel als het in kontrakt staat de 2de maand vooraf, en daarna helemaal niks meer. En dan gaat het soms om lage huurbedragen zoals maar P3000 per maand voor een klein appartementje of verdieping van een huis. Eer je zulke uit je huis hebt gaan er maanden overheen en intussen word heel de boel gesloopt en vaak verdwijnen ze ineens spoorloos, compleet met alle deuren en verder alles wat ze mee kunnen nemen uit het gehuurde huis/appartement. Dus vandaar dat ik liever elke maand enkel een huuropbrengst mis, dan daar bovenop nog eens een flinke huurschuld, juridische problemen/kosten en last but not least nog eens de kosten van de renovatie van een half gesloopt huis.

Dan is er nog de mogelijkheid om het te verhuren aan een buitenlander zodat wat het financiele gedeelte er van je min of meer safe zit. Daar komt dan weer bij het feit dat vele buitenlanders die hier wonen en met pensioen zijn een zwaar drankprobleem hebben, dat is echt geen fabeltje. Dat resulteert dus in het smijten met de deuren enz, kortom gezegd het systematisch slopen van het huis. Dus vanwege dat risico begin ik er ook niet aan.

Laatst was er via email een potentiele koper uit Amerika voor mijn huis. Foto's gestuurd van de binnenkant van het huis en op den duur stuurde hij zijn schoonfamilie er langs om het buiten eens te bekijken. Toen deed hij via email een bod er op, maar er klopte iets niet. Het stonk me allemaal een beetje te veel. Eerst was er een uitgebreide uitleg dat hij pas 3 maanden later over het benodigde geld beschikte en toen de uitleg dat zijn schoonfamilie hier op Cebu Island dringend uit hun huis moesten vanwege een verbouwing er aan en die zouden in eerste instantie meteen in mijn huis moeten dan met betaling van huur tot de koopsom betaald was. De betaling zou dan volgen na enkele maanden zodra het benodigde geld beschikbaar was. Dit alles wilde hij netjes in een kontrakt zetten wat door beide partijen ondertekend zou worden, dus alles was safe.

Dit alles stonk me teveel en ik zou dit zowiezo nooit doen. Contant of met managers cheque betalen bij de advocaat/notaris en dan pas de sleutel, eerder niet. Maar toch even de telefoon gepakt en naar mijn zwager gebeld die politieinspecteur is en dagelijks processenverbaal opmaakt van s'morgens tot s'avonds. Van hem kreeg ik te horen dat dit een veelgebruikte truc is in de Filipijnen hier en deze amerikaan samen met zijn schoonfamilie waarschijnlijk een stelletje beroepsoplichters zijn. De truc erachter is dat zodra beiden het contract getekend hebben en je ze de sleutel geeft van je huis en elke maand dat ze er in zitten de huur betalen volgens de regels, je niks kan ondernemen ertegen. Pas zodra ze stoppen met huur betalen, kan je actie ondernemen. Komt dus de koopsom nooit voor de dag met de overdracht er op volgend, dan kan je ze er niet uit laten gooien omdat ze volgens het contract netjes voldoen aan deel 1 er van, zijnde de huurperiode tot de koopoverdracht volgt.

Zij maken op dat moment uit hoe lang ze je huis blijven huren, juridisch kan je als verkoper/eigenaar geen kant op. Komt er dan intussen een andere koper met contant geld voor de dag, dan moet je hem wegsturen omdat je huis al bezet is. Er kan dan wel een langdurende juridische procedure gestart worden ivm de koopsom/overdracht die niet komt, maar intussen kunnen ze niet uit het huis gezet worden omdat ze aan het contract betreffende dat deel er van voldoen en op den duur waarschijnlijk met finke huurschuld met de noorderzon zullen verdwijnen met een halfgesloopt huis achterlatend. Op zoek naar een volgend slachtoffer waar ze weer een tijd kunnen wonen om na een flinke huurschuld weer te verdwijnen. En zo halen ze de 65 ook wel met een spoor van slachtoffers achter zich latend.

Zou je ze met geweld buitenzetten en je huis aan die nieuwe koper verkopen, dan spannen die oplichters een zaak aan tegen jou omdat je je niet houd aan het overeengekomen koopcontract met hun. Je staat dus zodra je akkoord gaat met zo'n contract, met je rug tegen de muur. Klinkt allemaal belachelijk, maar dit is de realiteit hier.

Dus ik een mailtje terug gestuurd dat ik dat niet doe en hij maar contact op moet nemen zodra hij het geld heeft, pas daarna kunnen er zaken gedaan worden. Dat is nu al 8 maanden geleden, nog niks gehoord er van en ik zal er ook nooit meer iets van horen vermoed ik.

Mocht je dus nog plannen hebben om hier in onroerend goed te investeren, dan ben je vast gewaarschuwd.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopSari-Sari store

Ik ken een meid die in het buitenland woont en werkt en die heeft in het verleden een broer en schoonzuster geld gestuurt om een Sari-Sari store te openen en de eerste voorraad in te kopen. De broer zat zonder werk en wilde dit proberen om toch voor zijn gezin te kunnen zorgen. Die 2 hebben daar van dat eenmalige bedrag een mooie Sari-Sari store opgebouwd en verspillen geen centabo aan drank of sigaretten of gokken, de scholing voor de kinderen gaat voor alles ! Zeer verantwoordelijke ouders dus ! Er kwam dus later een verzoek van een andere broer of ze naar hem ook geld wilde opsturen om een Sari-Sari store te beginnen en dat deed ze dus ook. Later weer een verzoek van dat laatste figuur om nog meer over te maken om extra voorraad voor de Sari-Sari store in te kopen. De meid had echter al een telefoontje gehad van haar moeder dat alles opgefeest was en er geen enkele poging ondernomen was om een Sari-Sari store te beginnen. De 2de poging om geld los te krijgen mislukte dus en elke verdere poging in de toekomst van dat figuur zal ook mislukken, wat de smoes ook zal zijn. Ze is niet gek.

Helaas zijn ze niet allemaal zo realistisch als deze meid ! Sommigen laten zich zolang ze in het buitenland zitten met allerlei smoesje kaalplukken terwijl ze weten dat diegene die het doet liegt en enkel maar op zijn luie kont zit hier. Ik vermoed dat de hechte familieband dan belangrijker is dan hun eigen geld waar ze hard voor gewerkt hebben beschermen en het zelf uitgeven. Zou je eventueel een onderdeel van de filipijnse cultuur kunnen noemen.

Diezelfde meid uit Canada en haar zuster die in Amerika woont hebben samen door hard werken en zuinig leven genoeg geld gespaard om stapsgewijs de bouw van een nieuw huis te betalen voor hun ouders. Hun moeder beheerde het geld en heeft alle aanvallen van parasiterende 1ste en 2de graads familie en anderen succesvol afgeslagen en al het geld is bestemd aan hetgene waar het voor bedoeld was. Dat gebeurt niet zo vaak dat het zo gebeurt helaas.
Die hebben nu een prachtig huis aan de zee waar we geregeld komen.

Het is hier gewoon zo dat de familie meer aan elkaar hangt dan in Nederland en men elkaar op welke manier dan ook helpt als het kan. Daar word door sommigen ook flink misbruik van gemaakt en dan kan het bv gebeuren dat zo'n filipijnse in het buitenland een smeekbede ontvangt van 1ste of 2de graads familie of ze aub geld wil sturen omdat hij/zij bv schuld gemaakt heeft en anders in de gevangenis moet omdat hij/zij het niet terug kan betalen, de tranen zitten nog net niet ingepakt in een plastic zakje in de envelop.

In Nederland is dat heel makkelijk, dan zegt iedereen gewoon dat ze hun eigen problemen maar op moeten lossen omdat ze die zelf ook veroorzaakt hebben.

Hier in de Filipijnen trekt men zich de problemen van familie vaak echter net zo erg aan als die van zichzelf en sommige meiden voelen zich dan ook direkt verplicht om te helpen en lopen er niet lekker van als ze de financien niet mochten hebben om op te sturen. Zelfs een lening afsluiten en zelf rente betalen er voor zijn ze dan nog toe in staat als ze dom genoeg zijn. Het resultaat is iedereen wel duidelijk en dat is dat ze geregeld van alle kanten zulke smeekbedes zullen krijgen als de eerste poging succes opleverde.

De meestgebruikte truc is de tyfoontruc wel denk ik, dan is zogenaamd het dak er af gewaaid en moeten ze dringend een nieuw dak leggen op het huis. Filipina en buitenlandse echtgenoot sturen dan geld daar voor en bij het eerstvolgende bezoek van die filipina met haar echtgenoot ligt dan hetzelfde dak als voorheen nog op het huis. Ook verhalen dat iemand in het ziekenhuis ligt etc en ze dringend geld nodig hebben daar voor. Allerlei smoesjes weten ze te verzinnen, hun fantasie is eindeloos !

Dat die meiden dan zelf niet doorhebben dat ze gewoon misbruikt worden en enkel maar bericht krijgen of ze geld willen sturen en verder niks met nieuwjaar of hun verjaardag, snap ik dus niet. Ik krijg de gedachte af en toe wel eens als ik weer zo'n verhaal hoor van iemand dat zo'n meid dat wel degelijk vermoed of weet dat ze misbruikt word, maar gewoon meewerkt er aan omdat ze bang is dat ze de filipijnse cultuur zal doorbreken.

Deze praktijken zullen dus meestal voorkomen in families waar men enkel aan feesten denkt en de kinderen nauwelijks of helemaal niet naar school geweest zijn. Ook families waar men wel allemaal naar school geweest is en hard werkt en er 1 of meerdere personen met zulke streken zitten omdat ze drugs gebruiken of als uitzondering in de familie aartslui zijn is mogelijk.

INVESTEREN IN EEN SARI-SARI STORE

Er zijn al zoveel buitenlanders geweest die hun schoonfamilie geld hebben gegeven om een sari-sari store te beginnen dat je er vele Boeing's 747 mee kan vullen. Meestal zijn die sari-sari stores ook weer vrij snel gesloten en bijna altijd vanwege dezelfde reden en ook als het geld door de eigenaar zelf is opgehoest en niet van een ander afkomt.

De reden is vrijwel altijd hetzelfde, alles is uitverkocht en er is geen geld in kas omdat bijna alles op krediet is verkocht. Vaak vallen de kennissen en buren en helemaal niet te vergeten de familie van de storeeigenaar aan zodra het zaakje opengaat als die tenminste zo gewillig is om hun op krediet te laten kopen en ze betalen al wat gekocht word nooit, dit is niks bijzonders hier als ze de kans krijgen op krediet te kopen, vrij algemeen zelfs. Natuurlijk zijn er ook klanten die wel kontant betalen, maar schuld maken en nooit betalen gebeurt zoveel hier. Ook lijkt het wel of gaan vragen om hun schuld te betalen een belediging is, want sommige storeeigenaars lijken het gewoon te accepteren als er niet word betaald en ze blijven gewoon praten tegen die wanbetalers of er nooit iets gebeurt is.

De enige Sari-Sari-stores die wel openblijven zijn diegene die hun uitstaande krediet onder controle kunnen houden of die helemaaal geen krediet verstrekken en enkel tegen contante betaling verkopen. In dat laatste geval moeten wanbetalers wel een andere storeeigenaar zien te vinden die er wel intrapt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopZaken-1

Volgende verhaal heb ik enkele details weggelaten om duidelijke redenen.

Dit gaat over een filipina die getrouwd was met een buitenlander die volgens mijn bron heel goed voor haar zorgde en waar ze het enorm mee getroffen had. Hele rustige man die enkel aan zijn gezin dacht. Samen enkele kinderen er bij en het was compleet en het gezinnetje was gelukkig. Wat wil je als vrouw zijnde nog meer in het leven ? Maar de man was helaas zo goedgelovig om op een zakenplan van zijn schoonfamilie in te gaan om ze ook van een goed inkomen te voorzien en het eerste geld wat er in gestopt is, is gebeurd waar hij zelf bij was, tot dusver niks aan de hand.

Na enkele jaren moest er het een en ander vervangen worden en hij geeft dus opdracht via de telefoon om eerst overal naar de prijzen te informeren wat ook gebeurd. Hij geeft vervolgens opdracht om materiaal X aan te schaffen voor bedrag X en hij stuurde geld op er voor wat een aanzienlijk bedrag was. Met de voorwaarde dat er kopies van de rekeningen naar hem geretourneerd worden. Hij wachtte dus af en of er kwam niks, of het bedrag op die kopies klopte niet, in elk geval stonk het hele zaakje.

Omdat de kinderen naar school moesten, kocht hij direct een ticket voor hem alleen om te gaan kijken wat er allemaal loos was. Was niet zo moeilijk, zijn zwagers hadden gewoon een flink deel van zijn geld opgefeest en goedkopere materialen aangeschaft. Dat resulteerde vanzelfsprekend in hoogoplopende ruzie tussen hem en zijn schoonfamilie die elkaar natuurlijk beschermen omdat familie normaal altijd "onschuldig" is in de Filipijnen. Dus omdat hij zich niet vrijwillig liet bestelen en zelfs kwaad werd voor zo'n "kleinigheidje" (en misschien ook gezegd heeft dat hij de zaak ging stoppen en alles ging verkopen), namen zijn zwagers wraak op hem door te bellen naar hun zuster die alleen met de kinderen thuis zat. Ze vertelden vervolgens allerlei leugens dat haar man hier vreemd ging en/of naar de hoeren liep en/of weet ik veel wat nog meer. Met natuurlijk het dringende advies er bij dat ze hem beter zou dumpen.

Dan moest die filipina natuurlijk een keuze maken tussen haar man die altijd goed voor haar en het hele gezin zorgde en waar ze gelukkig mee was en die ook bereid was om met zijn geld haar familie aan een goed inkomen te helpen waar hij nu dus mee bestolen was wat ze in haar achterhoofd ook wel wist dat het zo was, en aan de andere kant haar broers die nadat ze betrapt zijn op diefstal ineens met zulke beschuldigingen komen. Dan ligt het er dus aan naar welke kant de weegschaal doorslaat, naar de realistische kant of naar de "familie is altijd onschuldig" kant vanuit de filipijnse cultuur gezien. In dit geval kregen haar "onschuldige" broers vanaf een halve aardbol afstand gelijk omdat dat duidelijk was dat ze "onschuldig" waren en nooit liegen, je zou eens van de filipijnse cultuur af moeten wijken ! Haar echtgenoot werd dus gedumpt en kreeg echtscheidingspapieren in zijn handen bij thuiskomst.

Volgende telefoon met opdracht aan zuster zal ongetwijfeld zijn : "Zoek een andere vent met veel geld die ons wil helpen !".

Ik heb zoiets al eerder gehoord dat iemand zijn vrouw opdracht kreeg van haar familie om een andere vent te zoeken in soortgelijke situatie terwijl ze nog getrouwd was.

Hierbij vermeld ik even dat niet alle filipina's zo gestoord zijn dat ze hun familie altijd gelijk geven ongeacht wat ze uitvreten. Er zijn er ook nog die eerst nadenken eer ze beslissingen nemen, hoewel die familiebeschermingsfactor bij bijna allemaal wel in mindere of meerdere mate aanwezig is. Deze is waarschijnlijk flink onder druk gezet door haar familie, dan nog had ze haar hersens moeten gebruiken, of ze had er geen, dat is ook mogelijk. In ieder geval weer een duidelijk risico wat iemand loopt met geld te investeren hier.

Tevens heb ik de indruk van wat ik hoorde dat het hier een familie betrof die enkel maar dachten aan feesten en zorgen dat de San Miguel en Tanduay brouwerijen en de Hope sigarettenfabriek op volle toeren bleven draaien. Als je natuurlijk aan zo'n familie zonder enig verantwoordelijkheidsgevoel de verantwoording over een grote hoop geinvesteerd geld gaat geven, is het ergens gewoon vragen om moeilijkheden. En dan zeker als je zelf op zo'n afstand er van zit waardoor je geen controle uit kunt oefenen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopZaken-2

Ik ontmoette een buitenlander op de immigratie hier en die heb ik later nog een lift gegeven naar het busstation omdat ik toch die kant uit ging. Hele vriendelijke man was dat. Wat hij dus vertelde was het volgende geval van misplaatst vertrouwen. Hij begon hier in de stad zoals zovelen al gedaan hebben met geld uitlenen aan anderen. Het sprookje gaat de ronde dat je op jaarbasis zo 30-40 % rente op je geinvesteerde geld kunt maken, de realiteit is dat iedereen zijn geld verliest, ik moet de eerste persoon die er werkelijk geld mee verdiend heeft ipv van alles verloren nog ontmoeten. Hij had enkele helpers die overal de aflossingen gingen ophalen bij de klanten en hij dacht dat hij prima zaken deed omdat iedereen netjes op tijd betaalde.

Na een tijdje moest hij naar zijn geboorteland terug door omstandigheden voor enkele maanden en toen hij terugkwam waren zijn helpers spoorloos verdwenen. Dus ook al het uitstaande geld omdat hij zelf niet wist waar de klanten allemaal woonden en dus niet langs kon gaan om de aflossingen op te halen. Alles wat hij vertelde deed me meteen vermoeden dat het volgende scenario had plaatsgevonden : De klanten of een flink deel er van zaten in het complot en werden gewoon tegen geringe betaling ingehuurd door zijn helpers en de aflossingen die ze zogenaamd elke maand ophaalden waren gewoon van het "uitgeleende" geld zelf afkomstig.

Dit werkte goed zolang er steeds weer nieuw geld werd uitgeleend naarmate de zaak steeds beter ging lopen en hij omdat hij het steeds meer aandurfde ook steeds meer geld investeerde er in, maar door zijn tijdelijke afwezigheid werd dit ritme doorbroken en was het al ontvreemde geld sneller op dan verwacht zodat ze verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik kan het mishebben, maar zoals hij de details gaf vermoed ik dat dit gebeurt is.

Later is hij elders in de Filipijnen een klein duikresort begonnen wat hij samen met zijn vrouw kan runnen zonder iemand in te huren. Hopelijk heeft hij succes er mee !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopZaken-3

Een buitenlander die met een filipijnse getrouwd is denkt hier ook schatrijk te worden met geld uit te lenen en start een gelduitleenzaakje en zijn zwager word als manager aangesteld omdat hij 100% te vertrouwen is. Hij pompt er dik 2 miljoen pesos in die snel zullen verdubbelen/verdrievoudigen volgens de hooggespannen verwachtingen. Zijn filipijnse zwager (manager) eist om te beginnen al 60% van de netto winst en of het nog niet genoeg is haalt hij elke maand ook nog een deel van het kapitaal af wat later pas voor de dag komt.

Zijn maandinkomen is dan hoger dan de buitenlander zijn jaarinkomen die nog in zijn eigen land woont gerekend naar het tijdsbestek waarin het geinvesteerde geld verdwenen is. Die manager heeft dan niet in de gaten of interesseert het gewoon niet, dat hoe meer kapitaal hij wegneemt, hoe minder winst er binnen komt en de zaak dus in een neerwaartse spiraal beland waar niet uit te geraken is. Dus op den duur is het zover dat het kapitaal bijna helemaal weg is en dan breekt de paniek uit bij de buitenlander natuurlijk ! Had tevens ook nog een kameraad zover gekregen om er geld in te investeren die het dus ook kwijt was. Weer een droom om even snel schatrijk te worden in rook opgegaan, pardon, 2 dromen ! En vooral niet te vergeten, zijn zwager gelukkig gemaakt !

Even gerekend naar die 2 miljoen peso, daar kun je op dit ogenblik naar de huidige prijzen gerekend waarbij P20.000 per maand ongeveer genoeg is als je eenvoudig leeft met zijn 2 en een eigen huis en auto hebt, dus 100 maanden/dik 8 jaar van leven hier. Dat dan zonder de rente die je er voor krijgt er bij gerekend.

Nog mensen geinteresseerd in geld uit te lenen hier ?
Plaats genoeg hier voor nog een successtory !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopEven tussendoor

Misschien vraagt iemand zich wel eens af omdat ik hier dus hoofdzakelijk negatieve investeringsverhalen plaats (omdat ik geen positieve te horen krijg) of ik ooit ook al eens geld geinvesteerd heb in een zakenplan wat "absoluut niet kan mislukken". Daar kan ik met NEE op antwoorden omdat het zeer moeilijk is om van mij geld los te krijgen vanwege het feit dat ik er teveel voor geploeterd heb om het bij mekaar te krijgen en ik geen enkele hulp nodig heb bij het uit te geven. Vanwege het feit dat er nog nooit 1 filipino 1 peso los heeft gekregen van mij, worden er ook geen pogingen meer ondernomen, behalve dan door schooiers op straat. Ook betaal ik niet mee aan de nieuwe mercedes van een cafe/bareigenaar, nog geen ventieldopje kunnen ze kopen van mijn bijdrage ! Dat ze dan niet vanaf een km afstand naar me staan te zwaaien zal ik wel overleven.

Mijn schoonfamilie is nog nooit te lui geweest om te werken en zelfs nu op 63 jarige leeftijd zit mijn schoonmoeder nog achter haar trapnaaimachine om geld te verdienen, zij het wat minder dan 10 jaar geleden toen ze er enkel maar van achter kwam om te eten en te slapen. Wat ik wel betaald heb is een flink deel van de universiteit van mijn jongste zwager vanwege het feit dat mijn schoonvader een hersenbloeding kreeg en dus de helft van het inkomen weg viel. Omdat die jongen met een gemiddelde van 9.5 thuis kwam, heb ik daar dus aan meebetaald en ook mijn vrouw die in NL appels ging plukken. Zou zonde wezen als ie met zijn handen moest gaan werken op straat met zo'n stel hersens. Inmiddels werkt hij dus als Civil Engineer en is ook in het bezit van officiele staatsdiploma om zelfstandig te mogen werken waar ook een extra halfjaar studie voor nodig was. Tevens is dit een goede investering in de toekomst vind ik zelf.

Het 2de en laatste grote bedrag wat ik en mijn vrouw betaald hebben was een electrische waterpomp voor haar ouders vanwege het feit dat ze een klein oud pompje hadden wat per dag 2.5 uur duurde om de tank vol te krijgen. Dus mijn jongste zwager met een speciaal gemaakt tafeltje voor zijn boeken op te leggen zodat hij kon blijven leren tijdens het pompen en dan werd het laatste deel door mijn schoonvader opgepompt. Het was tevens een soort van therapie om zijn arm weer te leren gebruiken, vandaar dat we pas tijdens de eerste vakantie een electrische Gould waterpomp gekocht hebben en laten installeren. Volgende dag mijn schoonvader om 6 uur in de morgen naar de schakelaar om de pomp te starten en niemand mocht dat doen behalve hem. Als je dat zo ziet, is dat ook een goede investering vind ik persoonlijk. En verder heb ik nog nooit iets duurs gekocht/betaald er voor. Er zijn er nog 3 in huis met universiteitsdiploma's op zak en ze kunnen zichzelf prima bedruipen, geen enkele hulp bij nodig van een "americano".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopTortelduifje

We zitten hier in de McDonalds een hamburger te eten en een buitenlander op behoorlijke leeftijd al, zat naast ons met zijn piepjonge tortelduifje wat hij aan de haak geslagen had. De halve familie er ook bij natuurlijk. Schijnbaar vertrok hij dezelfde of de volgende dag, want hij gaf haar nog een flinke portie dollars "voor haar school". Aan het volume van zijn stem te horen was hij al iets doof ook aan de ene kant en de andere kant hoorde hij waarschijnlijk iets minder.

De meegekomen familie vraagt natuurlijk hoeveel ze gekregen heeft "voor haar school" en bij het horen van het bedrag krijgt ze meteen de opdracht om meer te vragen, "want hij heeft toch genoeg !" Dit laatste hoorde mijn vrouw omdat dat natuurlijk in het visaya plaats vond, de gulle gever mocht dat niet horen. Het bedrag was ook meer dan genoeg voor een jaar naar de duurste school in Cebu hier terwijl uit zo'n familie ze normaal enkel naar de gratis of goedkope staatsschool gaan.

Hoe sommigen denken dat ze met geld uit te delen ware liefde kunnen "kopen", snap ik niet. Hoewel het wel ware liefde is van heel die familie, maar dan enkel voor dollars.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopFilipijnse feestjes

In Nederland ben ik nooit naar een filipijns feest geweest met mijn vrouw omdat ik al gewaarschuwd was voor de opruisters die daar hun favoriete werkterrein van gemaakt hebben en ook het tegen elkaar op showen met Wehkamp juwelen etc. Heeft een andere deze keer aan elke vinger 1 ring, volgende keer zorgen dat ze zelf aan elke vinger 2 ringen hebben. Gewoon even de "gemakkelijke maandelijkse termijnen" van Wehkamp verhogen. Aangezien ik en mijn vrouw helemaal niet gediend zijn van leugens en showen en helemaal niet van opruisters, leek het ons het beste om daar gewoon weg te blijven. Achteraf gezien de juiste conclusie en beslissing.

Maar mijn vrouw had een nicht in NL die de gewoonte had om daar wel altijd heen te gaan en te showen met Wehkamp juwelen om niet voor een ander onder te doen, dat vertelde ze zelf dat ze daarom aan elke vinger 2 ringen had. "Ze liet zich niet ondersneeuwen door de andere filipina's !" was haar reden om mee te doen aan het showen. In Cebu hadden ze in dat gezin geen eten op tafel als er geen geld uit het buitenland kwam en niemand eten gaf als ze er om gingen schooien bij de buren.

Natuurlijk moest mijn vrouw haar nicht opzoeken om te kijken hoe weelderig die wel niet leefde, ze had tenslotte een "hele rijke vent" aan de haak geslagen en woonde in een grote bungalow en had een grote auto volgens de foto's die ze naar Cebu stuurde. Werkelijkheid was dat ze in een klein huurflatje tussen allochtonen woonden. Ga ik verder niet op in.

Maar ze gaf zelf ook geregeld filipijnse feesten en er was een soort van clubje wat zo altijd bij elkaar op de feesten kwam en enkele er tussen die zelf nooit geen feest gaven, enkel maar aten bij anderen volgens die nicht. Die bleef men wel overal uitnodigen terwijl ze allemaal wisten dat er nooit een uitnodiging terug kwam. Op de verjaardag van haar nicht waar wij heen gingen was ook zo'n clubje aanwezig.

Ik wist al van anderen dat het leugengehalte erg hoog was op zo'n filipijns feest met al hun geshow met Wehkamp juwelen en sterke verhalen hoe rijk ze wel zijn, maar dat het zo erg was dat je iemand die staat te fluiten nog niet kunt geloven had ik zelfs niet verwacht. Het volgende speelde zich af :

De dames stonden op de gang met elkaar te praten toen ik passeerde en 1 filipina zegt dat ze later ook op de Filippijnen wil gaan wonen met haar man als hij pensioen heeft. Ze waren tijdens vakanties al eens aan het kijken naar een House & Lot wat ze wel aanstond, maar hadden tot nog toe nog niks gevonden, dus dat kwam later nog wel eens. De nicht van mijn vrouw verteld haar dat wij het jaar er op naar Cebu gaan verhuizen en meteen vraagt die andere wat voor zaakje we gaan beginnen omdat we toch ook geld moeten hebben om te eten. (Als ik dat hoor weet ik al genoeg normaal)

De nicht van mijn vrouw zegt haar dat ik waarschijnlijk een stiekeme miljonair (in Pesos) ben zodra ik mijn grote huis met ruim 1 hectare grond waar ze zelf eens langs geweest waren op een verjaardag, verkocht had. De reactie van die filipina was dat ze even enkele seconden verontwaardigt naar mij keek en daarna hetzelfde naar mijn vrouw en zich omdraaide en de rest van de avond geen woord meer gesproken heeft tegen ons. Wel af en toe kwaad kijken in onze richting. Er zijn nu eenmaal meesters en bovenmeesters, sommigen kunnen dat niet verwerken en worden dan kwaad omdat ze zelfs met hun leugens geen indruk meer kunnen maken. Onze schuld was het in elk geval niet, wij hebben niks gezegd.

Nu wilde het toeval dat ik in de kamer naast die echtgenoot van die filipina (is geen vergissing !) zat en die vertelde enkele minuten later zelf ook dat hij op de Filippijnen ging wonen als hij met vervroegd pensioen ging. Dus ik zeg dat als hij dan een geschikt House & Lot gevonden heeft, hij lekker kan genieten ipv te werken in NL. Reactie van die persoon : "Dat is geen probleem ! Ik heb al lang een House & Lot daar, dat is al lang geregeld ! Nee, dat heb ik al dik voor mekaar !"

Snappen jullie het nog ? Ik wel !

Wat de reden is dat ze zulke leugens vertellen is waarschijnlijk net als de meesten die dat doen omdat ze enkel maar schuld tot over hun oren hebben en toch anderen willen overtroeven. Dat ze zelf niet begrijpen dat ze een enorme flater slaan als ze betrapt worden op zo'n grove leugen snap ik dan niet, maar dat zal wel aan mij liggen. Het kan ook een soort van zelfbevrediging zijn dat ze zo liegen en zich in gedachten boven een ander plaatsen en misschien zelfs nog hun eigen leugens geloven.

Ik laat ze normaal als ze niet te ver gaan en het niet nodig is om ze direct ter plaatse voor schut te zetten, gewoon bezig en in de waan dat hun poging om met leugens indruk te maken geslaagd is. Als die kinderen daar gelukkig mee zijn om in zo'n droomwereld te leven, moet je ze gewoon bezig laten. Het is tenslotte een vrij land en ieder mag leven zoals ie zelf wil, zo lang men de wet niet overtreed. Vind ik het nodig, zet ik ze meteen voor schut, ook geen probleem. Ik twijfel wel altijd of ik ze een kwartje voor een ijsje zou geven, pardon, 35 cent met chocolade er omheen.

Wat die filipina ook deed was enkele filipijnse etenswaren die ze gekocht had in een winkel in Amsterdam geven aan de jarige en die zei natuurlijk "Dank je wel !" omdat ze dacht dat het een kado was, ze had tenslotte niet gevraagd om iets mee te nemen. Bij het vertrek vroeg ze om het geld voor die etenswaren en wel het dubbele bedrag, de jarige wist zelf ook hoeveel het daar kostte. Schamen zich nog nergens voor ook. Misschien wilde ze het geld voor de benzine er uit hebben. Dat kan gebeuren natuurlijk als je met 2 huizen zit, 1 in NL en 1 de Filippijnen. Overigens hadden ze in NL ook een huurhuis, nog niet eens een eigen huis.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopPiggery

Volgende verhaal komt van mijn filipijnse buurman die een goede kennis heeft die getrouwd is met een buitenlander.

Een ander soort bedrijf naast geld uit lenen waar buitenlanders die hier komen wonen zich vaak direct op storten, is een piggery. Daar zijn er ook al zo veel mee begonnen en evenzoveel mee gestopt.

Die filipina waar het over gaat is getrouwd met een buitenlander van aziatische afkomst in dit geval. De schoonfamilie wonende in Cebu drong er op aan dat hij geld investeerde in een piggery die ze wilden opstarten en daar was ENORM veel geld mee te verdienen. Dat heb ik al meer gehoord geloof ik. Ze hadden ook al een farm op het oog die te koop was op Bohol. Dus die buitenlandse schoonzoon die schijnbaar goed bij kas zat, zag dat ze het serieus meenden en ging er mee akkoord dat ze die farm konden kopen van zijn geld en hij zou er het nodige kapitaal in stoppen om er een goedlopende varkensmesterij van te maken zodat ze allemaal een goede toekomst hadden.

Dus de farm werd gekocht en het nodige kapitaal geinvesteerd in het aanwezige huis en nieuwe gebouwen etc, de schoonfamilie zette zich 100% in om het goed op poten te zetten. Toen kwam dus de dag dat het zo goed als gereed was en toen mochten ze ineens de farm niet meer op !

Wat was er gaande ?
De schoonfamilie had nog nooit een onroerend goed gekocht en de voormalige eigenaar van de farm zocht net zo'n stelletje goedgelovige personen zodat hij zijn farm 2 x kon verkopen. Eerst verkocht hij de farm aan deze personen met enkel de taxdeclaration, van een title hadden ze schijnbaar nog nooit gehoord of vanwege de haast waren ze iets te enthousiast met al hun plannen. Dus dachten ze echt dat ze de eigenaar waren na betaling van de koopsom. Maar de eigenaar verkocht de farm later nog een keer en dan wel met de title zodat die koper meteen de rechtmatige eigenaar was.

Of die rechtmatige eigenaar gewacht heeft tot degene die dachten dat zij de eigenaar waren alle nieuwe gebouwen klaar hadden wat goed mogelijk is, weet ik niet, maar in elk geval is de piggery nooit geopend door hun omdat ze de farm niet meer op mochten.

Schadepost voor buitenlandse schoonzoon door aankoop van de farm en geinvesteerde geld in huis en gebouwen etc op de farm : Naar verluid P12.miljoen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopPaspoorten

Volgende zaak was op het nieuws hier te zien en is wel het meest extreme geval van parasiterende schoonfamilie wat ik tot hier toe ben tegengekomen.

Een engelsman van een jaar of 30 kwam samen met zijn vrouw en zoontje aangifte doen hier vlakbij mijn huis op het politieburo. Wat was er loos ? Hij had eerder voor zijn schoonouders hier vlakbij de hele verbouwing van hun huis betaalt, daarbij had hij nog een jeepney gekocht voor hun zodat ze een vast inkomen hadden voor het gezin. Hij had ook verteld tegen zijn schoonmoeder dat ze de opbrengst van het rijden met de jeepney moest verdelen onder het hele gezin. Nou, als dat geen aardige schoonzoon is weet ik het ook niet meer !

Nu zat hij dus op het politieburo tijdens hun vakantie hier. Zijn schoonmoeder had de opbrengst van het rijden met de jeepney allemaal in eigen zak gestopt en EISTE nu een flinke som geld van haar "schatrijke witte" schoonzoon voor de rest van haar kinderen omdat ze weigerde te delen er mee. De engelsman weigerde dit natuurlijk en de reactie van de schoonmoeder was dat ze van haar dochter en van haar schoonzoon en kleinkind de paspoorten uit hun bagage gehaald had en ook de vliegtickets zodat ze de Filipijnen niet meer konden verlaten, ze kregen het pas terug na een flinke som geld betaald te hebben, pure criminaliteit dus.

Dus de politie deed een inval met een nieuwscamera er bij en de schoonmoeder ontkende met grote bek dat ze de paspoorten en tickets in beslag genomen had, haar schoonzoon was een leugenaar ! Het gezicht van dat a-sociale wijf sprak boekdelen :"Jij buitenlander, jij wit vel, jij schatrijk, jij betalen !". Dus werd het huis doorzocht en vond men de paspoorten en tickets en de zaak was opgelost. De dochter sprak zelfs schande over het parasietengedrag van haar eigen ouders op tv. Heeft ze een goede echtgenoot die haar familie wil helpen zodat ze een vast inkomen hebben en het enige wat ze doen is proberen hem verder te bestelen.

Als ze later ooit nog eens op vakantie zou komen naar de Filipijnen, dan bestonden haar ouders gewoon niet meer en zou ze die dus ook niet meer bezoeken, daar was ze heel duidelijk in. Ze stond vanaf nu alleen op de wereld zei ze.

Laat ik hier bij plaatsen dat ik het pas geloof als ik het zie, de familieband in de Filipijnen is zo sterk dat ze elkaar altijd blijven opzoeken en "onschuldig" verklaren ondanks wat ze uitvreten.

Ik heb dus al veel verhalen gehoord van schoonfamilie hier die parasiterende streken hadden, maar dit slaat echt alles ! Ik dacht al dat de moeder van die Flodder familie die ik al eens genoemd heb het toppunt was, maar zelfs die ging zo ver nog niet als deze.

Wat die wel deed was niet enkel blijven schooien om "support" en alles wat ze kado gekregen had van haar dochter zoals o.a een nieuw gasfornuis meteen na haar vertrek verkopen en het geld opfeesten, maar zelfs ook nog de kinderbijslag OPEISEN van haar dochter in NL die daarop een smoes verzon dat ze de kinderbijslag pas uitbetaald krijgt zodra een kind 18 jaar word om van het geschooi van haar moeder af te zijn die er ook in trapte.

Gelukkig zijn zulke een minderheid van de bevolking hier, maar van een ander zijn fouten kan je altijd leren vind ik en voorzichtigheid is geboden eer jezelf ook zoiets overkomt mocht iemand in de schoonfamilie met zulke streken zitten.

TopHuis voor schoonouders

Het volgende is in het algemeen en ik ga geen specifiek voorbeeld noemen er van omdat er zoveel voorbeelden van zijn hier.

Er zijn westerlingen die met een filipina getrouwd zijn en het zich kunnen veroorloven om een huis te kopen in de Filipijnen waar hun schoonouders dan in kunnen gaan wonen en waar ze dan zelf tijdens hun vakantie hier ook in kunnen verblijven en eventueel voor later als ze hier zelf komen wonen. Meestal omdat de behuizing van hun schoonouders zodanig is dat ze een helpende hand willen toesteken wat op zich natuurlijk helemaal niet verkeerd is als je zelf in luxe leeft in je eigen land. De electriciteit, water en telefoonrekening betalen ze er vaak ook bij.

Maar helaas pakt het ook wel eens anders uit dan gepland is. Ik ken er diverse voorbeelden van hier en zelfs nog terwijl ze van te voren dachten dat ze alles goed geregeld en afgesproken hadden met hun schoonouders.

Waar gaat het hier over ?

Het gaat over het feit dat de filipijnse vrouw van die westerling wel eens 1 of meerdere broers of zusters met compleet gezin er bij kunnen hebben die op zo'n gelegenheid zitten te wachten en er dankbaar gebruik van maken om ook bij hun ouders/schoonouders in te trekken zodra de westerling en hun zuster vertrokken zijn en lekker te leven op kosten van de westerling die denkt dat hij goed doet door zijn schoonouders zo te helpen. Ze moeten dan zelf geen huur meer betalen, ook geen electriciteit en water en huishoudelijke apparatuur als koelkast en tv kunnen ze gebruiken van de westerling in de familie en als het kapot is betaalt die de vervanging er ook nog van. De telefoon die ze anders misschien niet eens hadden kunnen ze ook meteen gebruiken, blanke familie betaalt de rekening toch al.

Wat wil je als parasiet nog meer in het leven dan dat je het zo in de schoot geworpen krijgt ?

Het geld dat ze zo uitsparen kunnen ze dan gebruiken voor belangrijker dingen in het leven zoals om meer San Miguel Beer, Tanduay rum en Hope sigaretten aan te schaffen. Als de westerling dan ook nog ruim genoeg geld stuurt naar de schoonouders om eten en drinken te kunnen kopen, proberen ze daar ook nog van mee te eten zodat ze ook niet meer moeten gaan werken daar voor.

Sommige westerlingen en hun vrouw zien de bui al aankomen als ze zo een huis kopen en hun (schoon)ouders er in willen laten wonen omdat ze die andere kinderen er van die graag parasiteren al kennen en maken van te voren afspraken met hun (schoon)ouders dat ze het niet toelaten zodat ze denken dat ze dat goed geregeld hebben. Helaas, als de filipijnse vrouw 1 of meerdere van zulke broers en/of zusters heeft, trekken ze bij wijze van spreken al in het huis zodra de wielen van het vliegtuig waarmee de eigenaars van het huis vertrekken los zijn van de startbaan.

Dan denk je natuurlijk :"En die (schoon)ouders dan waar de afspraak mee gemaakt is dat het niet zou gebeuren ?".
Nou, dat is heel simpel, je hebt hier in de Filippijnen te maken met de filipijnse cultuur/gewoonten en niet met de nederlandse. Hier is het normaal dat de ouders altijd de deur open houden voor de kinderen en alles delen en ze niks in de weg leggen, en als er dan een afspraak gemaakt is met de dochter en de schoonzoon met een wit vel dat het niet gebeuren zal, gaat de cultuur bij SOMMIGE ouders gewoon boven die afspraak. Gevallen waarbij dan andere kinderen met de kleinkinderen intrekken en regeren in het huis en de ouders alles afpakken en ze er ook nog bij commanderen zijn me bekend hier.

De ouders durven het niet door te geven naar de dochter in het buitenland en die komt er via via achter en dan begint het natuurlijk lawaai te maken. Die dochter en die man er van voelen zich bedrogen vanwege het feit dat de afspraak verbroken is en er andere familie lekker zit te parasiteren en zij zich intussen al die tijd hun bult konden opgooien er voor, niet wetende dat anderen er om zaten te lachen in notabene hun eigen huis.

Probleem is dan hoe dat op te lossen is, komen ze op vakantie is het natuurlijk laaiende ruzie, dat is duidelijk, maar daar is het meestal nog niet mee opgelost. Zulke beschouwen het namelijk als hun recht om van elke gelegenheid om te parasiteren gebruik te maken en ze geven zich zomaar niet gewonnen. Tevens ben je buitenlander hier en moet je goed op je tellen passen, mishandeling of grof geweld om welke reden dan ook kan mogelijk gevolgd worden door uitzetting en vermelding in de computer van de immigratie.

Ik ken er die er later ondanks goed gemaakte afspraken om te voorkomen dat andere kinderen die graag parasiteren er misbruik van gingen maken, toch achter kwamen dat ze met heel de kinderschare ingetrokken waren en lekker meeaten van het geld dat de schoonouders elke maand toegezonden kregen. Ik weet van 1 stel dat ze speciaal niet meer op vakantie komen naar hier omdat er zulke parasiterende (schoon)familie ingetrokken is in HUN eigen huis hier. Als ze op vakantie zouden komen zou het gegarandeeerd op laaiende ruzie uitlopen en dat willen ze voorkomen, familiebreuk zitten ze niet op te wachten vanwege het feit dat hun (schoon)ouders (en zijzelf ook) gewoon door zulke parasieten misbruikt worden.

In elk geval een hele vervelende en moeilijk oplosbare situatie als je er zo achter komt dat je hier een huis hebt waar je (schoon)ouders in wonen en waar niet eens meer plaats is voor jezelf om te verblijven omdat anderen die er helemaal geen zaken in hebben met hun complete kinderschare alle ruimte in beslag nemen en misschien ook nog mee eten van het geld dat je opstuurt naar je schoonouders.

En zulke (schoon)ouders die nemen het gewoon dat andere kinderen zo parasiteren van de dochter en echtgenoot in het buitenland en doen niks om het te voorkomen omdat alles met elkaar delen normaal is voor hun. Ze voelen zich ook helemaal niet schuldig dat ze de afspraak niet nakomen en nemen het gewoon zoals het komt.

Hoe kan je dat dan voorkomen ? Ik zou het niet weten, tegen lokale cultuur hier kan je vanuit het buitenland niks ondernemen. Hoe ik het zelf waarschijnlijk zou oplossen weet ik wel, al hun kleren en bezittingen buiten gooien en deur op slot en niet binnen laten. Zodra je echter weer vertrokken bent, trekken ze weer gewoon in.

Natuurlijk zijn niet alle ouders zo dat ze dat gewoon toelaten, er zijn er ook die zelf zulke parasieten buitenlaten en zich wel aan de afspraak houden, maar de filipijnse cultuur leeft hier sterk, laat dat duidelijk zijn.

Ik ken zo ook 2 filipina's in het buitenland die elke maand geld stuurden naar hun ouders en er van alles voor meenamen zoals o.a schoenen uit het buitenland die kwalitatief daar meestal beter zijn. Hier aangekomen bleek dat een andere zuster met echtgenoot en kinderen ook in het door hun betaalde huis ingetrokken waren ondanks de gemaakte afspraak met de ouders. Schoenen die de moeder het jaar er voor had gekregen zaten aan de voeten van de parasiterende zuster en nog veel meer dingen hadden ze ingepikt. De schoenen die ze dus bij zich had voor de moeder heeft die ene filipina aan een ander gegeven omdat de zuster ze anders toch inpikt. Moeder van bij de 80 zat de kleren te wassen van de parasiterende dochter en haar gezin die zelf gewoon televisie zaten te kijken. Heel de vakantie bedorven omdat er continu ruzie was met die parasieten die zich nergens druk om maken en geen enkele animo hadden om te vertrekken uit het huis.

Nu hebben die 2 het wat het geld betreft zo opgelost dat de oudste broer met zijn vrouw die 100 % te vertrouwen zijn het geld ontvangen en iets kopen voor de ouders als het nodig is. Eten koken doen ze er ook voor omdat ze er vlakbij wonen en ze brengen het en blijven er bij zitten tot de ouders het op hebben om te voorkomen dat ze het delen met of weggeven aan de parasieten in huis. De rekeningen van water en electriciteit en telefoon gaat die schoonzuster ook persoonlijk betalen zodat de anderen het niet kunnen inpikken.

Intussen hebben ze met veel ruzie het voor elkaar gekregen om ze buiten te krijgen zodat de parasieten weer terug in hun eigen huis getrokken zijn. Wat die later ook nog deden was eten en drank kopen in de Sari-sari store (eerst ritje met jeepney) op naam van de ouders en die betaalden direct omdat ze geen slechte naam wilden dat hun familie hun schulden niet betaalden. Dat zou ook opgelost zijn intussen, dus moeten de parasieten weer verder speuren naar een andere manier om te parasiteren, want dollars in de familie moet je als parasiet nu eenmaal een graantje van meepikken.

Nogmaals, niet alle ouders hier zijn zo gestoord dat ze het toelaten dat de dochter en echtgenoot in het buitenland en zijzelf ook zo misbruikt worden door iets parasiterend wat ze zelf geproduceerd hebben. Maar volgens mij kan je beter van een ander zijn ervaringen leren dan het zelf te ondervinden en er altijd rekening mee houden dat zoiets mogelijk is als je ook een huis wilt kopen hier waar je je schoonouders in wilt laten wonen.

Volgens mij is het beter om zulke ongewenste situaties te voorkomen dan ze op te lossen !

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopSchoonfamilie inhuren

Een van de dingen die overenthousiaste buitenlanders vaak direct aan denken is een zaakje beginnen hier in de Filipijnen en hun schoonfamilie inhuren als werkkracht. Feit of ze hier zelf ook komen wonen doet even niet ter zake. Allemaal heel sociaal voelend en aardig dat iemand zo wil zorgen dat de leden van zijn schoonfamilie werk hebben, maar er word helaas niet te veel over nagedacht eer men zoiets beslist.

Zelfs in NL moet je je eigen familie al buiten je zaak laten of buitenlaten als je zelf een leidinggevende functie hebt ergens. Gevallen van familie die de kantjes er af lopen en denken dat ze alles mogen omdat ze familie zijn, kent iedereen wel. Daarbij komt dan het feit dat zo'n leidinggevende persoon veel te lang wacht met zo'n figuur buiten te gooien of er zelfs helemaal niet aan durft te denken zodat de situatie steeds verergert omdat er niet word ingegrepen, dit is vrij normaal bij alle soorten bedrijven dat familie van leidinggevenden zo de kantjes er af mogen lopen en enorme schadeposten mogen veroorzaken zonder dat er word ingegrepen, anderen die het zweet op hun rug werken krijgen als beloning als het werk wat minder word dan een ontslagbrief in hun handen gedrukt. Dat is overal hetzelfde, zodra iemand promotie maakt probeert ie direct heel zijn luie familie binnen te halen zodat ze de kantjes er af kunnen lopen, ik heb het nooit anders dan dat meegemaakt.

Welnu, hier is dat nog veel erger omdat als je schoonfamilie inhuurt, je ze zelfs helemaal niet mag ontslaan volgens de filipijnse cultuur ondanks dat ze stelen als de raven of de kantjes er af lopen of de boel opruien of de hele dag bezopen zijn of soms niet op komen dagen of om welke reden dan ook. Natuurlijk is het heel makkelijk om zo iemand bij zijn nekvel te pakken en buiten de deur te gooien, maar dan begint het pas. De hele familie beschermt elkaar hier normaal gesproken altijd en al heb je 100 getuigen, hij is en blijft ONSCHULDIG. Valt normaal gesproken niet over te praten.

Dus buitengooien en denken dat je er vanaf bent kan je wel vergeten, de kans bestaat dat ze je vrouw gaan opruien tegen je omdat je het voortbestaan van je zaak belangrijker vind dan je schoonfamilie van de straat houden. Blijven opruien tot ze je vrouw zo ver hebben dat ze van je wil scheiden en jij alles kwijt bent omdat alles op haar naam staat bestaat tot de zeer realistische mogelijkheden, kijk maar eens tussen de waargebeurde voorbeelden hier.

Natuurlijk is niet iedereen zo, maar de familiebescherming leeft hier heel sterk mocht je dat nog niet weten en als jij als aangetrouwde een familielid buitengooit vanwege wangedrag, ben jij geen goed familielid meer voor de meeste en kan je tegenmaatregelen verwachten en leugens zijn ze niet vies van om je vrouw zo ver te krijgen dat ze je dumpt, zo simpel is dat.

Dit hangt er helemaal van af hoe je vrouw daar op reageert natuurlijk, of de investering en jij belangrijker zijn voor haar dan een lui familielid die moeilijkheden veroorzaakt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopInvesteren of Relaxen

Vele buitenlanders die hier willen komen wonen denken er al vrij snel aan om een zaakje te gaan beginnen deels vanwege het feit dat alles hier zo ontzettend makkelijk lijkt en deels vanwege het feit dat men bang is dat ze zich gaan vervelen hier. Dat eerste zijnde een zaakje beginnen heb ik al genoeg over gezegd geloof ik, dus beginnen we bij het tweede, vervelen als je niet meer werkt en in de Filipijnen woont.

Ik kan als een van de grootste workoholics die ik vroeger was gerust stellen dat je absoluut niet bang moet zijn dat je je gaat vervelen hier in die tropische hitte. Het is hier zo warm meestal dat je elke inspanning eisende activiteit zo lang mogelijk wilt uitstellen. Uitslapen en op het gemakje eten en vooral geen haast meer en eer je het weet is de dag om, zo simpel is dat.

Dus als je twijfelt of je een zaakje wil beginnen of liever wilt relaxen, ik zou zeggen neem het laatste, dat is minder vermoeiend. Eer je hierheen komt zul je wel getelt hebben of je genoeg hebt om te overleven tot je pensioen krijgt neem ik aan en als dat het geval is, raad ik je aan om gewoon je geld veilig weg te zetten in Europa en niet in NL, maar vlakbij waar nog bankgeheim is. Dit voor het geval je ooit eens terug gaat naar NL, dan kan je tenminste achter aanschuiven bij de A-sociale dienst omdat je niks hebt. Kan je de maatschappij ook eens vanaf de meest gemakkelijke kant bekijken ipv als slaaf te dienen voor de rest.

Hier in de phils kan je je wel amuseren als je niet werkt, koop eventueel een klein bootje om eens te gaan varen af en toe, ga vissen of zoek een andere hobby zoals commentaar leveren op dat a-sociale zootje in NL waar je jarenlang bestolen bent net als ik doe via de PC, das ook een aardige bezigheid.

Of als je liever net als die persoon van half in de 50 wilt doen, die hier kwam wonen met P20 miljoen en alles verloor op 8 maanden tijd en weer terug kon naar zijn eigen land om te gaan werken, is dat ook een mogelijkheid.
Ik zou zeggen denk er eens over na wat je zelf het liefste wilt !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopDe baas is weg

Er is een buitenlander hier in Cebu die ik vrij goed ken en die ook een flinke grote zaak had met een stuk of 40-50 man personeel. Op een dag moet ie even een kleinigheid halen in een winkel een eindje verderop en hij pakt zijn fiets. Eind verderop rijd ie zijn band lek en hij loopt terug naar zijn zaak en kijkt even om de hoek, van al zijn personeel waren er nog 2 of 3 aan het werk en de rest zaten allemaal te ouwehoeren bij elkaar en sigaretten te roken etc.

Hij betaalde ze goed en als er een met een smoes afkwam dat een kind van hem in het ziekenhuis lag (geld verzopen/vergokt) of iets anders zodat hij graag een voorschot wilde, kon dat allemaal, was geen punt. Maar op den duur was er zoveel werk dat hij ze allemaal vroeg om als het mogelijk was wat extra uren te maken omdat hij anders niet op tijd kon leveren aan de klanten. Productiehal kon ie niet meer uitbreiden, die was al helemaal vol. Gevolg was dat ze met zijn allen naar een of ander vakbondsburo of zoiets stapten hier in Cebu en hun beklag gingen doen dat hun baas hun langer dan afgesproken wilde laten werken.
Alles moest dus van 1 kant komen.

Ik ken ook een geval waar een filipino geen voorman of andere manager in zijn bedrijf had en alles zelf regelde. Die man moest naar Manilla voor een week om een contract in de wacht te slepen, daar kon ie niet onderuit. De hele week dat hij weg was hebben ze op hun kont gezeten op de werkbanken daar i.p.v gewoon door te gaan met werken. Dit is echt niks bijzonders hier, velen stoppen gewoon met werken als de leidinggevende er niet is.

Een andere buitenlander die hier een al jaren goedlopende zaak heeft vertelt tegen mij dat hij af en toe zich omdraait en zich uit de productiehal verwijdert omdat hij het niet langer aan kan zien hoe ze staan en lopen te lanterfanten i.p.v. gewoon op het gemakje door te werken. In het begin sprong hij er bovenop, maar aangezien dat totaal niks helpt en eerder een averechts affect heeft, laat ie ze maar bezig en gaat even naar buiten voor wat frisse lucht om af te koelen eer ie het aan zijn tikker krijgt er van. Zeer verstandige beslissing lijkt me.

Een iets ander geval, maar wel met hele serieuze gevolgen is het volgende. Een buitenlander die hier een zaak heeft sluit een contract af met een filipino hier die een fabriekje heeft en gaat produceren voor hem. Er moeten nieuwe machines geplaatst worden en hij moet dat voorschieten volgens het contract wat hij ook doet. De eigenaar van de fabriek begint met personeel te selecteren voor als alles geinstalleerd is en zo heeft hij een hele lijst van nieuw personeel die wachten op een oproep om te kunnen beginnen.

Op den duur is alles geinstalleerd en de productie kan beginnen en hij geeft het half de week door aan het nieuwe personeel dat ze a.s maandag kunnen beginnen. Staan ze de vrijdag of zaterdag er op ineens allemaal in zijn kantoor met de volgende boodschap :"A.s maandag moeten we beginnen en jij rekent al op ons en het is te kort dag voor jou om nog ander personeel te vinden, dus als je ons het dubbele salaris niet geeft dan wat we hebben afgesproken, komen we a.s maandag niet !". Waarschijnlijk waren ze opgeruid door 1 of meerdere rooie tussen hen en luisterden ze er allemaal naar met als gevolg geen werk en geen salaris. Dat deed die baas dus niet en gevolg was dat de machines stil bleven staan en er niks werd geproduceerd en de opdrachtgever tevergeefs zat te wachten op zijn producten.

Gevolg was een rechtszaak om al het geld wat ie had voorgeschoten terug te krijgen wat ook lukte na een tijd. Nu wil ie totaal niks meer te maken hebben met filipino's om zaken mee te doen, hij zoekt zijn heil elders in Azie waar ze wel doen wat ze beloven en waar een afspraak een afspraak blijft.

Natuurlijk komt zulk gedrag als stoppen met werken als de baas weg is af van onverantwoordelijke personen, maar die zitten hier helaas ook. En wat ik ook heb waargenomen hier is dat het niet moeilijk is om in een bedrijf al het personeel op te ruien tegen de werkgever, er moet maar 1 rotte appel in de kist zitten die de rest opfokt en er is massale onrust in het bedrijf.

En dan hoor je vaak vanuit het buitenland dat Filipino's/Filipina's zo ontzettend hard werken en hun best doen wat in de meeste gevallen ook wel zal kloppen, maar ga alsjeblieft niet generaliseren zou ik zeggen en dat zowel in positieve als in negatieve zin ! Positieve discriminatie hebben nederlanders hun zakken al van vol na 40 jaar semi-communisme en 2 paarse kabinetten intussen. Ik heb ook familie op de grote vaart en die klaagt steen en been dat SOMMIGE filipino's aan boord steeds als ze de kans hebben zich ergens verstoppen en zitten te ouwehoeren en roken etc., vandaar dat ze (als het mogelijk is) verspreid te werk gezet worden om dat te voorkomen. Ik heb dezelfde ervaringen met een andere nationaliteit gastarbeiders in NL, zelfs als je ze ver uit elkaar te werk zet zoeken ze elkaar nog op om te ouwebeppen en word er niet meer gewerkt of word het maar half gedaan.

Ik hou het er maar op dat er onder elke nationaliteit alle soorten zitten en dan zal ik er niet ver naast zitten denk ik. Ook het feit dat sommige nationaliteiten zich makkelijker laten opruien door 1 of meerdere rooie opruiers onder hun dan andere nationaliteiten is iets wat ik zelf heb waargenomen en ik blijf ook bij dat standpunt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TopReactie van S. D.

Met veel aandacht heb ik uw boeiende en ongetwijfeld waargebeurde verhalen gelezen. Ik vind het best dat U deze negatieve ervaringen vertelt om naïeve westerlingen te waarschuwen dat ze niet zomaar mogen investeren in de Filippijnen of blindelings het geklaag van schoonfamilie moeten geloven. Wij "witte" europeanen zijn voor velen onder hen inderdaad rijke "amerikano"s die altijd dollars te veel hebben.

Ook ik kan getuigen van dergelijke onaangename feiten, zoals het proberen te stelen van mijn geld in de jeepney of een véél te hoog bedrag te hebben moeten neerdokken aan een gretige taksi-chauffeur. Maar al deze negatieve ervaringen zouden de lezer enkel een alert gezond verstand mogen bijbrengen en zeker niet een doemdenken alsof de doorsnee-filipino een professionele afzetter zou zijn. Voor elke negatieve ervaring kan ik meerdere positieve ervaringen opsommen.

En juist dit wens ik hier te doen om aan te tonen dat het ook anders kan. Ik ben reeds 10 jaar gehuwd met een filipina en bijna maandelijks sturen wij geld op. In het begin was ik erg argwanend en dacht ik ook dat alles misschien zou opgaan in drank en feestjes. Maar toen wij na drie jaar terug op bezoek gingen, waren zowel mijn vrouw als ikzelf aangenaam verrast. Mijn schoonbroer had met het geld een huisje gebouwd (woonde vroeger in een nippa-hut) en had voor mijn schoonouders een ander huisje gehuurd en had bovendien nog geïnvesteerd in enkele varkens. Alles was wel heel minimaal, maar enfin hun toestand was merkelijk verbeterd.

Ik besloot dan ook om hun aansluiting van de electriciteit (7000pesos) als extraatje te geven. Bij ons afscheid (despedida) had ik niet veel geld meer over en besloot alleen te trakteren met een drank. Mijn schoonbroer wou iets terug doen om mij te bedanken en offerde prompt één van zijn varkens. Ik kan u verzekeren de lechon heeft gesmaakt. Bij onze volgende reis (alweer drie jaar later) waren wij alweer aangenaam verrast. De familie had ditmaal geïnvesteerd in materiaal om te lassen en was met een kleine sari-sar-store begonnen. Anno 2003 kocht ik hen een stuk grond en een kleine jeep en nu hebben broers en schoonbroers de handen in elkaar geslagen en zullen weldra samen een lasbedrijfje runnen.

Zeg nu zelf, heb ik het niet getroffen ?

Dat denk ik wel ja, maar wat vooral telt is dat je vanaf het begin realistisch gebleven bent en een gezonde portie achterdocht had wat wereldwijd wel vereist is als het over je zuurverdiende geld gaat. Alle voorbeelden die ik hier gegeven heb van buitenlanders die een hele hoop geld kwijtraakten aan filipino's, schoonfamilie of derden ligt enkel aan het feit dat ze de realiteit en nuchterheid omwisselden voor een roze bril en heel de wereld er door bekeken, meer niet.

Een ander positief verhaal heeft niets te maken met mijn schoonfamilie.

Mijn vrouw en ik kwamen met de supercat aan te tagbilaran om een driedaagse rondtrip te maken op bohol en panglao. Een joelende menigte van tricycle-drivers kwam op ons af en probeerde ons letterlijk in hun karretje te sleuren. Kordaat doch beleefd wees ik hen af en vroeg wie mij tegen een eerlijk tarief naar 't centrum wou brengen. Normale prijs bleek 5 pesos te zijn . en één ervan bood me aan om net zolang rond te rijden voor dit bedrag tot ik een geschikt hotel gevonden had. Okee hij was onze driver.

Zoals afgesproken kreeg hij 5 pesos niettegenstaande ik drie hotels bezocht vooraleer ik mijn goesting vond. Ik besloot deze driver ook te nemen de volgende dagen. Samen met zijn vriend brachten ze ons per auto van stipt ! (zoals ik gevraagd had) 8 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds van panglao tot aan de chocolate hills en ze stopten overal waar ik het wilde (wel 15 bezoekjes aan kerken, hanging bridge, tarsier, .) en dit voor de afgesproken som van 1200 pesos (benzine inbegrepen).

Ze weigerden toen ik hun aanbod om hun lunch te betalen en ik had zelfs héél veel moeite om hen nog een kleine fooi (amper 50 pesos) in de hand te stoppen. Bij onze bezoekjes bleven zij in de auto zorgen voor onze bagage en denk maar niet dat ze er ook maar één iets uit gepikt hebben. Later hoorde ik van vrienden dat zij ook een jeepney met driver gehuurd hadden en er 2500 pesos moesten voor neerdokken.

Voeg dit gerust toe aan uw positieve verhalen !

Is hierbij gebeurd !

Laat ik nog even toelichten eer er 100 verhalen als deze binnenkomen dat er vele ervaringen als hier te melden zijn. Ik heb diezelfde ervaringen overigens ook, ik heb zelfs nog nooit geld opgestuurd om in hun levensonderhoud te voorzien, daar waren ze zelf prima toe in staat.

Helaas zijn er dus ook vele negatieve verhalen te melden van personen die op zeer korte tijd veel geld kwijtraakten, reden waarom heb ik al omschreven hier boven. Er zijn maar 2 ingredienten nodig om weer zo'n negatief verhaal te maken en dat is 1 (verkeerde) filipina of soms zelfs heel de familie er van die op een "americano" zijn geld uit zijn en een buitenlandse dagdromer die heel de wereld door een roze bril bekijkt en meer niet. Alle verhalen in die categorie kan je dus beschouwen als iets wat je KAN overkomen als je je hersens er niet bij houd, het wil niet zeggen dat iedereen hier hetzelfde is, verre van dat zelfs.

Er zijn hier genoeg personen die zelf wel hun geld kunnen verdienen en niks van een americano nodig hebben. Helaas zijn de anderen er ook die juist wel op de americano's hun geld uit zijn en vandaar dat men niet genoeg gewaarschuwd kan worden daar voor en vooral er op gewezen moeten worden om vooral hun hersens er bij te houden bij alles wat ze doen en laten hier. En dan vooral natuurlijk als hun eigen geld of bankrekening ter sprake komt.

Maar mijn ervaring uit het verleden is dat zelfs als sommige al voor grote bedragen bestolen zijn door iemand hier en dat zelf ook heel goed weten en waar ze zelfs de bewijzen van in handen hebben en je waarschuwt ze er nog eens voor, dat ze de volgende keer als ze benaderd worden met een vraag om geld van dezelfde persoon, ze er weer met open ogen in trappen.

Enkel vanwege die glimlach en het feit dat ze een mooi wijf willen, ongeacht het karakter er van en het feit dat het enkel op ellende uit gaat draaien in de toekomst. Dat ligt volgens mij niet aan het feit dat ze hun hersens niet gebruiken, maar enkel aan het feit dat die totaal ontbreken. En met zulke heb ik dus echt geen medelijden om eerlijk te wezen.

Er was er zelfs 1 die al voor grote bedragen bestolen was en toch zijn vriendin liet overkomen naar NL. Wat hij mij vertelde was het volgende : "Iedereen zegt dat ik gek ben dat ik die dievegge laat overkomen en dat het enkel op ellende uit gaat draaien, maar ik zal wel zien wat de toekomst brengt !".
Denk daar zelf over hoe je wilt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tot zover !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Niets van deze pagina mag worden gebruikt voor commerciele doeleinden !

©Holland & Philippines website,Cebu City/Philippines 1999

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Klik hier om deze pagina uit te printenPrint deze pagina.